Bouwen of renoveren? Hoe dan ook moet je rekening houden met allerlei voorschriften waaraan je woonst moet voldoen. “Kies voor zoveel mogelijk energiebesparende maatregelen”, klinkt het in koor, “het kost wat meer in aanschaf, maar op termijn betalen de extra kosten zich terug.” Op naar BEN.

Huisje, tuintje, kindje. De Circle of Life is ons allen bekend. En de Belg leeft met een baksteen in de maag. Dat blijkt nog maar eens uit een recente studie van marktonderzoeksbureau Incidence 360°. Zeven op tien Belgen is eigenaar van een woning en 53 procent van de Belgen verbouwt wel eens zijn of haar woning. Gemiddeld doen we maar liefst vier keer in ons leven veranderingen aan onze woonst. Een nieuwe keuken, een moderne badkamer, een veranda, vaak zijn we voor enkele dagen, weekends of weken zoet met verbouwingen. “In België zijn we echt verknocht aan ons huis”, doet architect Femke Timbermont uit de doeken. “In Nederland of Duitsland verhuizen mensen vaak vijf of zes keer in hun leven, terwijl wij een huis kopen en er vaak blijven tot ons levenseinde.”

BEN tegen 2021
Wie een woning bouwt of een huis koopt, doet dat dus meestal tot z’n oude dag. Terwijl iedereen de mond vol heeft van passieve woningen, CO2-neutraal en energiezuinig wonen, vliegt de warmte in oude huizen vaak weg door deuren en kieren. Moeten ook deze woningen voldoen aan de strenge maatregelen die in nabije toekomst van kracht zijn? “Het is heel eenvoudig”, legt Geert Flipts van het Vlaams Energieagentschap uit, “tegen 2021 moet bijna elke nieuw gebouwde woning in Europa bijna-energieneutraal (BEN) zijn. Voor oude woningen gelden andere regels, maar je doet altijd een goede zaak voor je portemonnee als je energiebesparende maatregelen treft.”

Wie investeert in een energiezuinige woning, wint op dat lange termijn terug Geert Flipts

Energiebesparende maatregelen
Een nieuw dak en het beter isoleren van de muren zijn een paar voorbeelden om het energiepeil van je woning naar beneden te krijgen. Hoe lager dat zogenaamde E-peil, hoe energiezuiniger je woning is. Voorts zijn nieuwe ramen of een condensatieketel al enkele stappen in de goede richting. “We merken dat de markt verschuift”, aldus Doenja Lefebure van het Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen. “Er is meer renovatie en daar is het belangrijk om te streven naar een zo energiezuinig mogelijke woning.

Weet wat je doet!
Hulp kun je krijgen in elke provincie bij het Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen, dat bouwers en verbouwers tips geeft. Ze komen bij je thuis kijken en werken een stappenplan op maat uit. “Zelf de handen uit de mouwen steken is mooi, maar het is heel belangrijk dat je weet wat je doet”, waarschuwt Lefebure. “Wie half werk doet en slecht isoleert, zal niet veel verschil merken aan zijn energiefactuur, maar met een goede uitvoering wordt de hap uit je portemonnee voor energie een stuk kleiner.”

Denk ook bij een renovatie aan je energiekost, je zal veel geld besparen in je energiebudget Doenja Lefebure

Premies & kortingen
Allemaal goed en wel, investeren en renoveren, maar kost het allemaal niet handenvol geld? “Op termijn win je dat terug door een lagere energiefactuur”, herhaalt Flipts. “En de marktwaarde van je woning zal ook vergroten.” En hoewel er veel premies intussen zijn afgeschaft, bestaan er nog steeds interessante maatregelen. “Voor bouwaanvragen vanaf 1 oktober 2016 geldt er een korting op de roerende voorheffing voor woningen die een ingrijpende energetische renovatie ondergaan en nu duurzamer zijn”, legt Flipts uit. “Afhankelijk van die duurzaamheid is er sprake van 50 of 100 procent korting gedurende vijf jaar.”

Bonus voor totaalrenovatie
Voort is er ook de nieuwe premie van netbeheerder Eandis vanaf 2017: de totaalrenovatiebonus. “Kort uitgelegd, vanaf drie investeringen aan je oude woning kom je in aanmerking”, aldus Lefebure, “dan kun je 1250 euro ontvangen en het systeem loopt op tot maximaal 4750 euro, naargelang het aantal maatregelen die je uitvoert aan je woning.” En vergeet ook de renovatiepremie van de Vlaamse overheid niet, al moet je wel goed nagaan of je daar in aanmerking voor komt.