In samenwerking met

Nel Broothaerts, Directeur Preventie & Ontwikkeling Child Focus

Texten, sexten, bloggen, vloggen… Als ouder van kids en tieners is het een hele uitdaging om mee te blijven. En toch is het belangrijk. Want onze kinderen en jongeren hebben begeleiding en ondersteuning nodig in de ontdekking en ontginging van die wondere online wereld.

Online leven
Jongeren worden nu meer dan ooit in de digitale wereld ondergedompeld. Meer dan 90 procent van hen heeft een smartphone. Volgens de Digimeter hadden 71 procent van de 15 tot 19-jarigen in 2017 een Instagram-account. 77 procent communiceert vooral via Facebook Messenger. 84 procent heeft een Facebook-account en 87 procent van de 15- tot 19-jarigen zijn actieve YouTube-gebruikers, wat nog maar eens de populariteit van de vloggers illustreert.

Werk aan de winkel
Maar ook al lijken ze goed te zijn met de knoppen, toch zijn er risico’s waarmee ze geconfronteerd worden. Child Focus behandelde in 2016 128 dossiers van uit de hand gelopen sexting. 1 op 10 jongeren is ook het slachtoffer van cyberpesten en met online bronnen gaan jongeren te weinig kritisch om. Werk aan de winkel voor ons als ouder dus.

 

Bouw je internetopvoeding op een positieve manier op, met oog voor waarden en normen.

 

Praat met je kind
Er is veel dat je kunt doen als ouder. Eerst en vooral: praat met je kind. Toon interesse in datgene waar hij of zij zich online mee bezighoudt. Niet vanuit de ‘gevaren’ of met een vermanend vingertje, maar wel vanuit het positieve: de voordelen die je kind eruit haalt, de redenen waarom hij of zij het zo graag doet… Vertrek hieruit en bouw op deze positieve fundamenten je verdere internetopvoeding op, met aandacht voor de zaken waarop ze moeten letten en hoe ze zich best wel of niet gedragen. Zorg ervoor dat dat chatten, gamen, Snapchatten en Musically-en een thema is dat tussen jullie bespreekbaar is.

Kind bijstaan
Ook al ben je geen expert in al die toepassingen, toch kun je je kind helpen en bijstaan. Want het gaat niet over knoppenkennis, maar wel over gedrag, met oog voor waarden en normen. Jij als ouder kunt mee nadenken over welke foto’s je tiener beter wel of niet doorstuurt naar anderen. Ook al is je kind 1.000 keer sterker in dat ene game dan jij, je kunt wel aan hem of haar duidelijk maken dat chatten in een game neerkomt op chatten met onbekenden dus dat ze enkel in het game, over het game mogen chatten.

Kinderen zijn nog steeds hetzelfde als vroeger. Ze doen alles nog steeds om dezelfde redenen, alleen gebruiken ze andere, digitale tools en platformen om zichzelf te uiten en te connecteren met anderen. Dus laat je niet afschrikken en ga samen met je kind op ontdekkingstocht.