Meer en meer peuters (of zijn het de ouders? ) verkiezen tegenwoordig om hun tablet mee naar bed te nemen in plaats van dat papa of mama hen nog een verhaaltje voorleest. Verdringen de nieuwe gadgets traditioneel speelgoed binnenkort helemaal?

Het lijkt wel of kinderen tegenwoordig alleen maar gamen op hun smartphone, tablet of pc. Maar als je bedenkt dat er jaarlijks op internationaal vlak maar liefst 1.300 nieuwe gezelschapsspelen op de markt komen, kun je moeilijk stellen dat traditionele spellen hebben afgedaan. Zo wordt er regelmatig in elke grote stad een spelfestival georganiseerd. In Brussel bijvoorbeeld vindt jaarlijks zowel het zomerse Brussels Games Festival plaats, waar liefhebbers drie dagen lang alle soorten gezelschapsspelen kunnen spelen, als het MIA (Made in Asia) Youplay, het walhalla van de videogames. Beide events lokken duizenden spelfanaten, jong en oud.

Gezelschapsspelen terug populair
“Traditionele en videospellen zijn heel complementair. Kinderen – en volwassenen ook trouwens – houden van beide”, vertelt Véronique Houbaert van Editions Hibou, zelf bedenkster en uitgeefster van een aantal gezelschapsspelen. “Hoewel er in de media amper over gesproken wordt, vertraagt de ‘traditionele’ markt helemaal niet, ze evolueert mee en groeit explosief. Want waarom zou traditioneel speelgoed verdwijnen door de opkomst van digitaal speelgoed, als die dingen al sinds mensenheugenis bestaan?” vraagt Houbaert.

 

De traditionele markt van de gezelschapsspelen evolueert en groeit mee Véronique Houbaert

KIND_2802-009

Virtueel pizza bakken voor het slapengaan
Het is volgens Houbaert een én én verhaal, waarbij de ouders een belangrijke rol spelen. Het is aan hen om hun kinderen te stimuleren om die tablet of pc neer te leggen en wat buiten te gaan spelen. Want hoe schattig die driejarige uk ook is, die met zijn tablet op schoot een virtuele pizza bakt, het onderzoek dat de Christelijke Mutualiteit (CM) liet uitvoeren stemt toch tot nadenken. Uit de enquête bij 2.300 CM-leden bleek namelijk dat maar liefst één op vier kleuters voor het slapengaan op een tablet of computer zit. Bij lagereschoolkinderen is dat zelfs één op drie.

Ouder is de filter
Niet alleen verstoort dit digitaal speelgoed hun nachtrust en stoot het de traditionele verhaaltjes voor het slapengaan van de troon, het blijkt ook niet zo veilig. Steven Heyde, Regional Director van Trend Micro Benelux, een bedrijf dat zich bezighoudt met gegevens- en cloudbeveiliging, raadt dan ook het gebruik van de tablet of pc in de slaapkamer af. Hij wijst er daarnaast op dat dit speelgoed aangesloten is op het internet, wat betekent dat de gegevens die je erin stopt zich hoogstwaarschijnlijk ook in de cloud bevinden en niet enkel op je tablet. En dat kan een risico inhouden. “Als ouder moet je beseffen dat jij de noodzakelijke filter bent”, stelt Heyde. “Je checkt dus best onmiddellijk na aankoop de privacy-instellingen en bepaalt of, bijvoorbeeld een camera, per se verbonden moet zijn met wifi.”

 

Afluisterpoppen uit de rekken
Zo is er het voorbeeld van de via een app met internet verbonden pop die kon praten en kinderen naar hun naam, school en andere persoonlijke gegevens vroeg. Na een Noors onderzoek bleek echter dat iedereen met een smartphone gewoon kon meeluisteren en zelf beginnen praten met die ‘afluisterpop’. Ze werd daarom in onder andere Nederland uit de handel genomen.

Leer kritisch omgaan met internet
Kinderen kun je dus maar best van meet af aan vertrouwd maken met de digitale wereld en ook uitleggen dat hetgeen ze daar zien, lezen of horen niet altijd overeenstemt met de realiteit. Heyde besluit: “Dramatiseer niet, maar hou je kinderen er ook niet van weg. Internet is nu eenmaal vervlochten in onze maatschappij. Leer ze er gewoon van kleins af aan kritisch mee omgaan.” Want spelen blijft een belangrijke factor bij de persoonsontwikkeling van het kind, zowel op intellectueel, sociaal als motorisch vlak. Of dat nu met traditioneel speelgoed is of digitaal.