Met een vergrijzende bevolking die almaar ouder wordt, hebben ook steeds meer mensen last van ouderdomskwaaltjes. Dokter Maarten Michiels uit Leuven weet hoe die te behandelen om er zo weinig hinder van te ondervinden.

‘Ik zie het niet!’
“Bij ouderen gaat de elasticiteit van de ooglens achteruit waardoor ze last krijgen van verziendheid. Presbyopie heet dat, het treedt op vanaf pakweg 45 jaar. Net daarom moeten heel veel mensen vanaf die leeftijd een leesbril gebruiken. Een ander veel voorkomende oogziekte op latere leeftijd is staar of cataract, waarbij eiwitten in de ooglens aftakelen en je last krijgt van een wazig zicht. De enige oplossing is het implanteren van een nieuwe lens.”

‘Wat zeg je?’
“Zowat de helft van alle 65-plussers heeft last van een afgenomen gehoor of presbyacusis. Meestal zijn het eerst de hoge tonen die je kwijtspeelt. Het wordt dan moeilijk om bepaalde geluiden van mekaar te onderscheiden of om aan een groepsgesprek deel te nemen. De oorzaak is meestal het afsterven van haarcellen in het binnenoor. Je kan dat opvangen door een hoorapparaat. Tegenwoordig zijn die zo klein dat je er niks van merkt.”

 

doof

 

‘Auw, mijn knieën’
“De meeste ouderen krijgen last van artrose, daarbij wordt het kraakbeen in de gewrichten aangetast. Je krijgt dan last van ochtendstijfheid of het wordt moeilijk om uit de zetel op te staan. Soms is het erfelijk, maar je krijgt het ook van overgewicht of te intensief sporten. Er bestaan inspuitingen voor, maar een knie- of heupprothese steken geeft de beste resultaten. Dat is al een rigoureuze ingreep natuurlijk, dus gewoon goed blijven bewegen is beter.”

Hatsjoe… oei…’
“De meest voorkomende oorzaak van incontinentie is de sluitspier van de blaas die verzwakt. Daardoor verlies je urine als je hoest of niest. Het is een aandoening die vooral vrouwen treft. Ongeveer 20 procent van de 75-plussers heeft er last van. Blaastraining en het oefenen van de bekkenbodemspieren kunnen helpen. Je kan het ook opereren en de blaas als het ware weer optrekken. Er is ook medicatie, maar die heeft vaak vervelende bijwerkingen.”

‘Papa, waarom valt jouw haar uit?’
“Bij oudere mannen daalt het aantal haarfolikels op de schedel en wijkt de haarlijn naar achteren. Ook bovenaan, vanachter op hun hoofd krijgen ze dan een zogenaamd paterskapje. Er bestaan heel veel lotions en sprays die beloven de haargroei te stimuleren, maar een echt weelderige haardos mag je er niet van verwachten. Haartransplantaties helpen wel, maar dat is een dure en tijdrovende procedure en dan nog is het resultaat niet altijd naturel.”

‘Op naar Rimpelrock’
“Op oudere leeftijd wordt de huid minder elastisch en duiken er rimpels op. Het is zaak om je huid goed doorbloed te houden en te zorgen dat ze niet uitdroogt. Veel water drinken, alcohol en koffie vermijden, genoeg slapen en zeker niet roken helpen daarbij al veel. De meeste smeersels tegen rimpels die je kunt kopen, helpen ook die uitdroging te voorkomen. Kwaad kunnen ze niet, maar je moet natuurlijk wel realistisch zijn in je verwachtingen.”