In samenwerking met

Charles-Albert De Vuyst, voorzitter Stichting Brandwonden

Jaarlijks worden ongeveer 1.200 patiënten met zware brandwonden opgenomen in één van de 6 Belgische brandwondencentra. Hiervan zijn ongeveer 30-40 procent kinderen van minder dan 16 jaar. 40 procent van de slachtoffers maakt deel uit van de minder gegoede bevolkingsgroep. Die aantallen moeten naar beneden.

Brandwonden worden meestal veroorzaakt door hete vloeistoffen, zoals frituurvet, badwater, kokend water, soep…, zonnebrand, het aanraken van een heet voorwerp, contact met een (steek)vlam – denk aan brandalcohol op de BBQ, vlam in de pan…, door contact met een elektrische bron of door chemische verbranding. Dat laatste kan doordat er contact is geweest met bijvoorbeeld bijtende schoonmaakproducten.

Kinderen eerst!
Een van de meest kwetsbare groepen, zijn kinderen. Kinderen hebben de eigen preventie niet zelf in de hand. Stichting Brandwonden geeft daarom les aan duizenden kinderen vanaf de eerste kleuterklas om zelf de gevaren voor brandwonden te herkennen. Daarnaast moeten ook ouders, grootouders, opvangouders hen behoeden voor brandwonden. Er zijn gelukkig al enkele simpele maatregelen die je zelf kunt treffen.

 

Ouders, grootouders, opvangouders… moeten kinderen behoeden voor brandwonden, zij hebben de eigen preventie namelijk niet in de hand

 

Simpele maatregelen
Creëer bijvoorbeeld ‘no kid zones’: zones waar kinderen niet (alleen) mogen komen. Dat kan de keuken zijn, terwijl je kookt, de kachel of open haard. En houd aanstekers of lucifers buiten het bereik van kinderen, net als de waterkoker, theepot, koffiekan of koffie- of theekopjes. Let er ook op dat je nooit hete thee, koffie of soep drinkt wanneer je een kind op de schoot hebt. Daarnaast stel je ook best de verwarmingsketel af op 49° C. en controleer je ook best de temperatuur van het badwater. Dat zou een maximum moeten hebben van 37° C. Zorg ook dat je jonge kinderen nooit alleen laat in de badkamer of in bad.

EHBO bij brandwonden
Gebeurt er toch een ongelukje, waarbij jij of iemand anders een brandwonde oploopt, dan geldt het alombekende ‘eerst water, de rest komt later’. Spoel de wonde onmiddellijk na het brandongeval gedurende een twintigtal minuten af onder lauw, stromend water. Voor iedere behandeling is het belangrijk dat je je handen grondig wast met zeep. Is de wonde kleiner dan een twee euromuntstuk? Dan reinig je de wonde eerst met een ontsmettend product – kijk zeker de vervaldatum na. Breng daarna een brandwondenzalf aan, zoals Flamigel, en een steriel gaaskompres.

Verzorgingstips
Als de brandwonde groter is dan een munstuk van twee euro en de wonde blaren vertoont, blijf de wonde spoelen en raadpleeg je huisarts. Maak de blaren zéker niet open! Wanneer de wonde groter is dan een hand, blijf je ook spoelen en bel je zo snel mogelijk het dichtstbijzijnde brandwondencentrum of noodnummer 112. Zorg dat de patiënt niet afkoelt. Verwijder zeker geen ingebrande kleding, geef géén pijnstillers, géén eten en géén drinken. Als je deze maatregelen opvolgt, kunnen we het aantal slachtoffers van brandwonden ongetwijfeld een stuk verminderen. Voor financiële en juridisch bijstand kun je ook bij Stichting Brandwonden terecht.