Peter De ClercqIn samenwerking met

Peter de Clercq
chef-kok en Wereldkampioen Barbecue 2003

Barbecueën is nog meestal een mannenzaak. Mannen hebben dat pyromane kantje in zich: met vuur spelen doen we graag. Maar hoe doe je het nu goed?

Mannen en barbecueën. Het lijkt een onafscheidelijk paar. Op een zwoele zomeravond als ware vuurmeester je gasten verwennen met een perfect gebakken stukje vlees of vis, geeft een kick, niet? Barbecue is een oeroude kooktechniek die letterlijk in onze genen gebrand is. Het blijft nog steeds de klassieke manier om gezellig rond het vuur hapjes en lekker eten rustig te verorberen.

Begin op het juiste moment
Al zijn het niet alleen je smaakpapillen die ten volle genieten van de grill. Want barbecueën is eten met je neus, zeg ik altijd. Dus, steek je barbecue om te beginnen aan met neutrale aanmaakblokjes zonder geur. En nog belangrijker: begin op tijd. Ik zie nog te veel mensen die te vroeg beginnen bakken boven houtskool, die maar half klaar is. Als je weet dat kokosbriketten tot vier uur aan een stuk blijven branden, heb je zeker tijd genoeg.

 

Ik zie nog te veel mensen die te vroeg beginnen bakken boven houtskool, die maar half klaar is

 

Experimenteer met aroma’s
Om je neus nog meer te verwennen en ook de smaak te versterken, kun je gerust experimenteren met aroma’s tussen de houtskolen. Voor de houtskool-mannen onder ons zijn er nu briketten op de markt met vuurkruiden, olijfpitten of Cascara – gedroogde koffiebessen. Zelfs in een gasbarbecue kun je met bier, wijn en houtschilfers werken dankzij onder andere de DuoFlavour box van Eldurapi. Ongelooflijk wat voor mooie resultaten je krijgt in de smaak en aroma van je gerechten.

Stel een flexibel menu samen
Ik stel bovendien altijd mijn menu op die manier samen, zodat ik niet de ganse tijd rond het vuur moet staan. Zo hoef ik de moppen van nonkel Pol of de zware verhalen van mijn vriend nooit missen. Als hapje kun je een papillot van mosseltjes maken of een gamba met slaatje. Ondertussen ligt er een mooi stuk rib eye boven een bad bier of wijn tussen de kolen. Zo bak je indirect en kan het grote stuk vlees niet aanbakken terwijl je gezellig mee aan tafel zit. Leg ten slotte een met rum ingespoten ananas op de barbecue tijdens de hoofdschotel: zo heb je als verrassing nog een lekker dessert zonder veel moeite.

Maak het gezellig
En is barbecue echt alleen aangewezen voor mannen? Ik zie nochtans meer en meer vrouwen verschijnen in mijn workshops. Barbecueën creëert natuurlijk een sociaal gevoel. Bovendien is samen koken rond het vuur toch net een tikkeltje gezelliger dan alleen in de keuken, toch? Geniet dus samen van de zomer en de heerlijke geuren van het vuur.