Iedere generatie heeft zo z’n eigen kenmerken, maar één ding hebben de verschillende leeftijden wel gemeen: ze worden telkens ietsje ouder. Drie dames vertellen over het opgroeien als vrouw van hun generatie, met alle geneugten en perikelen vandien.

“Marie”Marie Monballiu (24), radiopresentatrice ‘20 Something’ bij Qmusic

Voel je je even oud als de leeftijd die op je ID staat? 
“Géén idee hoe iemand van – bijna – een kwart eeuw oud zich zou moeten voelen, maar ik voel me alleszins wel jong. Ik ben volop bezig met te proberen om iets te maken van mijn leven. Het lijkt soms alsof ik een beetje op de rand van de rest van mijn leven sta. Hier start het allemaal voor mij, op deze leeftijd. Er zijn wel heel wat mensen van mijn leeftijd die bijvoorbeeld al kinderen hebben of getrouwd zijn, dus in dat opzicht weet ik niet of ik echt on track zit. Maar ik vóel me wel 24 en nog vrij genoeg om te gaan voor wat ik wil op dit moment. Qua carrière, qua vriendschappen, qua op reis gaan naar waar ik wil, wanneer ik wil…”

Welke veranderingen heb je ondervonden naarmate je ouder werd?
“Ik besef dat ik meer voor mijn lichaam moet zorgen, maar het wordt moeilijker om het ‘goed’ te houden naarmate je ouder wordt. Als tiener ging alles gemakkelijker, want dan beweeg je meer en je lichaam kon beter tegen een stootje. Katers van vroeger tegenover katers op deze leeftijd bijvoorbeeld, dat is een wereld van verschil. Helaas. Ik probeer zo gezond mogelijk te eten, gun mezelf genoeg slaap, gebruik al eens een bodylotion… Mijn fitnessabonnement mag wel iets meer gebruikt worden, vind ik (lacht). Ik ben me gewoon bewuster geworden van alles. Dat is positief, maar soms mis ik het wel om zorgeloos door het leven te gaan.”

Wat is het leukste aan een vrouw van jouw leeftijd/generatie zijn?
“Ik ervaar enorm veel vrijheid, wat meteen ook een nadeel is voor mijn generatie. Het wordt moeilijk om de juiste focus te vinden. Maar mijn generatie kan gaan voor wat ze wil, en of je er geraakt, ligt dan compleet aan jezelf. Ik heb ook niet het gevoel dat ik me moet haasten om het huisje-tuintje-boompjeleven te bekomen. Ik doe andere dingen, die ik gelukkig kan delen met vrienden die op dezelfde golflengte zitten. Ik denk dat dit de doe-leeftijd is, de doe-generatie. En ik wil genieten van elk klein ding dat ik kan doen, in plaats van te piekeren over bepaalde zaken die ik -nog- niet kan doen of die er -nog- niet zijn.”

Slongs Dievanongs (38), Rapster

Voel je je even oud als de leeftijd die op je ID staat?
“Volgens mij blijven we allemaal ergens tussen de 18 en de 26 hangen. Ik voel me in ieder geval geen 38. Ik denk dat veel mensen op een bepaald moment een zekere volwassenheid bereiken en dan die leeftijd behouden. Ik spreek nog altijd over mezelf als de jeugd (lacht). Ik hou nog steeds van dezelfde dingen als vroeger. Op terrasjes zitten en naar de schone jongens kijken bijvoorbeeld, vandaar ook mijn nieuwe single Schoene joenge (nu digitaal beschikbaar op slongs.be, red.). Het flirten, het spelletje van jongen ontmoet meisje, dat blijft plezant. Ik ben nog altijd omringd door dezelfde mensen als vroeger. Als je samen ouder wordt, valt het niet op dat je effectief ouder wordt.”

Welke veranderingen heb je ondervonden naarmate je ouder werd?
“Voor mij is het leven een cyclus, er zijn altijd vette en magere jaren. Je leert dat uiteindelijk alles wel goed komt. Je twijfelt minder aan jezelf en welke richting het leven uitgaat, want je hebt veel meer vertrouwen in het leven. Je haalt plezier uit meer ervaring hebben. Fysiek verandert er ook wat, grijs haar begint te komen bijvoorbeeld. Daarom bestaat er zoiets als kleurshampoo (lacht). Ik let harder op mijn voeding, want mijn lichaam draag ik nog wel even mee. Hier en daar zie ik dat mijn huid een beetje ouder wordt, dus ik smeer nu factor 50 op mijn gezicht, wat ook de allereerste keer in mijn leven is.”

Wat is het leukste aan een vrouw van jouw leeftijd/generatie zijn?
“Ik vind het leuk dat wij geëmancipeerd zijn, dat vrouwenrechten op een goed niveau staan nu. We kunnen doen en laten wat we willen. We móeten niet meer trouwen, we móeten geen kindjes hebben. We hebben veel meer mogelijkheden, zijn zelfstandiger en vrijer. Dat vind ik een van de grootste zeges van mijn generatie. Wat ook een cadeau is voor vrouwen van mijn leeftijd, is dat we een leven zonder internet nog hebben gekend. We kunnen zonder de sociale media leven, zonder de likes, die toch een enorme druk op je zelfbeeld leggen. Plus, ik heb gehoord dat het leven nog maar begint op 40, dus I think we’re in for a hell of ride!”

Goedele Liekens (54), seksuologe, psychologe

Voel je je even oud als de leeftijd die op je ID staat?
“Het is de eerste keer ooit dat ik deze leeftijd heb, dus ik heb er geen idee van hoe dat hoort te voelen. Ik voel me in ieder geval niet anders dan pakweg dertig jaar geleden. De enigen die zeggen hoe een vrouw van 50+ zou moeten zijn of zich zou moeten gedragen, zijn de journalisten die me hierover aanspreken (lacht). Niemand anders in mijn omgeving doet mij eraan denken dat ik een vrouw van 54 ben, die zich op een bepaalde manier zou moeten gedragen. Wat voor mij enkel bevestigt hoe artificieel dat gedoe over 50+ is. Het is maar een cijfertje, net zoals je gewicht of lengte: het zegt verder niks over wie of wat je bent.”

Welke veranderingen heb je ondervonden naarmate je ouder werd?
“Ik merk dat ik vooral meer relativeer. Ik ben veel rustiger geworden, minder heftig in mijn reacties op bepaalde dingen. Je gaat ook meer kiezen voor zaken die voor jezelf heel belangrijk zijn. Persoonlijk geluk wordt belangrijker en er wordt minder een focus gelegd op carrière. Ik heb nu nog altijd een drukke, leuke job, maar dat kies ik zelf omdat het werk me boeit. Dat wil niet zeggen dat het nooit teveel wordt, maar die keuze kun je maken als je ouder wordt. Vroeger moest je gaan gaan gaan, dan zit je echt op een sneltrein. Van die sneltrein ben ik nu afgestapt en nu en dan pak ik al eens een leuker station om af te stappen.”

Wat is het leukste aan een vrouw van jouw leeftijd/generatie te zijn?
“Het leukste is dat ik nu – eindelijk – besef hoe mooi ik vroeger was (lacht). Had ik het toen maar geweten… Als ik nu foto’s zie van toen ik jonger was, denk ik: potverdorie, dat was best oké! Het is fijn om dat nu te beseffen, zodat ik er alsnog van kan genieten op deze leeftijd. In die tijd waren mensen ook niet zoveel bezig met het lichaam en uiterlijk zoals nu. Althans niet in het milieu waarin ik opgroeide. Ik zat op de universiteit en ging gewoon naar school zonder make-up. De generatie van nu vind ik zeer overdreven op beauty, en dan vooral fake beauty, gericht. Het lijkt wel de grote promotie van de fake-heid.”