21 december luidt het officiële begin van de winter in. Het seizoen van de dikke wollen truien en avondjes voor de open haard. Het seizoen waarin we Kerstmis vieren en het nieuwe jaar zorgeloos inglijden. Maar zeker ook het seizoen van allerlei lekkers.

Wildseizoen is begonnen
De winter is namelijk het uitgelezen seizoen voor wild. Steevast op mijn wintermenu: haas. De sterke wildsmaak van het vlees doet de kou even vergeten, geloof me vrij. En ook al heeft wild voor velen een traditioneel imago, toch kan je er verrassend mee uit de hoek komen. Stap een keertje uit je comfort zone en eet er bijvoorbeeld knolselderpuree bij, gemixt met een beetje koffie. Experimenteer zelf ook met nieuwe elementen. Zo serveer ik nu een wildjus waarin eikenhout is verwerkt. Het gebruik van hout is trouwens niet helemaal nieuw. Denk maar aan whiskey of wijn die op houten vaten wordt gerijpt, waarbij de smaak van het hout ook de smaak van de drank bepaalt.

 

Vergeten groenten zijn op en top Belgisch en passen bij heel veel soorten vlees en vis

 

Vergeet de vergeten groenten niet
Daarnaast is de winter ook het seizoen bij uitstek van de vergeten groenten, zoals aardpeer, peterseliewortel en pastinaak. Heerlijk in soep of als puree. Bovendien zijn al deze groenten op en top Belgisch en passen ze bij heel veel soorten vlees en vis. Let enkel op voor te gekke combinaties. Ga het niet te ver zoeken, want dat kan wel eens tegenvallen.fw_OW-img_8

Breng op smaak met kruiden
Experimenteren, graag! Maar vergeet niet gezond te eten. Dat is tijdens deze koude dagen eens zo belangrijk. Zorg dat je je portie vitamines binnenkrijgt en kook vers. Veel mensen hebben de neiging om meer room te gaan gebruiken wanneer de temperatuur daalt, maar wees liever creatief met kruiden. Breng alles goed op smaak met look, basilicum, perterselie, tijm of steranijs voor een gezond én lekker gerecht. Ook curry – een persoonlijke favoriet – tilt je gerecht op. Bovendien bestaan er zo veel verschillende soorten curry, zoals garam masala, ras el hanout of groene curry, dat je elke dag wel kunt vullen met een nieuwe smaak.

Klassiek of exclusief?
En voor het kerstdiner? Keuze genoeg. Ga voor klassiek met gevulde kalkoen of kalfszwezeriken, bovendien heel mager vlees. Wil je het meer exclusief? Kies dan voor kreeft. Dat is bij je gasten sowieso een schot in de roos. In ieder geval is de winter een sterk gastronomisch seizoen, waarin iedereen ongetwijfeld zijn gading vindt. Smakelijk!