Je werkdag zit erop. Voor je in de auto stapt, kies je de slimme app op je smartphone om de verwarming thuis al aan te zetten, check je of er nog melk in de koelkast staat en zet je de oven op ‘voorverwarmen’. Enkel de kip moet je zelf nog in de oven zetten…

Overal ter wereld is het connecteren van toestellen op internet een trend. We zijn al langer vertrouwd met netwerken voor verwarming, verlichting, beveiliging, multimedia en entertainment. “Maar er zullen steeds meer dingen, die vroeger manueel geregeld werden, met een schakelaar bijvoorbeeld, digitaal aangestuurd worden”, zegt Stijn Melis, senior product manager bij Niko. “Onze smartphone is daarbij een power tool geworden.”

Toys for boys
Het is niet langer een gadget voor snufjesfreaks of een speeltje uit de categorie toys for boys, maar een doodnormaal én onmisbaar dagelijks gebruiksinstrument dat ons leven alleen maar makkelijker maakt. “Stel, je gaat uit eten met vrienden, het is gezellig, maar de avond valt. Dan kun je van op afstand thuis al een sfeerlampje doen branden om je huis een bewoonde indruk te geven, de tuinverlichting doen branden of de rolluiken naar beneden laten.”

 

Onze smart phone is een power tool geworden – Stijn Melis

 

Tijd & energie sparen
Bij de BSH Groep voorspellen ze dat ons leven dankzij apps zoals de Home Connect app ‘nooit meer hetzelfde zal zijn’. Met zo’n app bedien je vlotjes verschillende huishoudapparaten via je tablet of smartphone. Waar en wanneer je wilt. De app heeft uitvoerige content, zoals recepten, handleidingen, tips… en tal van functies die veel verder gaan dan de afstandsbediening van je apparaten. “Zo kun je inderdaad een recept kiezen en de oven aanzetten. Hij weet zelf precies hoelang en op welke temperatuur hij het gerecht moet bereiden”, vertelt Leen Carlier, digital marketing manager bij de BSH Groep. “Het mooie is dat je tijd en energie spaart en meer tijd over houdt voor leuke dingen. Voor quality time.

Controle & comfort
Natuurlijk zullen niet alle mogelijkheden aanslaan. “Sommige zijn een hype, andere worden een sustainable evolution. Feit is dat we tegen 2020 allemaal een 40-tal geconnecteerde toestellen in huis zullen hebben. Onzichtbare connectiviteit meegerekend”, stelt Melis. “Dat heeft marktonderzoekssbureau Gartner eind 2015 onderzocht.” Twee factoren die steeds meespelen bij het al dan niet adopteren van digitale mogelijkheden, zijn controle en comfort. “Mensen aanvaarden dingen die hen meer comfort opleveren, maar ze willen er wel controle over houden. Anders haken ze af. Ze houden niet van ‘automagische’ systemen. Extreme automatisatie, zoals een slimme koelkast, die zicht heeft op de voorraad en zelf weet wat ze online moet bijbestellen, gaat voor de meesten (nog) te ver.”

 

Je koffiemachine weet voortaan perfect voor wie ze welke koffie moet schenken – Leen Carlier

 

Overname van vervelende klussen
Wat doorgaans meteen in de smaak valt, zijn toepassingen die vervelende klussen van ons overnemen. De vaatwasser die de vaat doet en je verwittigt wanneer de vaattablets bijna op zijn, de wasmachine of droogkast die je van op afstand kunt programmeren en opstarten, een slimme koelkast die uitgerust is met twee fotocamera’s – één gericht op de deur, een tweede op de binnenkant – zodat je van op je smartphone kunt zien wat er nog in huis is. Koken is dan wel geen vervelende klus, maar ’t is wel handig dat je intelligente kookplaat met sensoren er mee over waakt dat je eten niet aanbakt of overkookt.

Voorverwarmd kopje koffie
Niet alle smart devices zullen steeds functioneel zijn, sommigen zullen gadgets blijven. Zoals een koffietoestel dat je vertroetelt als je persoonlijke barista. Het warmt de kopjes voor en biedt je de keuze uit een 20-tal koffievariëteiten van over de hele wereld. Carlier: “Leuk detail is dat je iemands favoriete koffie kunt programmeren door er zijn voornaam bij in te tikken. Zo weet je koffiemachine voortaan perfect voor wie ze welke koffie moet schenken.”