©Nico Van DamIn samenwerking met

Pascale Naessens
auteur

Ik ben een echte zomermens, maar dat betekent niet dat ik ongevoelig ben voor de hartverwarmende kracht van de winter. We trekken ons terug achter de beschermende huismuren, letterlijk en figuurlijk, we gaan op zoek naar geborgenheid en warmte. En dat wintergevoel kun je op geen enkele manier beter beleven dan door gezellig te koken. Eten klaarmaken brengt mensen samen, het laat de keuken heerlijk geuren, verwarmt het hele huis. Voor mij is koken een middel om mijn doel te bereiken: gezelligheid creëren.

Hartverwarmend koken
In de winter kook ik anders. Ik gebruik meer voedende seizoensproducten, denk maar aan pompoenen, paddenstoelen en wild. Ik maak ook vaker stoofschotels klaar. Meteen uit de oven op tafel. De ideale winterkost. In die schotels gebruik ik veel verwarmende kruiden. Denk maar aan kurkuma, kruidnagel, kaneel en gember. Ze voegen niet alleen een warme, aardse toets toe, maar dragen ook bij tot onze gezondheid. Net zoals groenten en fruit leveren ze secundaire plantenstoffen die ons lichaam van binnenuit versterken.

Omgaan met winterblues
Ik moet toegeven dat ik in de donkere maanden vaak last heb van de onverkwikkelijke winterblues. Op die donkere ochtenden heb ik vooral zin om gewoon in bed te blijven liggen, maar toch zal ik mezelf zo vaak mogelijk dwingen om naar buiten te gaan voor een fikse wandeling. Zo probeer ik toch iedere dag te genieten van de kleine, mooie dingen die de winter meebrengt. En de frisse, zuivere winterlucht opsnuiven, doet wonderen. De winterzon kan dan wel veel deugd doen, maar toen ik de arts Martine Luxwolda interviewde, die onderzoek deed naar vitamine D, leerde ik dat de zon in de winter helaas niet genoeg is om onze reserve op peil te houden. Je haalt wel wat vitamine D uit je voeding zoals uit vette vis en sommige paddenstoelen, maar met voeding alleen haal je het niet. Vitamine D zou namelijk cruciaal zijn voor vele functies in ons lichaam en ons beschermen tegen infecties. Sindsdien laat ik, zeker in de winter, mijn vitamine D-peil checken en als het nodig is, neem ik supplementen onder begeleiding van een arts.

 

Voor mij is koken een middel om mijn doel te bereiken: gezelligheid creëren

 

Zachte huid
Een verkwikkend warm bad zou ik in de winter voor geen geld van de wereld willen missen. Het is meteen ook een moment om mijn huid te beschermen tegen uitdroging, een typisch fenomeen tijdens de wintermaanden. Dagelijks een douche nemen en veel zeep gebruiken, is namelijk niet goed voor je huid. Dan haal je het natuurlijk beschermende laagje van je huid eraf. Ik gebruik dus maar een beetje zeep, en dan liefst een hele zachte. Nadien smeer ik mijn huid in met een dikke hydraterende crème. Nadien gaat er nog een laagje natuurlijke olie over, zoals kokosolie.

Genieten van de kleine dingen
Dus als je mij nu vraagt wat ik doe om mij te wapenen tegen de winterkwaaltjes, dan kan ik enkel zeggen dat het een samenspel is van allerlei factoren: tijd maken om lekker en gezellig te koken met goede, kwalitatieve ingrediënten, leuke wandelingen maken, creatief bezig zijn, tijd maken om jezelf te verwennen. Kortom, genieten van de kleine dingen in het leven. Dan is de winter voor je het weet weer voorbij.