De winterperiode is niet al kommer en kwel. Een knusse zetel, een dekentje en de televisie aan. Languit genieten, terwijl buiten de stenen uit de grond vriezen. Bovendien brengt het families en vrienden vaker samen ronde de tafel om lekker te eten. Heidi, Wim en Anke onthullen ons hun geheimen om de winter door te komen.

Heidi Van Tielen (30),
sidekick Sam De Bruyn in De Ochtend op Qmusic

Wat zijn jouw ultieme winteringrediënten?
“Ik hou van koken, maar ik besef wel dat ik geen topkok ben, dus een lekker stukje lam of gebraad zul je me niet gauw zien serveren. Waar ik wel heel goed in ben, is de bereiding van ovenschotels, met van die typische wintergroenten. Dan plaats ik een grote schotel op tafel en dineren we gezellig met vrienden of familie en babbelen we ons een ongeluk (lacht). Daar kan ik echt van genieten. Gehakt is ook iets typisch voor het winterseizoen. Een gerechtje met gehakt maakt me altijd gelukkig. Je hoeft ook niet over een diploma van kok te beschikken om het klaar te maken, het is gemakkelijk en meestal snel klaar.”

Welke drank geeft jou tijdens de wintermaanden het grootste ‘sit back and relax-gevoel?
“Warme chocomelk met rum of een warme drank met kaneel of een scheutje amaretto. Dat geeft me altijd zo’n beetje een après-skigevoel. Het is intussen acht jaar geleden dat ik nog eens op de latten stond, maar ik blijf er wel mooie herinneringen aan koesteren. Samen een paar glaasjes drinken – nu doe ik dat dan eerder thuis – op de sofa en warm ingeduffeld. Voorts probeer ik, nog meer in de winter, ook heel gezond te leven. Dan neem ik ook extra vitamine C en maak ik veel sapjes, bijvoorbeeld met blauwe bessen. Die zijn in die periode natuurlijk veel te duur, maar die sapjes geven me energie. Ik heb dan het gevoel dat ik samen met die vitamine C de bacteriën uit mijn lichaam houd.”

Wat is volgens jou tot op vandaag een nog te onbekende energiebooster?
“Ik zou het niet echt als onbekend omschrijven, het is ook geen geheim of niet meteen bijzonder, maar ik leef enorm op van een zonvakantie tijdens de winter. De afgelopen jaren heb ik altijd bewust gekozen voor een reisje naar de zon en niet naar de sneeuw. De Canarische Eilanden, Miami, plaatsen waar de zon vrolijk schijnt. Daar kikker ik echt van op, het zorgt voor een korte break in die lange winterperiode en ook nadien, als ik terugkeer van reis, kan ik daar nog lang op teren. Verder doet een bezoekje aan de sauna me altijd deugd. Ik heb het altijd koud, ook in de zomer, dus dan is een combinatie sauna met jacuzzi voor mij dé ideale energiebooster.”


Wim Ballieu,
chef-kok, Balls & Glory

Wat zijn jouw ultieme winteringrediënten?
“Ik ben zoals veel chef-koks gek op het wildseizoen. Ik vind het zalig om een wildstoofpotje te maken. Voorts hou ik ook van champignons, omdat je daar vele kanten mee uit kan in de keuken. Ik denk ook aan gerechten met noten en truffel in de winter, of een lekkere puree met wortel, pompoen en soepjes met typische wintergroenten zoals bloemkool en prei. Het aanbod is groot in de winter. Als ik voor vrienden of familie kook, wordt vaak verwacht dat het gastronomisch is. Dus schipper ik altijd een beetje tussen beiden: drie of vier verfijnde hapjes en dan schuif ik daarna graag een grote schotel op tafel: wild, maar dat kan ook balletjes in de tomatensaus, stoofvlees of rundstong in de madeirasaus zijn. Comfort food, lekker, gezellig bij elkaar.”

Welke drank geeft jou tijdens de wintermaanden het grootste ‘sit back and relax-gevoel?
Warme chocomelk met rum. Dat is voor mij één van de zaligste winterdrankjes. Als ik het aan mijn moeder serveer zal dat met een Captain Morgan zijn, maar voor mij mag dat net zo goed met witte rum. Dat maakt me niet zo veel uit. Ik maak ook graag sapjes: zoals appelsap bijvoorbeeld. Dan gebeurt het dat ik daar een beetje kaneel bij doe, kruitnagel en nog een scheutje rum. Rum is precies mijn rode draad (lacht). Tot slot kan ik in de winter ook veel meer van een goed glas rode wijn, met zware tannines, zo’n rode wijn die aan je gehemelte blijft kleven.”

Wat is volgens jou tot op vandaag een nog te onbekende energiebooster tijdens de koude maanden?
“Dat hoeft allemaal niet zo gek of speciaal te zijn voor mij. Ik krijg een enorme energieboost door rond het Kanaal van Brussel te lopen. Soms doe ik één rondje, soms twee, het hangt ervan af hoe goed mijn conditie is. Wel in korte broek, zoals bij de scouts vroeger, daar leer je winter en zomer met korte broek te lopen. Verder zoek ik graag het contrast warm-koud op: met open venster in je slaapkamer knus onder je deken kruipen. Of een zalige winterbarbecue houden. Vorig jaar heb ik dat op vakantie gedaan op oudejaarsavond: een kampvuur gemaakt, de barbecue aan en dan gezellig rond het vuur. Het zijn kleine dingen, maar ze geven je wel energie.”


 

Anke Buckinx,
36, radiopresentatrice ochtendshow Sven en Anke op Joe

Wat zijn jouw ultieme winteringrediënten?
”Winter, zomer, als het over eten gaat, maakt het me allemaal niet zo veel uit. Ik nestel me het liefst met wat comfort food in de zetel. Frietjes, een frikandel en een kaaskroket. Als ik er even nood aan heb, na wat hectische werkdagen, dan kan ik daar enorm van opkikkeren. Natuurlijk eet ik dat misschien iets vaker in de winter dan in de zomer. Ik ben sowieso een zomermens. De winter is niet meteen mijn seizoen, want ik functioneer beter in daglicht. Verder hou ik echt van die typische winterkost: spaghettisaus, vers gemaakt door mijn mama, kroketjes met varkenshaasje en erwtjes en worteltjes, macaroni… De gerechten die in restaurant of café op de kaart staan als snacks, wel dat is mijn happy food. Echte wintergroenten zoals pastinaak of rode kool zijn minder mijn ding.”
Welke drank geeft jou tijdens de wintermaanden het grootste ‘sit back and relax-gevoel?
Vroeger zou ik gezegd hebben: warme chocolademelk met slagroom, maar vandaag heb ik slechts één antwoord: koffie, sloten koffie met heel veel cafeïne in. Ik presenteer de ochtendshow op Joe en ik heb echt veel koffie nodig om wakker blijven. Onlangs heb ik me een nieuwe koffiebeker gekocht en tijdens mijn rit om 4u ’s ochtends van Hasselt naar Vilvoorde heb ik een uurtje de tijd om ietwat wakker te worden (lacht). In de winter is Irish Coffee of koffie met amaretto populair, maar al die varianten met alcohol zijn niet aan mij besteed. Capuccino, een koffie met een Oreo-smaakje of een vleugje vanille kan me dan wel weer bekoren. De enige uitzondering op mijn koffieverslaving: de jeneverfeesten in Hasselt, dan is jenever twee dagen in oktober mijn favoriete ‘relaxdrankje’.”

Wat is volgens jou tot op vandaag een nog te onbekende energiebooster tijdens de koude maanden?
“Ik vrees een beetje dat ik weinig originele antwoorden heb, maar ook hier zoek ik het niet al te ver. Ik word het allergelukkigst van een dagje rondhangen in mijn pyjama. Een zondag lang niks doen, behalve series verslinden. Ik kan niet wachten op de nieuwe seizoenen van House of Cards en Game of Thrones. En voor de zoveelste keer naar een aflevering van Friends kijken: love it. Op zo’n chilldag kook ik niet, maar bestel ik eten via JustEat. Nu ik een dochtertje heb van anderhalf jaar is het een beetje moeilijk om nog hele dagen tv te kijken, maar ik ben van plan om haar komende winter gewoon een dagje bij mijn schoonouders te droppen. Ik ben ervan overtuigd dat ik daardoor een bétere mama word, hahaha. Lou is een buitenkind. Ze wil àltijd wandelen en naar de speeltuin. Maar goed, eigenlijk. Anders zou ik in de winter amper buitenkomen.”


Hendrik De Coster, 52, chef-kok bij Morso Living

Wat zijn jouw ultieme winteringrediënten?
“Ik kan echt genieten van heerlijke winterse stoofpotjes. Een stoofpotje van schapenvlees bijvoorbeeld met typische wintergroenten: raapjes, sjalot, enkele tomaten en dat laten sudderen met wat witte wijn, tijm en laurier. Heerlijk. Je kunt het maken in een gietijzeren kookpot op de barbecue buiten. Samen met vrienden gezellig voor het vuur vertoeven, na een uurtje tot anderhalf uur is je stoofpotje gaar en dan ook buiten eten. Een barbecue associeer je misschien met de zomer, maar ook in de winter is het best mogelijk om lekkere gerechtjes te maken. En een stoofpotje is dan weer typische winterse kost, vrij zwaar en dat vult lekker in de winter.”

Welke drank geeft jou tijdens de wintermaanden het grootste ‘sit back and relax-gevoel?
Ik brouw graag zelf iets in de winter, of toch in voorbereiding van de winter. Zo kan je vanaf eind augustus bijvoorbeeld okkernoten met suiker laten gisten in een gesloten emmer en eind januari heb je dan een lekker drankje, vrij zoet, vergelijkbaar met porto. Of ik serveer een originele cocktail, ingegeven door de inspiratie van het moment. Cocktails zijn er in elk seizoen, ze kunnen je ook verwarmen in de wintermaanden. Ik denk dan aan een cocktail met drie centiliter Lillet, 2 cl limoncello, 2 cl vlierbloesemsiroop, 2 cl vers citroensap, 1 eiwit, een schijfje citroen en appelsien en dan afwerken met wat rozemarijn en tijm. Serveer het koud met heel wat ijsblokjes en je zult het daarna heerlijk warm krijgen.”

Wat is volgens jou tot op vandaag een nog te onbekende energiebooster tijdens de koude maanden?
“Koken en eten zijn voor mij de rode draad doorheen mijn betoog om het gezellig te maken en om er energie uit te putten. Ik houd ervan om een wandeling te maken met vrienden, thuis te komen, de oven buiten in gang te steken en vervolgens verse pizza’s te maken. Je kookt samen met vrienden en familie. Veel voorbereiding komt daar niet aan te pas. Zorg dat je wat verse pastabolletjes in huis hebt om je pizzadeeg te rollen en voor het overige kan je de pizza beleggen met restjes uit je frigo: een beetje sla, witlof, champignons, wat gehakt… Intussen komen de lippen los bij de warmte van het oventje en heb je een gezellig avond waar je nog dagen van kan nagenieten.”