Is er één maaltijd waar we doorheen het jaar meer naar uitkijken dan het kerstdiner? Ongetwijfeld niet. En waarom? Omdat we wéten dat het een geslaagde combinatie wordt van lekker eten, gezellig samenzijn en uitkijken naar een nieuw jaar vol grote en kleine plannen.

De allerbelangrijkste tip die chefkok en dessertspecialist Dominque Persoone geeft, is echter niet van culinaire aard. Hij legt de nadruk op tijd maken voor je gasten. Een gastheer of -vrouw die het grootste deel van de avond in de keuken staat is voor hem not done.

Klassiek vs. gedurfd
En dat kan je vermijden door op voorhand zoveel mogelijk klaar te maken. “In dat opzicht kan je met een stoofpotje niet missen”, aldus Persoone. “Een klassieker als vol-au-vent, een stoofpotje van haas, of waarom niet, iets gedurfd als een Indische curry – eventueel in een vegetarische variant. Maar keep it vooral simple. Maak nooit iets wat je daarvoor nog nooit hebt uitgeprobeerd. Want dat is vaak het grootste probleem op kerstavond: mensen willen hun gasten overbluffen. En dat is nergens voor nodig.”

Als je op kerstavond al geen kaviaar niet zou eten, wanneer dan wel? – Laurence Rigolet

Vier zoals je wil
Laurence Rigolet, gastvrouw van het Brusselse tweesterrenrestaurant Comme Chez Soi, vindt koken op kerstavond best oke. Als iemand graag in de keuken staat, waarom dan ook niet op dat moment? “Iedereen moet kerstavond vieren zoals hij of zij dat zelf wil. En is koken iets wat de gastvrouw of -heer echt wil doen op dat moment? So be it.”

Extraatje moet kunnen
Een simpel en smakelijk menu moet dus zeker kunnen. Maar het is nu eenmaal kerstavond, dus waarom zou het dan ook niet eens wat extra mogen zijn? Waarom bijvoorbeeld eens geen oesters, foie gras, kreeft, gerookte zalm, of zelfs kaviaar? Rigolet: “Is kerstavond niet het moment om eens volledig los te gaan en producten op tafel te zetten die je de rest van het jaar eigenlijk niet eet? Wanneer zou je het anders moeten doen? Het zou al een heel bijzondere verjaardag moeten zijn (lacht).”

Probeer alles, maar dan ook alles op voorhand te doen – Dominique Persoone

Rijstpap met zilverwerk
Dessertspecialist Persoone vindt weliswaar dat je voldaan en kogelrond van de kerstdis moet komen, maar tegelijkertijd weet hij raad met een dessert dat niet alleen minder zwaar is, maar ook alle gasten zal verrassen. “Rijstpap! Een vergeten dessert dat supersaai klinkt, maar dat, lekker klaargemaakt en wat gepimpt, je gasten zal omverblazen.” Ook met een verse fruitsalade kan je volgens hem niet missen, maar dan met, net voor het serveren, toevoeging van knettersuiker, die ‘ontploft’ in je mond.

Weglopende kaas
Ook kaas als dessert kan zeker, maar zorg dan dat die rijp is en bewaar hem vooral niet in de koelkast: kaas moet op kamertemperatuur geserveerd worden en wat van het bord ‘weglopen’. “Zorg ook voor wat leuke garnering”, aldus Persoone. “Een pittige chutney bijvoorbeeld, een toffe notenmengeling, of zoete beschuit als biscuit de Bruges. Voor mensen met glutenallergie kan je dan weer lekker ijs serveren, met een goede, zelfgemaakte chocoladesaus.”

Nonkel haalt pintjes
Eveneens mag ook de typische loomheid die na het diner dikwijls inslaat, je kerstfeest niet verknallen. Gelukkig kaheeft Persoone een truc om dat te vermijden: “Beweeg tijdens het eten. Vul enkele dagen op voorhand een teil of leegemaakte zandschep met water en gooi er de dag zelf een paar grote blokken ijs en vervolgens de flessen drank.” Als je de bak buiten zet, moet iedereen opstaan om zijn glas bij te vullen. “Ambiance verzekerd”, aldus Persoone. “Kan je je ’t al voorstellen? “Nonkel, breng nog eens een pintje mee als je naar buiten gaat!”