• Cash geld is letterlijk een smerig zaakje. Het gaat van hand tot hand en het zit vaak onder de bacteriën of het bevat sporen van drugs.
  • Ook figuurlijk is cash dirty money. Betalen met biljetten is vooral populair in illegale milieus. Zwartwerk, drugshandel, prostitutie… cash is hét favoriete betaalmiddel, want niet traceerbaar.
  • Cash geld maakt je een gemakkelijk doelwit voor overvallen: thuis of aan de bankautomaat.
  • Veiligheidsmaatregelen tegen diefstal zoals brandkasten en alarminstallaties zijn duur.

Een betaalkaart is dus een schonere, veiligere en voordeligere keuze.
Wist je trouwens dat je voortaan ook kunt kiezen voor een duurzame betaalkaart?

 

Met een duurzame betaalkaart sta je nooit meer in het rood

 

Kies voor een duurzame betaalkaart
De rest van de wereld is al vertrouwd met het ethische alternatief van de duurzame betaalkaart. In België is het een nieuw fenomeen. Deze groene prepaid-kaart maakt het verschil door je bankrekening, het milieu én de maatschappij blij te maken. Twijfel je nog? Na deze 5 argumenten zul je twee keer nadenken voor je een klassieke bankkaart bovenhaalt.

  1. Nooit meer in het rood

Met een duurzame betaalkaart bescherm je jezelf tegen de rode cijfers. Een klassieke kredietkaart verleidt je om geld uit te geven dat je niet hebt. Je gaat zonder problemen onder nul en voor je het weet ga je gebukt onder een zware schuldenberg. Rode cijfers kosten je bovendien handenvol geld aan intresten. In België, één van de drie rijkste landen van de wereld, hebben zo’n 400.000 mensen betaalproblemen door kredietlijnen. Een duurzame betaalkaart help jou om je uitgaven onder controle te houden. Hoe? Heel eenvoudig: je kunt er niet mee onder nul gaan, want de kaart heeft geen kredietlijn.

  1. Verlaag je ecologische voetafdruk

Een duurzame betaalkaart is lief voor het milieu, want biologisch afbreekbaar. De kaart zelf is gemaakt van maïsrestanten. De metalen chip is perfect recycleerbaar. En papieren uittreksels zijn verleden tijd. Want je raadpleegt je transacties via je pc, tablet of smartphone. Herladen doe je bovendien gemakkelijk online. Extra voordeel? Jouw kaart houdt je uitgavenpatroon nauwkeurig bij en berekent jouw ecologische voetafdruk. Zo word je bewust van jouw consumeergedrag en dat van de gemiddelde Belg. Informatie waarmee je jouw uitgavenpatroon kunt aanpassen. Wil je anoniem betalen? Ook dat kan, want een duurzame betaalkaart beschermt je privacy.

 

Je duurzame betaalkaart berekent jouw ecologische voetafdruk

 

  1. Steun bij elke transactie een goed doel

Aan klassieke betaalkaarten verdienen alleen de banken en de kaartenuitgevers, zoals Visa, grof geld. Een duurzame betaalkaart is vaak ook een solidaire betaalkaart. Dat betekent dat een deel van de opbrengsten naar een goed doel gaat. Daardoor krijg jij twee keer een goed gevoel bij elke aankoop, want je helpt er je medemens mee. In sommige gevallen kun je jouw favoriete goede doel zelfs kiezen. Duurzame betaalkaarten zijn vaak ook goedkoper dan klassieke betaalkaarten. Bovendien krijg je een beloning voor je keuze om digitaal te betalen in plaats van met cash geld.

  1. Behoud de controle over de kaart van je kind

Klassieke betaalkaarten voor jongeren hebben geen beperkingen. Minderjarigen kunnen aankopen wat ze maar willen. Een duurzame jongerenkaart beschermt jongeren wél tegen zichzelf. Dat betekent dat ze er online niet mee kunnen gokken, wapens kopen of porno downloaden. Deze beperkingen zijn ingebouwd in de kaart. Bovendien heb je als ouder een helder beeld van het koopgedrag van je kind, zodat je altijd een oogje in het zeil kunt houden.

Aan de slag met jouw duurzame betaalkaart
Betalen met een duurzame betaalkaart is heel gemakkelijk. Je hoeft zelfs geen nieuwe bankrekening te openen. Je vraagt een duurzame betaalkaart aan en zet er een bedrag op naar keuze. Vergelijk dit prepaid-systeem gerust met het vroegere Proton-herlaadsysteem. Jij laadt je kaart online op en bepaalt altijd zelf hoeveel je kunt spenderen, zodat je niet over je limiet gaat.