Met de winterperiode en de bijhorende feestdagen in zicht, kijk je waarschijnlijk uit naar de dagen dat je languit niets moet doen. Maar waarom niet eens een blik werpen op de hele hoop winteractiviteiten die wachten om ontdekt te worden?

De winter is daar
Een uitgebreid culinair landschap, aangevuld met pittoreske plekjes her en der, een cultureel aanbod dat zowel voor het grote publiek als lokaal leeft en evenveel shopmogelijkheden als er chocolade is: het Belgische binnenland heeft wel wat te bieden. En dat alles verdwijnt niet wanneer de winter arriveert. Integendeel.

©iStockCulinair, cultureel en commercieel
Of je nu samen met je kinderen geëntertaind wilt worden of gewoon met je lief wilt ontdekken wat er allemaal te beleven valt, er is voor ieder wat wils, zegt Evelyne Coussens van UiTinVlaanderen. “Zowat alle steden willen hun inwoners graag iets extra’s bieden. Daarom spelen ze in hun communicatie sterk in op zowel het culinaire, culturele als het commerciële aspect.” In de kerstvakantie zijn dat de talloze kerstmarkten, waar je warme chocolademelk kunt drinken en ook kunt ijsschaatsen. Of de markten die een heel thema uitwerken, zoals Leuven vorig jaar deed met zijn retrogetinte markt.

©iStockOpkomst van festivals en bars
Aansluitend bij die citymarketing ziet Coussens dan ook een duidelijke tendens in de opkomst van winterfestivals en -bars. “Het valt heel hard op dat de toeristische periode tegenwoordig bijna 365 dagen duurt. Op ieder moment van het jaar proberen zowel private als commerciële ondernemers mensen te lokken, zowel in de grote als de kleinere steden.” Dat is niet enkel fijn voor mensen die een bezoek brengen aan ons land, maar ook voor de dagjestoeristen of zelfs de jonge starters. Zo kan iedereen bijvoorbeeld kennismaken met streekspecialiteiten, in aanraking komen met allerlei soorten theaterstukken of een pop-up winkel in de kijker zetten.

©iStockActiviteiten meepikken
“Vlaanderen heeft echt een totaalpakket aan steden”, gaat Coussens verder. “Je vindt hier pure ontspanning, bovenop verscheidene activiteiten.” Er zijn tal van evenementen die je kunt meepikken. Denk maar aan de intrede van de Sint, de Music For Life-actie van Studio Brussel, de vele grappige marathons en ‘bibberduiken’ – waarbij mensen verkleed de ijskoude zee inspringen – en ga zo maar verder. “En vooral het kustgebied wil zich harder profileren tijdens de winterperiode. De badsteden willen niet enkel in de zomer een toeristische trekpleister zijn.”

©iStockOpenbare kunstwerken
Een toevoeging aan het aanbod betekent dus dat je niet per se iedere wintervakantie hetzelfde hoeft te doen. Vlaanderen heeft namelijk een aantal verborgen parels. En die deelt Coussens zonder probleem. “Een beetje verrassend misschien, maar in Blankenberge vind je fantastische villa’s terug, waar je langs kunt wandelen met een gids van het Belle Epoque-museum. De moeite waard.” En er zijn nog meer wandelroutes die je de – koude – adem wegnemen. Coussens: “Niet meteen voor het gezin, maar de jeneverwandeling in Hasselt is ook fijn. Zeker in combinatie met Hasselt als shoppingstad. De kunstroute in Borgloon is eveneens prachtig. Tijdens je wandeling kom je enkele openbare kunstwerken tegen.” Wie niet van uitgestippelde routes houdt, kan natuurlijk altijd traditioneel het nabije bos of provinciedomein opzoeken. Kastanjes rapen met de kinderen of flaneren onder besneeuwde bomen blijft leuk.

©iStockDe kust opzoeken
Ten slotte nog een persoonlijke tip van Coussens, die zelf een grote fan is van de Koningin der Badsteden: “Er loopt nu een tentoonstelling in het museum van Oostende, het Mu.Zee, ‘Het Vlot. Kunst is (niet) eenzaam’.” Jan Fabre is curator van dienst en je kunt de tentoonstelling al wandelend volgen doorheen heel de stad. “De kust is prachtig in de winter, zeker als het heeft gesneeuwd.” De winter heeft genoeg te bieden, je kunt dus alvast beginnen te plannen.