De kinderen zijn het huis uit, de kamers worden te groot. Verhuizen doen we liever niet uit het huis dat de voorbije jaren een echte thuis werd en waar de herinneringen leven. Drie specialisten geven advies hoe je je huis een blijvende thuis maakt.

Christian OverdeputChristian Overdeput,
interieurarchitect/zaakvoerder A154, Gent

Hoe kan je lege ruimtes best benutten?
“Wie een woning bouwt, moet eigenlijk al een beetje aan die oude dag denken. In de moderne woningbouw wordt daarom rekening gehouden met het feit dat een gezin evolueert. Je bouwt een woning voor een jong koppel, maar toch concipieer je een huis al in functie van wat komen moet. In elke levensfase wordt een woning anders gebruikt. De kinderen spelen eerst nog in de leefruimte, daarna trekken ze zich terug op hun eigen kamer met vrienden, dan gaan ze het huis uit en staat hun kamer leeg. Zaak is die dingen als architect te voorzien met eenvoudige ingrepen, zoals een kamer groter en kleiner maken met lichte wanden.”

Wat zijn de voornaamste renovaties?
“Renoveren doe je meestal in echt oude woningen waar vaak nog een voor- en achterplaats is en er veel klop-nen breekwerk aan te pas komt. In de meeste woningen gaat het om kleine aanpassingen. De meest gestelde vraag is eigenlijk om de woning meer licht en ruimte te geven. Vaak gaat het om veranderingen nadat de kinderen het huis uit zijn, zoals hun oude slaapkamer herinrichten of omvormen tot een hobbykamer. Vaak krijgen we ook te maken met nieuwe gezinssituaties: mensen gaan uit elkaar, nieuwe koppels worden gevormd. Het is eigen aan deze tijd en dat vraagt aanpassingen.”

Aan welke renovaties/veranderingen geven 50-plussers het meeste geld uit?
“Als je echt gaat renoveren en grote dingen gaat wijzigen, zoals in een oude woning, spreken we al gauw van uitgaves van zo’n 50 à 100.000 euro. Zoals ik daarnet al aangaf, gaat het voor vijftigplussers eerder om kleine aanpassingen zoals een herinrichting van de kinderkamer, het leggen van nieuwe vloeren of een nieuwe vloerbekleding. Voorts wil men vaak grotere raampartijen en wil men een tussenwand, meestal van gyproc of hout, weghalen. Wie bouwt, doet er best aan om al vooruit te denken. Het zorgt er voor dat je later minder grote kosten hebt als de kinderen het huis uit zijn. En vergeet ook niet, vaak keren die nog eens terug, met kleinkinderen dan….”


Femke TimbermontFemke Timbermont,
ingenieur-architect, KRAS architecten, Gent

Hoe kan je lege ruimtes best benutten?
“Flexibiliteit is het nieuwe codewoord in de architectuur. In Nederland, Duitsland verhuizen mensen vaak vijf of zes keer tijdens hun leven. Een nieuwe job, in een nieuwe provincie? Wel, dan verkoop je er gewoon je woning. In België zijn we verknocht aan ons huis. We kopen een huis en blijven er bij wijze van spreken in wonen tot we in een bejaardentehuis of service-flat terecht komen. Het is dus belangrijk om te bouwen in functie van later. Een simpel voorbeeld: Plaats stopcontacten op zo’n manier dat er verschillende invullingen mogelijk zijn in eenzelfde kamer. Wanneer je een hobbykamer of bureau voorziet op het gelijkvloers denk al aan de nodige stopcontacten en sanitaire leidingen voor in de toekomst. Wie weet heb je een rolstoeltoegankelijke slaapkamer met bijhorende badkamer op het gelijkvloers nodig.”

Wat zijn de voornaamste renovaties?
“Vijftigers, zestigers vragen vaak om een woning open te maken, komaf te maken met de kleine kamertjes, de klassieke indeling open te breken. Gepensioneerden lezen ook de interieurbladen, zien ook de interieurprogramma’s en willen een huis met meer licht, meer open ruimte en waarbij er meer contact wordt gemaakt tussen de leefruimte en de tuin. Vaan doen we dat door grote glaspartijen te plaatsen en niet langer meer door één klein raampje met zicht op de tuin. Voorts is er ook het klassieke verhaal van de keuken en de badkamer die gebruiksvriendelijker moet. Het bad gaat weg, er komt een grote douche met een zitje. En tot slot kan je niet voorbij de vraag om het huis beter te isoleren en de woning energiezuiniger te maken.”

Aan welke renovaties/veranderingen geven 50-plussers het meeste geld uit?
“In tegenstelling tot bij jongere koppels mag het iets kosten bij vijftigplussers en komt het comfort op de eerste plaats. Bovendien willen ze eindelijk hun ‘goesting’ doen, niet meer letten op elke cent. Eindelijk is er budget voor die keuken waar ze al jaren van dromen, eindelijk kan er wat meer uitgegeven worden aan vast meubilair. Ook wordt vaak gedacht aan de toekomst van het nageslacht en worden energiebesparende maatregelen genomen om het huis, dat later naar de kinderen zal gaan, beter in de markt te zetten door het beter te isoleren.”


Katja BoonsKatja Boons,
interieurarchitect, NIEUW(in)ZICHT, Tessenderlo

Hoe kan je lege ruimtes best benutten?
“Ik volg de visie van mijn collega’s. Meer en meer wordt er gebouwd in functie van de verschillende levensfasen. Lege ruimtes probeer je sowieso te vermijden en een ruimte krijgt een andere functie naargelang de leeftijd. Zo kan er, mits er voldoende oppervlakte is, op latere leeftijd een slaapkamer en badkamer op het gelijkvloers ingericht worden. Met die mogelijkheid hou ik graag al rekening in het ontwerp en daarbij zie je een verschil tussen vijftigplussers en jonge twintigers. Bij de eerste groep voorzie ik die leidingen zodat zij deze aanpassing gemakkelijk kunnen doen zonder opnieuw te moeten slijpen en kappen. Bij twintigers zijn die leidingen nog wat voorbarig. Zij zullen wellicht nog wel eens verbouwen en we hebben geen zicht op hoe de technieken zullen evolueren door de jaren heen.”

Wat zijn de voornaamste renovaties?
“Naast de oude kinderkamers wordt de leefruimte vaak aangepakt omdat ze anders gebruikt wordt. Vroeger was de leefruimte vaak een grote zithoek rond de tv met ook een eetkamer er bij. Bij een renovatie wordt deze meer opengetrokken met de keuken zodat je meer contact hebt tussen de ruimtes. Naast de tv-hoek creëer je in die open leefruimte ook een hoekje om te lezen, met een apart leeszeteltje en een mooie lamp er naast. Soms wordt er ook een bureau-tafeltje bijgeschoven. Als de kinderen klein zijn, wil je geconcentreerd in een aparte ruimte werken. Zodra ze het huis uit zijn en je met pensioen bent, lees je liever je mails in de leefruimte, bij je partner in plaats van een bureau ergens ver weg.”

Aan welke renovaties/veranderingen geven 50-plussers het meeste geld uit?
“Vijftigplussers zijn meestal mensen met budget. Jarenlang hebben ze hard gewerkt, elke cent omgedraaid, nu wordt dat kostenplaatje aan de kant gezet. Dertig jaar lang hebben ze enkel kleine ingrepen uitgevoerd, zoals een nieuwe zetel, een nieuwe kast, nu kiezen ze voor een totaalplaatje en willen ze komaf maken met hun oude stijl. Dus komt er een leefruimte met een nieuwe vloer, nieuwe deuren en eventueel een haard erbij. Ze gaan niet meer zelf behangen of schilderen, maar kiezen er resoluut voor om te werken met een vakman. Bij de afwerking is er oog voor detail. Een mooi designstuk wordt eindelijk aangeschaft onder het motto: ik heb er lang genoeg op gewacht, hier heb ik recht op.”