De zomer is voorbij en de herfst is er opnieuw. Het seizoen van de kastanjes, mooie kleuren, maar ook van guur weer en snotneuzen. Zie jij op tegen die donkere dagen? Dan heb je misschien last van herfstblues of seizoensgebonden depressie. Psychologe Dagmar Oversteyns weet wat je er tegen kunt doen.

014Kom vaker buiten

“De zonkracht neemt af, de dagen worden korter en de kans is groot dat je vaker gezellig binnen blijft. Maar daardoor kun je wel een tekort aan vitamine D riskeren. Deze vitamine maak je aan door je huid bloot te stellen aan zonlicht. Ze is belangrijk voor sterke botten, je immuniteit en je stemming. Dus stroop je mouwen op en ga lekker naar buiten, ook als het bewolkt is of regent. Lichttherapie of een vitamine D supplement kunnen ook soelaas brengen.”

Eet wat de herfst biedt

“Als het buiten guur wordt, grijpen de meeste mensen graag naar troostrijke voeding: vette, zoute of zoete snacks. Maar net nu is het belangrijk dat je de juiste voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnen krijgt om je immuniteit en je energie te verhogen. Wees er bewust van dat wat je eet een effect heeft op hoe jij je voelt. Hou bij het boodschappen doen rekening met het seizoen. Herfstgroenten en -fruit bevatten precies de voedingsstoffen die je nu nodig hebt.”

Bewegen maakt je blij

“Door te bewegen breng je je lichaam en geest in balans en komen feelgood hormonen vrij. Alleen leggen sommigen de lat meteen heel hoog en verliezen ze hun motivatie na een eerste faalervaring. Kies daarom voor een sport die bij je past. Je hoeft echt geen marathon te lopen als je liever wandelt. Vertrek vanuit je innerlijke motivatie en stel kleine doelen voorop, zoals 30 minuten wandelen. En geef jezelf een schouderklopje als je je doel hebt bereikt!”

Maak een thuis van je huis

“Iedereen wil zich ‘thuis’ voelen in zijn eigen woning. Maar soms omringen we ons met spullen en herinneringen die onze energie roven. Loop eens rond in je eigen huis en vraag je af: “Geeft dit me energie of ontneemt het me energie?” Op die manier kun je je van de rommel in je huis ontdoen en andere zaken een belangrijke plaats geven. Richt je woning in zodat jij je er goed voelt, eerder dan voor een interieur te kiezen dat er leuk uitziet in die wooncatalogus.”

Een knuffel doet wonderen

“Als je iemand knuffelt of aanraakt, maar ook bij het vrijen, contact met huisdieren en zelfs als je een complimentje krijgt, komt het gelukshormoon oxytocine vrij. In mijn workshops vraag ik de deelnemers de hand op hun hart te leggen, de ogen te sluiten, en twee minuten lang bewust en rustig te ademen. Daarna voelen ze zich meer ontspannen en lichter. Oxytocine verhoogt namelijk je gevoel van rust, geluk en verbondenheid. Probeer maar eens!”

Aangenaam relaxen

Als je een dipje hebt, is het extra belangrijk om zorg te dragen voor jezelf en te relaxen. Een warmtecabine of infraroodsauna is daar perfect voor. De onzichtbare infraroodlichtstralen worden meteen ervaren als warmte, zonder warme lucht. Bovendien houdt een infraroodsauna amper gezondheidsrisico’s in door de lagere omgevingstemperatuur. De infraroodgolven bevatten het beste van zonnelicht en zouden zelfs veel heilzamer zijn dan een gewone sauna. Aangenaam en gezond ontspannen dus.