Vrijheid. Doen wat je wil, gaan waar je wil en vooral het stuur in eigen handen hebben. Dat is wat roadtrippen zo onweerstaanbaar maakt voor avontuurlijke reizigers. Maar hoe is die zoektocht naar vrijheid doorheen de jaren veranderd?

Uit een onderzoek van de Adventure Travel Trade Association blijkt dat avontuurlijk reizen sneller groeit dan ooit, met een jaarlijkse groei van 65 procent tussen 2009 en 2013. Of je nu in Thailand wil backpacken of in Amerika wil roadtrippen. Alles is mogelijk. Hoewel beide begrippen sterke gelijkenissen vertonen, ben je bij backpacken afhankelijk van het openbaar vervoer. “Roadtrippen daarentegen is eigenlijk reizen met een wagen of campervan die je ter plaatse huurt of koopt”, aldus travelspecialist Ellen De Sutter van het jongerenreisbureau Kilroy. Je kunt de twee ook combineren door bijvoorbeeld van de ene grote stad naar de andere een bus te nemen en ter plaatse een brommer te huren.

 

Als je iets interessants ziet draai je aan je stuur of duw je op je rem en ga je er naartoe Arnoud Raskin

 

Altijd & overal
De vrijheid die je op zo’n roadtrip hebt, vinden avontuurlijke reizigers het einde. Ook Arnoud Raskin, oprichter van Streetwize en bekend van het televisieprogramma Los Easy Riders tekent ervoor. “Roadtrippen is vooral het stuur in eigen handen hebben. Het gegeven ‘je kunt altijd overal naartoe’ is heel belangrijk. Als je iets interessants ziet draai je aan je stuur of duw je op je rem en ga je er naartoe.” Je rijdt, slaapt en stopt waar je wil. Je plant zelf je route en hoeft met niemand rekening te houden. Je hoeft je transport ook niet delen met mensen die je niet kent. Pure vrijheid.

Drukke vrijheid
Helaas is het vinden van die pure vrijheid niet meer even makkelijk als pakweg tien jaar geleden. “Mensen reizen nu veel meer dan vroeger, waardoor het overal drukker is geworden”, ziet Ellen’s collega en travelspecialist Niels Weltens. “Als je bijvoorbeeld in Amerika wil roadtrippen, moet je tegenwoordig op voorhand plannen waar en wanneer je ergens gaat slapen, omdat anders alles al volzet is.”

 

De komst van een GPS en smartphones hebben roadtrips zeker veranderd Ellen De Sutter

 

Allemaal hetzelfde
In ieder geval wilt iedereen een unieke reiservaring, al is ook dat niet vanzelfsprekend. Niels Weltens: “Het probleem is dat iedereen speciaal wilt zijn en iets anders wilt zien dan de anderen. Maar uiteindelijk reist iedereen naar dezelfde bestemming en bezoekt iedereen dezelfde bezienswaardigheden. We doen dus allemaal hetzelfde.”

Nieuwe bestemmingen
Bij Kilroy proberen ze – samen met de klanten – steeds unieke routes en plekken op te zoeken. Zo kunnen de klanten erachter komen welke manier van reizen het beste bij hen past. Minder populaire bestemmingen zoals Kazachstan, Oezbekistan en Turkmenistan gaan volgens de travelexpert in de toekomst veel meer aandacht krijgen en zich ook ontwikkelen tot goede roadtripbestemmingen. Al is en blijft Europa ook een goeie roadtripbestemming” Volgens de travelspecialist is Europa een aantrekkelijke bestemming voor roadtrippers omdat je makkelijk grenzen kunt oversteken.

 

Het probleem is dat iedereen speciaal wil zijn en iets anders wil zien dan de anderen. Maar uiteindelijk doet iedereen hetzelfde Niels Weltens

 

Verstrengde wetgeving
Maar zullen we in de toekomst nog op dezelfde manier zo vrij op reis kunnen gaan? Niels: “Ik vrees dat vooral regels omtrent wetgeving op veel plaatsen nog strenger zullen worden. Toerisme is namelijk de afgelopen jaren sterk aan het groeien.” Eén van de risico’s is dat daardoor slechts een beperkt aantal mensen per dag toegang zullen hebben tot bepaalde plaatsen.

Jaar voor duurzaam toerisme
Bovendien werd 2017 door de VN uitgeroepen tot het Internationaal Jaar voor Duurzaam Toerisme. Zo worden reizigers gestimuleerd om zo duurzaam mogelijk rond te trekken. Denk eens aan overnachtingen in ecologisch vriendelijke accommodaties, een elektrische wagen… En als je een volledig duurzame en avontuurlijke roadtrip wil maken, dan pak je toch gewoon de fiets?