Jezelf afmatten en je fysieke grenzen verleggen in de buitenlucht. Zwetend de Vlaamse Ardennen trotseren op de fiets of puffend skeeleren langs het Albertkanaal. Was het vroeger iets voor de fanatiekelingen onder ons, nu lijkt het of iedereen het doet. En dat is logisch. Door buiten te sporten, voel je je namelijk beter, word je sterker en daalt je stressniveau.

Outdoor = populair
De psychologische en fysieke effecten van sporten en van in de natuur te zijn, versterken elkaar en hebben een positiever effect op je gezondheid dan sporten en daarna naar buiten gaan of andersom. De populariteit van outdoor sporten is niet ongemerkt voorbij gegaan: outdoor sportevenementen, zoals de Ten Miles, de Spartacus-run of de Ronde van Vlaanderen, rijzen als paddestoelen uit de grond. En iedereen wil eraan meedoen, als groep vrienden of als persoonlijke uitdaging.

 

Je werkt best met korte termijndoelen, gericht op een taak die je jezelf oplegt en die je kunt controleren – Bert De Cuyper

 

Sociale aspect doet veel
En een uitdaging is het zeker. Ook voor Kristine Struyf uit Edegem, die in 2014 de Mont Ventoux op fietste. “Ik zag het in het gemeentelijke magazine en wilde een doel voor mezelf hebben, het was de eerste keer. Struyf sloot zich daarom aan bij een fietsclub om te gaan trainen. “Ik ging twee tot drie keer in de week met hen mee. Dan moest ik niet nadenken over de route, maar kon ik me concentreren op het fietsen zelf. Daarbij had ik ook iemand die echt in me geloofde en me aanmoedigde, dat sociale aspect deed ook veel.”

Fysiek vs. mentaal gezond
Mentale steun en training is inderdaad minstens even belangrijk als de fysieke conditietraining. “Het is geen eenrichtingsverkeer”, zegt Bert De Cuyper, docent sportpsychologie aan de KU Leuven en voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor sportpsychologie. “Als je fysiek in orde bent, is het gemakkelijker om mentaal sterker te zijn, maar ook andersom.” Belangrijk daarbij is om op voorhand al sterk in je schoenen te staan. “Pijn hoort erbij. Maar als je daar te hard op gaat focussen, hou je het niet vol.”

Weet wat je kunt
Maar goed, voorbereiden doe je niet zomaar. De eerste, noodzakelijke stap is om te weten wat je kan. Overtrainen of jezelf forceren is gevaarlijk. Vooruitgang boeken doe je dus best in kleine stapjes en dat heeft tijd nodig. “Je hebt op voorhand een beeld nodig van wat je gaat of wilt doen”, meent Chris Goossens, sportarts en verzorger van KV Oostende en persoonlijke coach van Bart De Wever. “Hoe ver moet je lopen, op welk terrein… Zulke dingen moet je weten om een aangepast trainingsschema op te stellen.”

Stel korte termijndoelen op
De Cuyper vertrekt van ‘scenario’s’ die sporters moeten aflopen om te weten wat ze wanneer moeten doen. “Je werkt best met korte termijndoelen, gericht op een taak die je jezelf oplegt en die je kunt controleren.” De Cuyper werkte zo met Rutger Beke, voormalig triatleet. “Hij droeg een riem met verschillende flesjes energiedrank die hij  om de zoveel kilometer één voor één moest uitdrinken voor een ideale vochtbalans Hij was gefocust op de uitvoering van deze taak onder eigen controle en niet op het eindresultaat.”

 

In plaats van kant-en-klare repen, maak ik zelf koekjes van haver en banaan – Kristine Struyf

 

Afspraak nakomen
De beoordeling van je prestatie  is best niet afhankelijk van de vergelijking met anderen. Dat is nefast voor je motivatie. En daar begint het allemaal. “Als je iets niet graag doet, kun je het ook niet opbrengen om ervoor te trainen”, aldus De Cuyper. Dat was voor Struyf geen probleem. “Ik fietste sowieso al graag en veel, dus het was een logische keuze. Maar ik had nog nooit met een racefiets gereden. Gelukkig reed ik met anderen mee, dat geeft je toch meer ervaring.” Goossens beaamt dat trainen in groep helpt. “Als je alles alleen doet, lukt het niet. Het is ook een soort sociale controle. Je maakt een afspraak die je moet nakomen.”

Muziek stimuleert
Maar goed, motivatie moet wel uit jezelf komen. Als je pijn hebt, moet je jezelf erover kunnen zetten en blijven gaan. Veel mensen sporten daarom met hun mp3. De Cuyper: “Muziek stimuleert inderdaad, maar je moet wel weten welke muziek je in een positieve stemming brengt. Is het omwille van de tekst dan wel omwille van het tempo en ritme?” Afhankelijk van welke inspanning je levert, let je tenslotte ook best op je voeding.

Blijven drinken
Maar een streng dieet is niet nodig. “Je moet uiteraard op je voeding letten en gevarieerd eten, maar als je geen zware competitiesporter bent, zijn supplementen in principe overbodig”, meent sportarts Goossens. “Voldoende drinken moet wel altijd.” Struyf gaat dit jaar opnieuw mee fietsen en heeft zelfs een geheim recept: “In plaats van kant-en-klare repen, maak ik zelf koekjes van haver en banaan, veel gezonder en lekkerder. Ik krijg er nog altijd vragen naar (lacht).”