HR_1216-ChronicleIn samenwerking

Paul Verschueren,
directeur Research & Economic Affairs bij Federgon

Nooit werden via uitzendwerk in België meer prestaties geleverd dan in 2015. 584.332 uitzendkrachten om precies te zijn, van zowat alle leeftijden, nationaliteiten en opleidingsniveaus, presteerden 196.877.458 miljoen uren. En ook in 2016 blijft de trend positief.

Ondanks de vele herstructureringsberichten dit najaar was de werkgelegenheid in België nog nooit zo hoog. Vorig jaar nog kwamen er netto 41.000 nieuwe banen bij en volgens de vooruitzichten van de Nationale Bank van België zullen er dit jaar nog eens zoveel bijkomen. We mogen dus best wat positiever zijn als het op arbeidsmarktberichtgeving aankomt, want nooit waren in België zoveel mensen aan het werk.

Jobkanaal bij uitstek
En bij die hoge werkgelegenheid speelt uitzendarbeid een grote rol. Uitzendarbeid is namelijk voor heel wat mensen het belangrijkste instroomkanaal op de arbeidsmarkt. De helft van alle Belgen heeft zich ooit ingeschreven in een uitzendkantoor. Drie op vier was ook effectief als uitzendkracht aan de slag. 75 procent beschouwt uitzendarbeid als het kanaal bij uitstek om een job te zoeken. Voor meer dan 217.880 studenten vormt het bovendien een eerste kennismaking met de arbeidsmarkt. Maar ook steeds meer ervaren profielen vinden via uitzendwerk de weg naar een nieuwe uitdaging. En na vijf maanden is de helft van de uitzendkrachten aan de slag in een meer duurzame job.

 

Succesvolle loopbanen zullen meer en meer afhangen van de mate waarin transities van de ene job naar de andere vlotverlopen

 

Periodes van werken vs. niet-werken
De kans op levenslange tewerkstelling bij eenzelfde werkgever komt vandaag dan ook bijna niet meer voor. De meeste mensen zullen gedurende hun loopbaan gemiddeld voor vijf tot zes werkgevers werken. Ook de levensduur en de toekomst van jobs is onzeker. Succesvolle loopbanen zullen meer en meer afhangen van de mate waarin transities van de ene job naar de andere vlot verlopen. Periodes van werken zullen afwisselen met periodes van niet-werken. Dit kunnen periodes zijn waarin wordt bij- of omgeschoold, waarbij bewust wordt gekozen voor inactiviteit om de zorg op te nemen voor ouderen of voor jonge kinderen en noem maar op. Meer en meer mensen zullen er ook bewust voor kiezen om tijdens hun loopbaan resoluut van richting te veranderen.

Inzetbaarheid wordt de sleutel
Op welke manier onze loopbaan ook zal evolueren, de uitdaging zal zijn om als individu inzetbaar te blijven, om steeds mee te evolueren met de noden van de arbeidsmarkt en de individuele competenties up-to-date te houden. Inzetbaarheid van werknemers wordt de sleutel voor zekerheid. De beste manier om werkloosheid te vermijden is ervoor te zorgen dat we de competenties voor een nieuwe job verwerven nog voor we zonder werk vallen. Interimkantoren en HR-dienstverleners in het algemeen hebben hier een heel belangrijke rol te spelen.