Groene Vingers, De Moestuin volgens Wim en Groenland: enkele programma’s over het genoegen van het eigen tuintje te onderhouden, die nagenoeg redelijk vaak bekeken worden. Maar blijf je passief kijken of doe je ook effectief iets met de tips? Tuinieren en hofploegen is iets dat in een vorige eeuw razend populair was, maar het belang voor eigen teelt en ecologie is nog niet helemaal verdwenen. Integendeel, moestuinieren is tegenwoordig booming business. Ga zelf met volle moed op zoek naar de nodige informatie en start. Zelf aan landbouw doen, ecologisch tuinieren en ‘eco-actief’ door het leven gaan: het is minder moeilijk dan je denkt.

Leef eco-actief
Dat eco-actief zijn houdt heel wat in, meer dan gewoon lekkere groentjes in je tuin planten. Belangrijk is je werkelijk te willen ontpoppen tot (would-be) tuinier en het wroeten in de aarde zo ecologisch verantwoord mogelijk te houden. Pesticiden en kunstmest zijn daarbij een absolute no-go. Naar de natuur kijken en volgens de seizoenen werken, is meer dan een ‘hippie-promopraatje’: voor een goede oogst waar je uiteindelijk van kan profiteren, is die aanpassing aan de natuurlijke kringloop noodzakelijk. Als je het zo wil doen, is het aangeraden jezelf voldoende te informeren.

 

Pesticiden en kunstmest zijn een absolute no-go

 

Sluit ecotuinieren in je hart
Het heeft namelijk geen nut om ervaring in het tuinieren op te doen als je vanaf het begin niet de juiste tips en tricks meekrijgt. Gelukkig is de aandacht voor gezond en ondernemend eigen teelt kweken enkele jaren geleden beginnen stijgen. Vooral jonge mensen, die zowel op het platteland wonen als in de stad, lijken het ecologisch tuinieren in hun hart gesloten te hebben, en het voorzien van eigen eten, zonder afhankelijk te zijn van externen.

Consumeer gecontroleerd
Die mentaliteitsverandering zou wel eens te maken kunnen hebben met de huidige economische omstandigheden. Door zelf groenten te kweken, bespaar je namelijk veel geld uit. Maar ook de huidige tijdsgeest van ‘laat ons maar terug weten wat we eten’ zorgt voor die ommekeer. Het feit dat je weet wat er precies gebeurt in je tuin – en nadien dus ook op je bord – en daar zelf volledige controle over hebt, geeft aan velen zonder twijfel de doorslag om eco-actief te beginnen leven.

 

Mangold

 

Ontspan en geniet
Zelf tuinieren op een bewust ecologische manier, brengt bovendien positieve gezondheidsaspecten met zich mee. De kans op vervuilende stoffen en pesticiden in je eten vermindert aanzienlijk als je zelf aan de slag gaat. Tuinieren is ook rustgevend, een manier van ontspannen en lichamelijk bezig te zijn zonder je daarvoor specifiek naar de fitnessruimte te moeten begeven. Je haalt plezier uit een tuin die je zelf helemaal uitwerkt en onderhoudt: denk maar aan het esthetisch aangenamere uitzicht, waar je in alle kalmte door kunt wandelen en met je kinderen kunt spelen. En wie weet ontdek je hier en daar wel nieuwe plantensoorten, bloemen of zelfs diertjes.

Hanteer de juiste aanpak
Helaas loopt niet iedereen warm voor doorgedreven ecologisch verantwoorde plannen in eigen tuin. Ondanks het wereldwijde debat over de huidige klimaatproblematiek, zijn natuurgerelateerde zaken niet altijd een topprioriteit. Laat staan dat de meesten niet eens weten wanneer tijd te hebben om zelf in de aarde te liggen ploeteren. Een tuin houdt een arbeidsintensief project in, dat planning en geduld eist. En een snelle hap in de winkel is veel gemakkelijker, toch? Al weet je dan niet altijd waar alles vandaan komt. Maar je hoeft eigenlijk ook niet meteen de klok rond in je ecotuin vertoeven. En denk eens aan de tijd die je uitspaart door thuis te komen en je avondmaal gewoon in de tuin te halen.

 

 Zelf gekweekt voedsel zorgt ervoor dat verpakkingen en uitlaatgassen van het transport, worden gereduceerd

 

Werk misverstanden weg
Een moestuin heeft dus veel voordelen. Echter, behoorlijk wat ‘klassieke tuinierders’ weten nog niet dat in eigen hof werken ook op een natuurlijke manier kan en dat kunstmest en pesticiden niet noodzakelijk zijn voor een goede, vruchtbare opbrengst. Zij hebben te weinig kennis over en ervaring met de juiste manier van ecologisch tuinieren. Jammer, want als je de juiste aanpak hanteert, is het minder intensief en tijdrovend dan klassiek tuinieren.

Word bewuster
Sta ook stil bij de voordelen die ecologisch tuinieren te bieden heeft, niet enkel voor jezelf maar ook voor het milieu. Zo zorgt zelf gekweekt voedsel ervoor dat overtollig plastic van verpakkingen en uitlaatgassen die vrijkomen tijdens het transport, worden gereduceerd. Je moestuin is dus lekker, gezond voor jezelf én voor de natuur.

Ga ervoor
Ga dus gerust zelf op zoek naar manieren om eco-actief te beginnen leven en antwoorden te vinden op eventuele vragen. Hoe begin je er precies aan? Wanneer tuinier je op een volledig ecologisch verantwoorde manier? Klop eens aan bij organisaties zoals het Nationaal Agrarisch Centrum en Velt vzw. Zij kunnen je ongetwijfeld helpen. Neem de stap naar een gezondere wereld, want waarom zou je het niet doen?