Een studiekeuze begint tegenwoordig met een kluwen aan informatie. En de lijst van studierichtingen lijkt exponentieel aan te groeien. Het is dus de kunst om de juiste informatie te zoeken, gericht infodagen te bezoeken en zorgvuldig de toekomstmogelijkheden te bekijken.

Drie essentiële bouwstenen
Dirk Verrycken is projectleider van Onderwijskiezer en verantwoordelijke informatieverstrekking en publicaties van de vrije CLB-koepel en geeft raad: “Wie voor een studiekeuze staat, geef ik altijd drie essentiële bouwstenen aan raad mee. Bekijk de slaagkansen van de opleiding, kijk naar de cijfers op de arbeidsmarkt en vooral, doe iets wat je graag doet. Want als je kiest voor de werkzekerheid, maar je baalt van je job, dan schiet het ook niet op. Investeer met verstand, maar kies met je hart.”

 

Het gevoel van een aula ervaar je niet van achter je laptop – Dirk Verrycken

 

 

Opleiding versus interesse
En die studiekeuze, die zoektocht naar de ideale richting start meestal bij de websites van de hogescholen en universiteiten zelf, waar je ongetwijfeld veel nuttige info vindt. Een andere interessante tool is Onderwijskiezer, een onafhankelijk initiatief van de CLB-sector. Daar kun je bepaalde richtinggevende vragen invullen. De computer geeft dan advies welke opleidingen in je interesseveld zitten.

Beste optie
Ook je studiemethode kan getest worden. “Wij gaan geen advies geven over wat een student moet volgen. Wij proberen een zelfconfrontatie en zelfevaluatie te geven zodat de jongere beter gewapend is om zelf te beslissen wat voor hem de beste optie is.” Er zijn bovendien geen commerciële belangen. Er wordt wel samengewerkt met een selectief aantal externe partners. “De belangrijkste zijn VDAB en enkele uitzendbedrijven, zodat we de jongere rechtstreeks info geven over de mogelijkheden op de arbeidsmarkt en de bijhorende verloning.”

 

Een studie kiezen, is zoals een huis kopen: het gevoel moet meteen juist zitten  – Dirk Verrycken

 

Bezoek opendeurdagen
Internet mag dan het belangrijkste informatiekanaal zijn, toch blijven de info- en opendeurdagen van de universiteiten en hogescholen ontzettend populair. Logisch, want iedereen wil zijn toekomstige school wel even zien voor er een engagement wordt aangegaan. “Wie wil studeren, wil zien waar hij terechtkomt”, aldus Verrycken. “Het gevoel van een aula ervaar je niet van achter je laptop. Een studie kiezen, is zoals een huis kopen: het gevoel moet meteen juist zitten. Daarom moet je de omgeving zien, de prof of docent horen praten en kennis maken met studiegenoten.”

Juiste studiekeuze
Eens een studie gekozen, blijft het de vraag of het wel de juiste keuze was. Gelukkig zijn er altijd mogelijkheden om je studiekeuze bij te stellen of te herbronnen. De 21-jarige Machteld Barbier bijvoorbeeld, schreef een niet alledaags studieverhaal. Na een TSO-studie Sociaal Technische Wetenschappen, koos ze voor hogere studies bachelor leerkracht secundair onderwijs voeding-verzorging-PAV, maar dat loste de verwachtingen niet in.

 

De uren die vrijkomen dankzij mijn vrijstellingen, kan ik invullen met extra praktijklessen in andere jaren – Machteld Barbier

 

Totaal andere weg
Barbier volgde haar passie en startte een post-secundaire opleiding Hotelschool aan Ter Groene Poorte. Dat betekent dat al een secundair diploma op zak hebt, maar een totaal andere weg wilt inslaan. Daarom moet je de laatste twee jaar van het secundair opnieuw doen. “Niet evident”, vertelt Machteld, “want ik kwam begin dit schooljaar opnieuw terecht in het vijfde middelbaar. Er is toch een generatiekloof van vier jaar met mijn klasgenoten, maar na een paar maanden kan ik er nu goed mee overweg (lacht).”

Maak je ambities waar
Het voordeel is dat je dankzij je eerder behaalde diploma heel wat vrijstellingen voor theoretische vakken krijgt. Barbier: “Om kok te worden, moet ik mezelf bijschaven in de keukenpraktijk, maar de uren die vrijkomen door mijn vrijstellingen kan ik invullen met extra lesuren praktijk in andere jaren. Zo kan ik die achterstand enigszins wegwerken.” De juiste studierichting kiezen lukt dus niet altijd van de eerste keer, maar je dromen volgen en ambities waarmaken kan altijd.