Foto: ©Photo News

Binnen een maand begint het EK voetbal in Frankrijk en intussen is de voetbalgekte in volle hevigheid losgebarsten. De zomer zal dus in het teken staan van voetbal, dat is duidelijk. Maar hoe beleeft Rode Duivel Toby Alderweireld zijn zomermaanden?

Onze geliefde Rode Duivels verdedigen deze zomer onze eer op het EK in Frankrijk. Nochtans leek het EK voor Toby Alderweireld even aan een zijden draadje te hangen. Hij liep een knieblessure op tijdens de laatste wedstrijd tegen Chelsea en verrekte zijn ligamenten. Gelukkig viel het alles bij elkaar genomen erg mee en kon ie na een paar dagen opnieuw beginnen trainen. Momenteel speelt hij bij Tottenham de laatste seizoenswedstrijden in de Premier League. Hij tekende er vorig jaar een contract voor vijf jaar.

Hoe bevalt het je bij Tottenham?
“Vanaf dag één heb ik me er onmiddellijk thuis gevoeld, het is een toffe groep en we hebben een zeer goed seizoen gespeeld. Mijn vrouw (Shani Van Mieghem, red.) en ik hebben hier net een appartement gekocht. En we wonen er erg graag. We wonen vlakbij het trainingscentrum in Noord-Londen, dat bespaart me een hoop verkeersellende en tijdverlies.”

 

Als ik een paar dagen vakantie heb, reis ik altijd naar Antwerpen

 

Deze zomer speel je bij de Rode Duivels voor het EK. Hoe leef je er naartoe?
“Ik ben op dit moment nog niet echt met het EK bezig, want met Tottenham moeten we nog twee heel belangrijke wedstrijden spelen in de Premier League. Momenteel ben ik daar dan ook volledig op gefocust. Daarna ga ik pas tijd hebben om te denken aan de voorbereiding van het EK. Het trainingsschema staat wel al vast. Eerst trainen we enkele dagen in Knokke, daarna een weekje in Zwitserland, waar we ook een vriendschappelijke wedstrijd spelen en dan komen we terug naar België en volgt er een stage in Genk. En voor we echt aan het EK kunnen beginnen, spelen we nog eens twee vriendschappelijke wedstrijden tegen Finland en Noorwegen.”

Welke doelen heb je je gesteld voor het EK?
“De bedoeling is natuurlijk om zover mogelijk te komen. En natuurlijk dat ik daar zo goed als ik kan mijn steentje kan aan bijdragen. Ik ga in ieder geval heel hard mijn best doen. Een uitdaging wordt het wel, want we zitten in een moeilijke groep met een paar sterke landen, zoals Italië, Ierland, Zweden en Cyprus. We bekijken alles altijd stap voor stap. Hoe ver zijn we geraakt? Kunnen we nog verder geraken? Gefocust blijven is de boodschap, zoals altijd (lacht). Maar we gaan zeker voor de overwinning.”

Heb je al een welverdiende vakantie geboekt nadien?  
“Momenteel is aan vakantie denken niet aan de orde. Alles hangt ervan af hoe ver we in het EK geraken. Als we in de running blijven en tot in de finales geraken, dan is er niet veel tijd tussen het EK en het begin van het nieuwe seizoen. Uiteraard is ook daar voorbereiding voor nodig. Het wordt dus waarschijnlijk een of andere last minute bestemming.”

 

De bedoeling is natuurlijk om bij het EK zo ver mogelijk te geraken

 

En anders kun je een uitstap plannen naar Antwerpen? Je woont al lang niet meer in de stad, maar toch heb je een tattoo, die gelinkt is aan deze stad.
“Ja, ik ben op mijn vijftiende van de ene dag op de andere uit België vertrokken en in Amsterdam gaan wonen. Maar in Antwerpen wonen wel nog steeds mijn familie en vrienden. Als ik dus een paar dagen vakantie heb, reis ik altijd naar Antwerpen. Ik vind het een mooie en leuke stad, echt de place to be voor mij. Er zijn ook zoveel lekkere restaurants en brasseries. En dat komt goed uit, want ik ben wel een Bourgondiër. En ik hou van de Antwerpse taal, ik ben verzot op ons dialect! Mijn tattoo wilde ik daarom laten verwijzen naar Antwerpen en de kathedraal is toch iets waar Antwerpenaren trots op mogen zijn.”

Van je vijftiende woon je dus niet meer in Antwerpen. Merk je veel verandering?
“Als kleine jongen woonde ik in Ekeren en kwam ik niet zo veel in Antwerpen zelf, maar als je ouder wordt, ga je vaker naar ’t stad. Ik begin de stad nu steeds meer te appreciëren. Als je in het buitenland hebt gewoond, dan valt het des te harder op dat we hier eigenlijk alles wat nodig is, hebben en dat het hier goed is. Het gras is echt niet groener ergens anders.”

F-O_072

Tegen de tijd dat ik terug in België ben, zal ik bovendien waarschijnlijk te oud zijn om te voetballen

 

Kun je enkele leuke plekjes of musts opsommen die je niet te missen vindt?
“Allereerst de kathedraal. Ik raad iedereen aan er eens binnen te gaan, de inrichting is echt heel speciaal. Het Eilandje vind ik ook echt een leuke plek. De stad Antwerpen heeft grote inspanningen gedaan om die buurt op te knappen, en met succes! Het wordt er steeds mooier.  Natuurlijk is het Zuid ook een heel gezellige buurt en de winkelstraten zijn vlakbij… Eigenlijk is het overal leuk. Ook qua eten. Ik zei het zonet al, er zijn zoveel lekkere eetgelegenheden in ’t stad. Maar als ik echt één adres moet geven, dan is dat het restaurant Roji op de Oude Koornmarkt, waar je in een middeleeuwse kelder kan genieten van heerlijke sushi’s en een Frans-Japanse keuken. En over het algemeen mis ik toch wel onze Belgische frieten. Die blijven natuurlijk ongeëvenaard. Daar kunnen ze in het buitenland nergens aan tippen. “

Zou je, uit liefde voor de stad, ooit nog voor Royal Antwerp FC willen voetballen?
“Ik heb in mijn jeugd bij Beerschot gespeeld, maar nu ben ik Beerschot ‘ontgroeid’. Tegen de tijd dat ik terug in België ben, zal ik bovendien waarschijnlijk te oud zijn om te voetballen. Maar wie weet, zeg nooit nooit hé!”

Welke droom wil je nog realiseren?
“Ik droom ervan om terug in Antwerpen te wonen. Momenteel ben ik 300 procent gefocust op mijn carrière en laat ik er ook alles voor. Na mijn carrière wil ik genieten in Antwerpen, dichtbij mijn familie. Ik word blij als ik eraan denk. Ik ben al 12 jaar weg uit België en dat zullen er nog meer worden. Daarna is het tijd om aan mijn gezinssituatie te denken. Maar ja, in het voetbal weet je natuurlijk nooit…”