In samenwerking met

Dirk Gillis, adviseur Otolift

Je bent moeilijk te been en raakt de trap niet meer op. Moet je dan echt verhuizen, naar een rusthuis bijvoorbeeld? Vandaag de dag bestaan er handige oplossingen die het je mogelijk maken in je eigen huis te blijven wonen, zoals een traplift.

Langer thuisblijven
We krijgen dagelijks te horen over de vergrijzing van de maatschappij. Mensen worden steeds ouder: de gemiddelde leeftijd en het percentage ouderen is fel gestegen. Dit heeft gevolgen op allerlei domeinen van onze samenleving, onder andere op het vlak van wonen. Een onderzoek van de VUB in 2015 stelde dat 60 procent van de senioren in zijn eigen huis wil blijven wonen. 16 procent zou voor een serviceflat kiezen en slechts 5 procent denkt eraan in een woonzorgcentrum of bij de kinderen te gaan wonen.

Dure woonzorgcentra
Terwijl vroeger sneller de stap werd gezet naar een rusthuis, is de mentaliteit op dit vlak dus fel veranderd. Nu streeft onze maatschappij ernaar om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Omdat ze het zelf willen, omdat de maatschappij de financiële gevolgen van extra zorgcentra en verzorgend personeel niet langer kan dragen en omdat een verblijf in een rusthuis ook voor de persoon in kwestie heel duur is, gemiddeld zo’n 2.000 euro per maand in Vlaanderen. En dan moet je eerst nog een plaatsje vinden in een woonzorgcentrum.

Voortdurende zorg
Een woonzorgcentrum is dus voornamelijk aangewezen wanneer iemand erg ziek is en voortdurend zorg nodig heeft. Het kan dan ook pijnlijk zijn wanneer iemand die fysiek gezond is, de trap niet meer op kan, en dan misschien verplicht wordt te verhuizen. Dit is niet alleen emotioneel een zware dobber, het kan ook een aanslag op je portemonnee betekenen. Een nieuwe woonst zoeken, of een verblijf in een rusthuis betalen vraagt de nodige financiële investering.

Native_Otolift_Foto2

De trap als probleem
Domotica of technische voorzieningen kunnen ervoor zorgen dat mensen die minder mobiel zijn maar nog gezond zijn op andere vlakken, langer thuis kunnen blijven wonen. Dat geldt trouwens niet alleen voor ouderen, maar evenzeer voor mensen met een motorische handicap. Wat met een verkeersslachtoffer dat plots in een rolstoel door het leven moet? Het huis moet verbouwd worden, anders worden ingericht, en zodra het om een huis met verschillende verdiepingen gaat, blijft de trap een probleem.

Technologie in huis
Dit terwijl één van de technische mogelijkheden om ouderen en mensen met een motorische handicap te helpen niet zo ingrijpend is: een traplift. Ze bestaan ongeveer vijftig jaar en zijn intussen veel comfortabeler geworden. Je hoeft geen grote, brede of rechte trap te hebben. Trapliften passen tegenwoordig zelfs op trappen met bochten, en zijn lang niet meer zo groot en lomp als vroeger. En ze zijn eenvoudig te installeren. Daarnaast kunnen trapliften bijvoorbeeld ook in appartementsgebouwen of gebouwen met serviceflats zonder lift geïnstalleerd worden voor de bewoners die slecht te been zijn. Zo’n traplift loopt dan van het gelijkvloers tot de bovenste verdieping, met de mogelijkheid om onderweg uit te stappen.  Ook handig als je thuiskomt met boodschappen.

Toepassing buitenshuis
Een andere toepassing die weinig gekend is, zijn de trapliften buiten. Zo heeft bijvoorbeeld een duivenmelker die niet meer bij zijn duiven geraakte, een traplift geplaatst. Huisdieren spelen ook een belangrijke rol in de beslissing om een traplift te plaatsen. Veel rusthuizen laten geen huisdier toe en als je dan niet enkel je huis moet verlaten maar ook je hond of kat moet wegdoen, weegt dat emotioneel zwaarder.

Onder eigen dak
Natuurlijk zijn er meer initiatieven nodig om als oudere zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen, maar een traplift kan al voor comfort en de nodige mobiliteit zorgen wanneer je slecht te been bent. Niet alleen is het goedkoper dan verhuizen of je intrek te nemen in een woonzorgcentrum, maar het is ook aangenamer om onder je eigen dak te blijven wonen.