De meest recente cijfers van woninginbraken in Antwerpen tonen met 9.360 gelukkig een lichte daling aan. Maar dat is eigenlijk al 9.360 keer te veel. Enkele preventietips kunnen daarom dus zeker geen kwaad.

Het licht op de oprit laten branden of de brievenbus laten leegmaken door de buren: twee voorbeelden van de vele manieren waarop mensen een bewoonde indruk geven wanneer ze afwezig zijn. En wat blijkt? Die kleine handelingen zouden nog effectief zijn ook.

Leer goede gewoonten aan
Met de wintermaanden in aantocht, wanneer het omstreeks 17u reeds donker is, werkt wat extra waakzaamheid om inbraak te voorkomen zeker niet nadelig. Ook met de feestdagen tref je best de nodige maatregelen, aangezien je continu tussen vrienden en familie schippert en amper zelf thuis bent. Leen Cortebeeck, diensthoofd Thematische Preventie bij de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken, legt uit hoe: “De eerste belangrijke stap is goede gewoonten aannemen, oftewel organisatorische maatregelen. Geen waardevolle spullen in het zicht leggen bij een grote raam aan de straatkant, je deur niet zomaar toetrekken maar ook op slot draaien, een lichtje laten branden…” Kortom: simpele, kosteloze acties waarvoor je enkel je gedrag lichtjes moet aanpassen.

 

Het heeft geen nut om alarmsystemen en camera’s te plaatsen als je gewoon de sleutel onder de mat legt – Leen Cortebeeck

 

 

Neem mechanische maatregelen
De tweede stap zijn dan mechanische beveiligingsmaatregelen. Ramen en deuren kun je bijvoorbeeld verstevigen met een veiligheidscilinder op het deurslot of vergrendelbare raamkrukken steken. Pas daarna kun je elektronische maatregelen ondernemen, zoals het plaatsen van een alarmsysteem of camera. “Maar het heeft geen nut om dat te installeren als je gewoon de sleutel, bij wijze van spreken, onder de mat legt”, drukt Cortebeeck op het hart. “De volgorde van de maatregelen is belangrijk. Wees daarom kritisch over jezelf en je eigen handelingen en probeer eerst de eerste stap te automatiseren.”

Doe beroep op een adviseur
Je kunt ook beroep doen op een diefstalpreventieadviseur. Dat is een politieman of gemeenteambtenaar die specifiek opgeleid is voor inbraakpreventie. Je krijgt dan gratis advies op maat van je woonst en het blijft altijd neutraal en objectief. De aanbevelingen zijn dus niet verplicht. Maar volgens Cortebeeck kun je zo’n advies best in acht nemen. “Vaak reageren mensen eerder reactief dan proactief. Ze schieten pas wakker als de inbraak al gebeurd is. Bewoners hebben het dan vaak moeilijker met het feit dat er zaken van emotionele waarde zijn gestolen dan het financiële aspect.” Veel mensen vinden het minder erg dat pakweg een duur fototoestel gestolen is, dan wel het kwijtspelen van de talloze foto’s van kinderen of vrienden die erop stonden.

 

 Iets real time op Facebook of Twitter posten heeft soms hetzelfde effect als een briefje op de deur plakken waarop staat: ‘ik ben afwezig van dan tot dan’ – Leen Cortebeeck

 

Creëer een buurtinformatienetwerk
Om te vermijden dat je huis wordt binnengedrongen, zijn er de zogenaamde buurtinformatienetwerken. Dat is een samenwerkingsverband tussen burgers en de lokale politie binnen een bepaalde buurt, om het algemeen veiligheidsgevoel te verhogen en de sociale controle bevorderen. Er worden onder andere preventietips verspreid en verdachte gedragingen gesignaleerd. Zo kunnen bewoners, naast hun eigen woning, een steentje bijdragen binnen hun wijk of buurt. Want of er sociale controle in de buurt is of niet, is een aspect waar veel inbrekers effectief rekening mee houden. Zij doen vaak observatie vooraf. Daardoor weten ze of er een mogelijkheid is om ongestoord hun gang te gaan. “De inbreker wil liefst geen confrontatie met een bewoner. Daarom is het belangrijk een bewoonde indruk te geven.”

Overweeg een domoticasysteem
Een goede vergrendeling kan trouwens ook veel doen. “Inbrekers zien vaak aan het materiaal van sloten of deuren of het makkelijk inbreken is”, aldus Cortebeeck. Maar ook de nieuwste technologieën kunnen helpen bij het veiliger maken van je thuis. Domoticasystemen kunnen voor extra beveiliging zorgen, zodat je vanop een afstand kunt zien wie er aan je voordeur staat, bijvoorbeeld. Maar ook dat heeft geen enkele zin als je niet eerst het systeem op zich beveiligt.

Let op met sociale media
En Cortebeeck waarschuwt ook voor het gebruik van sociale media onder inbrekers. “Je post best niets in real time. Als je op reis bent, zet dan pas achteraf foto’s online, want het wordt wel degelijk gevolgd door inbrekers. Iets op Facebook of Twitter posten heeft soms hetzelfde effect als een briefje op de deur plakken waarop staat: ‘ik ben afwezig van dan tot dan’.” En dat wil je net vermijden.