De cijfers willen al wel eens schommelen naargelang de bron, maar een ding staat vast: het aantal volwassenen en kinderen dat aan overgewicht lijdt, neemt wereldwijd in snel tempo toe. Tijd voor een wake-up call om deze epidemie een halt toe te roepen.

Overgewicht is in onze westerse wereld uitgegroeid tot gezondheidsprobleem nummer 1. Volgens het UZ Brussel komt overgewicht voor bij 37,5 procent van de Belgische mannen en 23,5 procent van de vrouwen. Daarnaast zou ongeveer 10 procent van de Belgische bevolking aan obesitas of zwaarlijvigheid lijden en dus een groter risico hebben op hart- en vaatziekten, op te hoge cholesterol en bloeddruk en op diabetes of suikerziekte. Wat het aantal personen met diabetes type 2 betreft – het niet erfelijke type van diabetes – verdubbelde dit zelfs de afgelopen decennia.

Blijven vernieuwen
Daarbij ging het niet alleen om personen met overgewicht of om 40-plussers. Jong en oud, met een actieve of eerder passieve manier van leven: de diversiteit van de personen met diabetes, is groot en vraagt op haar beurt om evenveel verschillende oplossingen. “Wij worden er dankzij de patiënt toe aangezet te blijven zoeken naar vernieuwing in hulpmiddelen”, zegt Klaas Gutschoven, Head of Diabetes Care Belgium bij Roche Diagnostics. “De patiënt is vandaag de dag immers goed geïnformeerd over nieuwe technologieën en wil dat die zo snel mogelijk toegepast worden.”

 

We hebben de verantwoordelijkheid om samen de gezondheidszorg en innovatie op lange termijn betaalbaar te houden – Klaas Gutschoven

 

Betaalbare gezondheidszorg
Het komt er op neer te kijken aan welke noden een nieuwe technologie voldoet, welke groep ermee gebaat is en er dan voor te zorgen dat dit voor hen terugbetaald wordt. “Als bedrijf hebben we de verantwoordelijkheid om samen met beleidsmakers, artsen en verpleegkundigen de gezondheidszorg en innovatie op lange termijn betaalbaar te houden”, stelt Gutschoven.

fG_MensLich0316_006

Blijf diabetes voor
Een andere uitdaging, naast die grote diversiteit, is het pandemisch karakter van diabetes type 2. Dat wordt namelijk in de hand gewerkt door de vergrijzing en een ongezonde levensstijl. “Het goede nieuws is echter dat we er wel iets aan kunnen doen”, meent Stijn Deceukelier, Directeur van de Vlaamse Diabetesliga. “We kunnen de ziekte uitstellen en zelfs voorgoed voorblijven. Pas je levenstijl aan, beweeg een halfuurtje per dag en begin gezonder te eten. Dat geldt trouwens niet alleen voor diabetici. Door minder vet te eten en meer fruit en groenten, komen we al een heel eind.

Educatieve rol
En daar moeten we al van jongs af aan mee beginnen. “Want als een kind van tien diabetes krijgt, dan is dat onze verantwoordelijkheid”, stelt Deceukelier. Het bijbrengen van een gezonde levensstijl aan de toekomstige generatie, is dus een prioriteit omdat je leven lang je suikerniveau in het oog houden een echte uitdaging is die discipline vergt. Scholen kunnen hierbij een educatieve rol spelen.

 

Het goede nieuws is echter dat we er wel iets aan kunnen doen, we kunnen de ziekte uitstellen en zelfs voorgoed voorblijven – Stijn Deceukelier

 

De diabeteseducator
Een andere belangrijke rol is weggelegd voor een diabeteseducator. Klaas Gutschoven: “Die staat vaak dicht bij de patiënt. Deze educator  analyseert samen met de arts het type patiënt en welke oplossing het best voor hem werkt. Nadien begeleidt hij hem bij het correct gebruik van de technologie, zoals een bloedglucosemeter, insulinepomp… Hij geeft  dus de juiste informatie, de juiste educatie en de juiste ondersteuning.’

Gewichtsverlies werkt motiverend
Nathalie Antonis is zo’n diabeteseducator en tegelijk ook diëtiste gespecialiseerd in diabetes. Volgens haar verkleint een gewichtsverlies van 5 of 10 procent bij mensen met overgewicht het risico op diabetes blijvend. Uitleggen waarom ze hun voeding of manier van leven moeten aanpassen, werkt daarom ook motiverend. “Een gezond eetschema bestaat elke dag uit drie hoofdmaaltijden en eventueel twee gezonde tussendoortjes. Niet te veel vetten, maar voldoende voedingsvezels.” Zet dus volkorenproducten op het menu in plaats van de witte varianten van brood rijst en pasta.

Dieet is passé
Drink daarnaast voldoende water en beperk suikerhoudende dranken. Let sowieso ook op met producten ‘zonder toegevoegde suikers’, want ze kunnen van nature wel suiker bevatten. “In de producten speciaal voor diabetici is de suiker bovendien vaak vervangen door zoetstof en daarom zijn ze niet altijd gezonder. Ook dieetkoekjes blijven koekjes.” Maar alles weglaten uit je voedingsschema is ook niet de bedoeling. “Je hoeft helemaal geen honger te lijden”, zegt Antonis, “een strikt dieet is passé. Minder calorierijk eten, geeft direct resultaat.

fG_MensLich0316_007