In samenwerking met

In samenwerking met

Sven Gatz, Vlaams Minister van Cultuur, Jeugd, Media en Brussel

Een goede studiekeuze effent natuurlijk het pad naar een veelbelovende toekomst en een droomjob. Maar studeren is eerst en vooral leven en leven blijft altijd ook studeren.

Als minister van Jeugd ben ik niet in de eerste plaats bezig met onderwijs. Maar naar school gaan en studeren neemt in het leven van onze jongeren heel wat tijd en ruimte in. Het is en blijft voor studenten na het middelbaar onderwijs de belangrijkste bezigheid. Dus wil ik wel even tijd maken om een woordje in deze FOKUS Studiegids neer te pennen en wat te vertellen over mijn eigen studententijd. Ook al ligt die een kwarteeuw achter me, de vragen waarop beginnende studenten een antwoord zoeken, blijven dezelfde.

Rekening houden met…
Want om een goede studiekeuze te maken, moet je met veel zaken rekening houden. Terugdenkend aan mijn wilde, jonge jaren, schieten me volgende dingen door het hoofd: wat is een leuke stad om te studeren? Ga je op kot of kies je ervoor te pendelen? Moet je een studie kiezen die je graag doet, of geef je de voorkeur aan een richting met gunstige tewerkstellingskansen? Hoe bereid je jezelf voor op een leven als student in een hogeschool of universiteit? En als je het niet allemaal zelf op een rijtje kan zetten, waar kun je dan best terecht voor advies over je studiekeuze?

Hoe heb ik het aangepakt?
Zelf heb ik ervoor gekozen om een beetje een combinatie van afwegingen te maken. Na mijn middelbare school aan het Sint-Pieterscollege in Jette heb ik voor een rechtenstudie gekozen. Omdat ik al op jonge leeftijd interesse had voor politiek, graag discussieer en, laat het me maar toegeven, het prettig vind mensen van mijn mening te overtuigen. En, nog zo’n dooddoener maar helaas de waarheid, omdat ik mezelf wou inzetten voor de samenleving en een betere wereld.

 

Niets is vervelender dan lessen te moeten bijwonen die je niet kunnen boeien

 

Passie is belangrijker
Over mijn kansen op werk later, daar heb ik me bij mijn studiekeuze eerlijk gezegd geen seconde zorgen over gemaakt. Dus. Hou bij het kiezen van een studierichting toch maar best vooral rekening met wat je graag doet. Dat zijn meestal ook de dingen waarvan je al weet dat je er goed in bent. Het is immers veel leuker om te studeren in een richting die je interesseert. Niets is vervelender dan lessen te moeten bijwonen die je niet kunnen boeien.

Goede tips
En daarnaast: geniet van het leven! Doe af en toe eens waar je echt zin in hebt! Ook daarvoor vind je in deze gids goede tips: waar kun je als student je vrije tijd mee vullen? Waar vind je de gelegenheid om te sporten, wat cultuur mee te pikken, uit te gaan? Welke studentenverenigingen zijn spek voor je bek? Wat zijn populaire vakantiebestemmingen voor studenten? Hoe geraak je aan een leuke studentenjob als je een centje wilt of moet bijverdienen? Waar vind je hulp als het met studeren niet zo vlot? Is het mogelijk ondernemen en studeren te combineren? Waarmee vult een student zijn maag? Hoe begin je aan je zoektocht naar een goed kot? Of waarom zou je beter pendelen? Deze FOKUS Studiegids maakt je wegwijs.