De technologische evolutie raast als een trein verder, dat hoeven we niemand te vertellen. Simpel voorbeeld. Haal eventjes je ‘twee jaar oude’ smartphone uit de kast en vergelijk die met het toestel dat nu in je broekzak zit. Hallucinant. En we zijn nog lang niet aan het einde van de evolutie. Een evolutie die niet te negeren valt, is de verschuiving van hardware naar software. Jan Ryckaert is onderwijstechnoloog aan de KU Leuven: “Als we vroeger beeld of geluid wilden mengen, mixen of monteren hadden we dure apparatuur nodig. Tegenwoordig kan een laptop dit al omdat de software dit gewoon toelaat.” Dat zien we ook bij de telefoon en televisie. Die dienden vroeger om te bellen en om naar te kijken. Simpel.

Bellen overbodig
“De voorbije jaren is dit 180 graden gedraaid. Bellen met een telefoon is nog bijzaak geworden en naar de televisie kijken we wanneer wij willen, niet langer wanneer er wordt uitgezonden”, zegt Jurgen Dedeckere, opleidingshoofd multimedia en communicatietechnologie aan de Karel de Grote Hogeschool. De consument beslist waar, wanneer en waarover hij over geïnformeerd wil worden. Dedeckere onderstreept hiermee de groeiende populariteit van Youtube, Netflix of video-on-demand. “Eenrichtingsverkeer van multimedia heeft plaats gemaakt voor interactiviteit.”

 

Eenrichtingsverkeer van multimedia heeft plaats gemaakt voor interactiviteit – Jurgen Dedeckere

 

Gebogen beeldscherm
Het einde is daarbij nog lang niet in zicht. En op het vlak van kwaliteit staat ons ook heel wat te wachten. “The best is yet to come”, stelt Dedeckere. In de nabije toekomst voorspelt hij vooral een sterke opmars van OLED-televisies en UHD (Ultra HD of 4K). Twee termen die wat verduidelijking vragen. “OLED geeft het voordeel dat de beeldschermen lichtjes gebogen zijn en meer contrast kunnen weergeven. Daarnaast zijn ze bijzonder energiezuinig en dat is vandaag de dag ook niet onbelangrijk.”

Nieuwe standaard
Ultra HD zou dan wel eens in pole position kunnen liggen om de nieuwe standaard voor beelddragers te worden: “Het beeld is vier keer zo nauwkeurig en de resolutie is enorm.” Voorlopig blijft het echter een hi-tech speeltje voor de early adopters want het grootste probleem is dat er voorlopig nog weinig aanbod is. “Eens de grote aanbieders producten op de markt brengen die vlot de weg vinden naar UHD, kan het snel gaan. Ultra HD zou de technologie wel eens grondig kunnen hertekenen.”

Moeilijk te voorspellen
Jan Ryckaert bevestigt dat het moeilijk te voorspellen is of technologische nieuwtjes het in zich hebben om een standaard te worden en de markt te veroveren. “Ultra HD heeft zeker een kans omdat het toepassingen kan vinden die ook buiten de consument heel interessant zijn. In de geneeskunde kan 4K met zijn haarscherpe beeldvorming onder meer van nut zijn bij operaties.” Ryckaert geeft ook toe dat de markt zich soms grillig beweegt. Zo had iedereen enkele jaren geleden een doorbraak van 3D verwacht, maar die is er nooit gekomen.

 

In de geneeskunde kan 4K met zijn haarscherpe beeldvorming van nut zijn bij operaties
– Jan Ryckaert 

 

Levenscyclus hypes
“Die hype is helemaal voorbij. De consument leek het op te pikken, maar als de producenten te weinig aanbieden, is het snel einde verhaal.” Hij bevestigt dat de levenscyclus van socioloog Rogers hier een belangrijke rol in speelt: “In een eerste fase zijn er steeds hoge verwachtingen. In een tweede fase nadert het product een toppunt en in een derde fase komt de ‘drop’. Pas als de consument dan inpikt, kan het uitgroeien naar een evolutie die blijvend is.”

Eind wordt begin
Vraag is natuurlijk of we als consument eigenlijk ooit tevreden zijn. Wie uit een analoog tijdperk komt waarbij je de televisie nog van zender moest verzetten door uit de luie stoel te komen, heeft nu misschien wel een SmartTv aan de muur hangen. “Tijden veranderen en mensen willen steeds betere kwaliteit”, vertelt Dedeckere. “Het verleden heeft bewezen dat er aan alles een eind komt, maar dat elk eind ook het begin is van iets nieuw.

Verwachtingspatroon invullen
VHS werd verdrongen door dvd. Dvd werd weggedrukt door Blu-ray en nu moeten de fysieke dragers plaats ruimen voor Netflix en video-on-demand.” Ryckaert besluit dat kwaliteit hand in hand gaat met het verwachtingspatroon van het publiek. “Als je een nieuwe film in de bioscoop ziet, wil je het beste van het beste, maar als je naar het nieuws kijkt, ben je tevreden met amateuropnames met een smartphone om de eerste beelden van een ramp te zien.”