Of je nu zes maanden door Thailand of één week door Antarctica gaat trekken… je goed voorbereiden op een trektocht blijft belangrijk. Wat neem je mee? En vooral: waar moet je op letten?

Als je wil gaan trekken is het belangrijk dat je je zeer goed voorbereid. Wat moet ik meenemen? Wat is overbodig? “Er zijn een aantal algemene zaken waar je in elke situatie op moet letten”, vertelt Koen Hauchecorne van de Klim- en Bergsportfederatie. “De belangrijkste daarvan is jezelf de ‘wat als?’ vraag stellen. Wat als er iets gebeurt? Wat als het koud is? Wat als ik val? Deze vragen helpen jou voorbereid te zijn op noodtoestanden.”

 

Een goede rugzak moet niet enkel druk uitoefenen op jouw rug, maar ook goed op jouw heupen steunen Joris Meermans

 

In topconditie
Daarnaast helpt het natuurlijk als je fysieke helemaal tiptop bent. Joris Meermans van het reisbureau Beyond Borders: “Het is wel niet de bedoeling dat je jezelf gaat overbelasten voordat je vertrekt. Voorzichtig gaan joggen, een beetje aan duurtraining doen, zwemmen… is voldoende.” Je moet ook weten of je zo’n tocht aankunt of niet. Daarom laat je jezelf best eerst medisch onderzoeken, voor je vertrekt.

Vergeet de verzekering niet
En vergeet geen verzekering af te sluiten. Mocht er toch iets gebeuren, kan de verzekering tussenkomen bij terugbetalingen en indien nodig bij repatriëring. “Bovendien bieden tal van sportfederaties en verenigingen, zoals de Klim- en Bergsportfederatie, jou een verzekering aan wanneer je lid bent van hun organisatie”, vult Hauchecorne aan.

Nieuwe schoenen = blaren
Verzekerd en lichamelijk in topconditie? Je trekking kan niet meer stuk. Behalve als je slechte wandelschoenen hebt. Let er dus op dat je goed ingelopen wandelschoenen hebt, omdat nieuwe schoenen redelijk snel blaren kunnen bezorgen. Een goed paar wandelschoenen meenemen is dus zeker en vast een must.

 

Je moet jezelf de ‘wat als’ vraag stellen, die jouw goed zal voorbereiden op noodtoestanden Koen Hauchecorne

 

Van A tot D
Daarvoor ga je best naar een degelijke outdoor winkel, waar ze jou kunnen adviseren. In de meeste outdoor winkels kun je namelijk vier typen vinden, die de stijfheid van de zool bepalen. Type A heeft een soepele zool, type B heeft een stevigere zool, type C heeft een stuggere en licht buigzame zool en type D heeft een niet buigzame zool. Meermans geeft zelf ook een tip mee: “Je neemt best type B schoenen, die zijn iets steviger en perfect voor een wandeling door bergachtig terrein.”

De perfecte uitrusting
Voor de rest van je outfit is vooral het dragen van verschillende laagjes belangrijk. Joris Meermans: “Stel je outfit samen met drie laagjes: een goede T-shirt, een fleece en een water- en winddichte jas.” Het grootste voordeel van laagjes is dat je gemakkelijk kunt switchen: heb je het te koud doe je een laagje meer aan, heb je het te warm eentje minder. “Shirts gemaakt uit merinowol bijvoorbeeld, zorgen ervoor dat er geen zweetgeur op je kleren overblijft, wat heel handig is op een trektocht. Neem bij voorkeur sneldrogende en lichte kledij en handdoeken mee.” Voldoende reservekledij bijhebben is ook belangrijk, maar volgens Meermans maken veel trekkers de fout te veel kleren mee te nemen. “Neem enkel wat je nodig hebt en laat de rest in je kast liggen.”

 

Het is niet de bedoeling dat je jezelf fysiek gaat overbelasten voordat je vertrekt Joris Meermans

 

Rondje varia in je rugzak
Vul je rugzak niet alleen op met kleren, want je hebt ook veel andere dingen nodig. Wat je zeker niet mag vergeten: een EHBO kit, een kompas, aanstekers/lucifers, een zakmes, een kaart, een waterdichte regenjas en een zaklamp. Verder hangt je uitrusting natuurlijk af van de plaats waar je naartoe gaat. Zijn er veel muggen? Muggenmelk dan. Is het daar koud? Dan kunnen handschoenen en muts handig zijn. En alles steek je in een degelijke rugzak. Meermans: “Een goede rugzak mag niet enkel druk uitoefenen op jouw rug, maar ook op je heupen. En let erop dat je altijd het zwaarste beneden zet en het lichtste boven, zodat de gewischtverdeling in balans blijft.”

Belangrijkste regel
De basisregel voor trekkers is dus vooral: overschat jezelf niet en zorg ervoor dat je goed voorbereid bent. Koen Hauchecorne: “Toen ik vroeger een week de bergen introk met deelnemers aan een stage, had ik drie belangrijk aandachtspunten: dat iedereen binnen een week nog ongedeerd is, dat iedereen zich geamuseerd heeft en als iedereen dan nog iets had bijgeleerd, dan was dat ook mooi meegenomen.” Maar het belangrijkste: ervan genieten.