7. Ros goed

De koperen lamp is helemaal terug. Ze past helemaal in de retro-sfeer waar we al een tijdje in vertoeven. Ze straalt warmte uit, maar is tegelijkertijd ook heel modern. Ook kandelaars doen het trouwens heel goed om sfeer te creëren in de kamer. Terug naar vroeger als het ware, maar helemaal niet ouderwets. Het maakt jouw stekje nog knusser dan de living van je ouders of het kot van je buren.

6. Groen huis

Planten zijn bijzonder populair. Vooral cactussen, vetplanten en die typische retro-planten zoals de sanseveria uit de jaren ’70. Ook de palmen gaan vlot de deur uit. Wil je impact, zet dan één zo’n grote plant in je kamer, of wil je een stilleven creëren, dan is een collectie met vele kleine plantjes in aardewerken en vazen misschien wel meer je ding. Ook je eigen tuinkruiden kweken, past in de hang naar authenticiteit en duurzaamheid.

5. Kleurrijke etalage

De sleutelwoorden voor jou zijn duidelijk: het moet budgetvriendelijk, plaatsbesparend en gepersonaliseerd zijn. Veel leefijdsgenoten kopen een oude kast en schilderen die in hun favoriete kleur. Vaak woon je nog in kleine ruimtes en dan is een open kledingrek wel interessant. Hang zo’n open kledingrek niet zomaar ‘vol’. Neen, geef je kleding per kleur of per stijl een plaatsje en maak het onderdeel van je slaapkamer.

4. Selfie-alarm

Fotokaders in allerlei vormen, in allerlei kleuren verkopen bijzonder goed. Je kiest zelf je vorm en bent niet gebonden aan strakke structuren. Jij kiest zelf hoe je die verschillende kleine kaders gaat ophangen. En het hoeven niet altijd kaders te zijn. Met wat washi-tape maak je zelf collages op de muur van quotes en spreuken en foto’s die je vindt in tijdschriften. Er mag niet altijd geboord worden van de huurbaas en dan is de washi-tape op de muur een handig alternatief.

3. Modieus oplaadstation

Geef toe, je hebt een relatie met je gsm en je hebt altijd je smartphone bij. Accessoires of meubels die daar op inspelen, zijn de nieuwste trend. Je kan bijvoorbeeld nu een placemat kopen met een opbergvakje voor je telefoon. Dichtbij, maar niet zichtbaar. De grootste frustratie bij een smartphone is dat je hem vaak moet opladen en je altijd die kabel nodig hebt, wel je hebt nu lampen en kastjes met een draadloos oplaadstation voor je telefoon. Handig en mooi, twee vliegen in één klap.

2. Draagbare spiegel

In tegenstelling tot het huis van jouw ouders is jouw eigen stekje meestal niet echt ruim. Geen nood: om plaats te besparen bestaan er originele oplossingen die helemaal niet duur zijn en die perfect aan jouw smaak beantwoorden. Zo kan je kiezen voor een spiegel die tegelijkertijd een opbergruimte bevat. Het past volledig in de trend om de kleine ruimte zoveel mogelijk optimaal te benutten. Het creëert ook ruimte in de kamer, wat meteen mooi meegenomen is.

1. Scandinavië boven

Twee maanden geleden hebben we met IKEA via Pinterest een wedstrijd georganiseerd om te ontdekken hoe jongeren hun ideale slaapkamer zien. De Scandinavische stijl komt daar heel vaak naar voren. Zwart-witkleuren of net uitgesproken heel lichte kleuren, met licht hout als toets er bij. De opbergkastjes bijvoorbeeld zijn typisch Scandinavisch: je koopt wat je wil: twee dubbel gesloten kastjes gecombineerd met een enkel kastje, met meerdere enkele kastjes.