Je studiekeuze is gemaakt, je werkt in het weekend en je smeedt volop plannen voor de toekomst. Maar voor je studies voorbij zijn gevlogen, profiteer je volop van deze periode: Uitgaan, vrienden maken, de wereld verkennen, feestjes bouwen en uiteraard investeren in je digital lifestyle!

De vinger aan de pols bij de leefwereld van jongeren. Wat doen zij naast het studeren? Want het lijkt wel of zij dag en nacht gekluisterd zijn aan hun smartphone. Als er iemand is die ons een inkijk kan geven, is het wel Florence ‘Flo’ Windey, de Vlaamse Snapchatkoningin die heel wat tijd investeert in social media, blogs en lifestyle. Studenten laten volgens haar – in tegenstelling van wat vaak gedacht wordt – steeds vaker de smartphone even aan de kant. “Bij bepaalde vriendengroepen wordt de smartphone geregeld omgekeerd op tafel gelegd. Niemand mag er aankomen”, vertelt ze. Ook op kotfuiven moet de smartphone steeds vaker in de jas blijven en bepaalde restaurants verzamelen ze bij het binnenkomen. “Duidelijk een signaal dat studenten meer willen investeren in ‘real life’ contacten. Onze smartphone is zo allesomvattend geworden, dat we steeds vaker op zoek gaan naar rust.”

 

Duurzaam reizen speelt echt mee in het achterhoofdClaire Bracke

 

Trends bij jongeren
Een leven zonder die smartphone gaat natuurlijk een brug te ver. Een avondje zonder snappen, tweeten of instagrammen kan nog net, al blijft het checken van de verschillende newsfeeds van onze social media. Windey ziet enkele trends: “Studenten die in een eerste jaar zitten posten vooral zaken over uitgaan, feestjes en drinken. Eens in het derde jaar worden de posts ernstiger. Studenten zien in dat sociale media ook professioneel wordt gebruikt. Het is belangrijk voor hun netwerk en imago. Studenten worden ook digitaal volwassen met de jaren.”

Welke apps zijn in?
Met zoveel verschillende sociale mediakanalen is het moeilijk te weten what’s hot en what’s not. Facebook en Snapchat lijken stilaan op de terugweg. Instagram blijft hot. Windey: “Al denk ik dat Snapchat binnenkort met een inhaalmanoeuvre zal komen om Instagram bij te benen.” Ook nieuwe apps als Camcorder zijn hot: “Vintage werkt altijd. Met Camcorder kun je video’s maken zoals in de oude tijd. Met veel ruis en korrel, maar het werkt. En dan zijn er nog de talrijke dating apps waarvan Tinder de populairste is. “Ik gebruik het enkel om te lachen”, vertelt Windey. “Eerlijk? Ik mis de tijd dat ik een handgeschreven briefje in mijn handen kreeg van een jongen die eens iets met me wou gaan drinken. Daten via de smartphone? You never know what you’ll get.

 

Jongeren willen weg van de platgetreden padenClaire Bracke

 

Een centje bijverdienen
Maar het is niet al sociale media dat de klok slaat. Want als er in het drukke (digitale) leven van een student nog tijd over is wordt er meestal wat bijgewerkt. Windey: “Bars of restaurants blijven populair, maar in Antwerpen gaan steeds meer studenten aan de slag in Ikea of in de dierentuin.” Werken om de studies te betalen, maar ook om hun reisdromen te laten uitkomen. Tijdens of vlak na de studies de wereld verkennen. De conditie is goed. De honger groot. “Het besef van ‘nu moet het gebeuren’, is erg groot. Nu moet de wereld gezien worden, niet als je gepensioneerd bent.”

Reizen en verkennen
Het reisgedrag van studenten echter is de laatste jaren aan een verandering onderhevig: “Jongeren willen weg van de platgetreden paden”, vertelt Claire Bracke namens het jongerenreisbureau KrisKras. Kleine groepsreizen naar nieuwe bestemmingen zijn erg in trek. Roemenië, Albanië en Groenland zijn daar mooie voorbeelden van.” Bracke ziet ook een stijging in ‘trage reizen’. Daarmee bedoelt ze op een andere manier reizen, met oog voor duurzaamheid en ecologie. “Het openbaar vervoer wordt vaker gebruikt. Eten doe je bij de lokale bevolking en het is zelfs niet uitgesloten dat je een kookworkshop volgt bij mensen thuis en een lokale specialiteit samen klaarmaakt.”

 

Onze smartphone is zo allesomvattend dat we steeds vaker op zoek gaan naar rustFlo Windey

 

Duurzaam reizen
De tijd van de hapklare reizen waarbij feest en avondvertier hand in hand gaan, lijkt daarmee definitief achter de rug. Of niet? Bracke: “Misschien voor een stuk, maar je zult altijd wel nog een publiek hebben dat liever kiest voor een traditionele vakantie. Vooral bij jongeren tussen 18-30 jaar merken we een verschuiving. Duurzaam reizen speelt echt mee in het achterhoofd.” En verre vliegreizen kan je bezwaarlijk duurzaam noemen natuurlijk. “Daarom dat wij geen reizen aanbieden naar Australie, Nieuw-Zeeland of Zuid-Argentinië. Dat is té ver voor pakweg tien dagen.”

Reisbeleving of reisbestemming?
Populaire alternatieven hoeven zelfs niet ver gezocht te worden. In eigen land, Nederland of Frankrijk valt vaak ook genoeg te beleven, tenminste als je het anders wil aanpakken. “Wij organiseren bijvoorbeeld fietstochten die vertrekken en eindigen in Gent en een tussenstop maken op Cap Blanc Nez in Noord-Frankrijk”, aldus Bracke. Ook wandelvakanties in de Ardennen of Zeeland kunnen perfect. “Jongeren kiezen gewoon vaker voor reisbeleving boven reisbestemming.”