1


Goodfellas

Nee, het gaat hier niet om de gelijknamige gangsterfilm van Martin Scorsese, maar om een cocktail die aansluit op de vermout-trend. Voor deze cocktail gebruik je best een tumblerglas (een kort, breed, cilindervormig glas met dikke bodem). Schenk 5 cl van een Italiaanse rode vermout, 1 cl amaro (bittere kruidenlikeur), 2 cl sherry Pedro Ximénez en 0,5 cl Grand Marnier rechtstreeks in een glas met ijs. Afwerken doe je met een schijfje sinaasappel.

 

2

Mezcal Smash

Mezcal, een alcoholische drank afkomstig van Mexico, is aan een opmars bezig in Europa. “De alcohol is een beetje rokerig van smaak”, licht Van Droogenbroeck toe. “Hij komt vooral in cocktails volledig tot z’n recht.” Neem opnieuw een tumblerglas. Meng 5 cl mezcal, 3 cl citroensap, 2 cl double syrup (1,30 cl suiker op 0,65 cl water, dubbel zoveel suiker als water dus) en een klein handje munt met crushed ice in een aparte tin. Giet in het glas en versier met een blaadje munt.

 

3

Mai Tai

“Binnen de tiki-familie mag natuurlijk de klassieker Mai Tai niet ontbreken”, benadrukt Van Droogenbroeck. “Deze cocktail was razend populair in de tiki-bars van de jaren 30 in Hollywood en is intussen wereldwijd gekend.” Neem 3 cl limoensap, 2 cl Jamaicaanse bruine rum, 2 cl bruine rum ‘Agricole’, 1 cl simple syrup (1 deel suiker op 1 deel water), 1 cl amandelsiroop en 1 cl Grand Marnier. Krachtig shaken met crushed ice en rechtstreeks (zonder zeefje) in het glas uitschenken. Werk de cocktail af met een limoenpartje en een blaadje munt.

 

4

Voodoo Child

Schrik niet, de naam klinkt gevaarlijker dan het drankje eigenlijk is. Kies voor een balloon-glas. Meng in het glas 4 cl oude, bruine rum, 2 cl witte overproof rum, 3 cl lemon shrub (schil enkele citroenen, haal het wit van de schil, bestrooi met rietsuiker, laat een uurtje trekken en voeg dan het citroensap toe), 0,5 cl grenadine, 1 cl kersenlikeur, 1 cl Velvet Falernum (een likeur op basis van limoenen met kruidnagel, gember en amandel) en 1 cl double syrup. Werk af met een muntblaadje, een framboos en rasp er een beetje nootmuskaat over.

 

5

Horse’s Neck Scottish Style

Alweer een naam waarbij je even de wenkbrauwen fronst. Deze cocktail hoort volgens Van Droogenbroeck thuis in de categorie van de highballs. “De meest bekende is de bacardi-cola, maar real bartenders, zoals ik, gaan een stapje verder en serveren meer verfijnde varianten.” Ga deze keer voor een highball-glas, een soort groot tumblerglas. Kies voor een rokerige, Schotse, single malt whisky (5 cl), drie scheutjes Angostura Bitters en eindig met een beetje gemberbier. Het geheel krijgt een frisse tint door het glas te decoreren met een citroenschilspiraaltje.

 

6

Dark ‘n Stormy

Ook deze cocktail behoort tot de highballs. Hier creëer je verschillende laagjes rechtstreeks in het glas. Kenmerkend is de donkere laag bovenaan, het zogenaamde dark ‘n stormy effect. Neem 4 cl donkere, sterke rum, 3 cl limoensap, 1,5 cl simple syrup en werk af met gemberbier. Voeg er nog 1 cl overproof rum aan toe en werk af met een schijfje limoen.

 

7

Raspberry Collins

De gin-hype voorbij dacht je?. Nog niet helemaal. Toch niet bij deze cocktail. Doe 5 cl gin, 3 cl citroensap, 2 cl double syrup, vier druppels oranjebloesemwater, vier frambozen en twee sneetjes komkommer in een cocktailshaker. Shake in een vloeiende beweging en giet alles daarna door een cocktailzeefje in een glas, gevuld met ijsblokjes. Voeg een beetje bruiswater toe, werk af met een sneetje komkommer en een framboos en overstrooi het geheel met poedersuiker.