Nathalie BekxIn samenwerking met

Nathalie Bekx,
trendwatcher en CEO Trendhuis dat investeert in concepten voor 50-plussers

Eens de kaap van de 50 gerond – of is dat bij jou eerder 55 of 60? – kan het twee kanten uit. Ofwel heb je nu eindelijk tijd en geld om die koffer vol plannen te realiseren. Ofwel spendeer je die, gewild of ongewild, aan je naaste omgeving. Investeren in jezelf of in anderen is een niet te onderschatten spreidstand voor deze gouden generatie.

Grenzeloze generatie
Ideaal scenario. De kinderen zijn de deur uit, het huis is afbetaald en je hebt de laatste – en bovendien best betaalde – etappe van de loopbaan ingezet. Tijd om te reizen. Dat staat bij de meeste vijftigplussers op één. Na jaren op de camping met de familie, kun je het eindelijk over een andere boeg gooien. Korte cultuurreisjes met een vriendin of te voet naar Santiago de Compostella met een jeugdvriend. De mobilhome is de herwonnen vrijheid op wielen. Bon voyage!

Nieuwe impulsen, nieuwe energie
Staan verder op het menu van de herboren vijftiger: een cursus keramiek volgen, eindelijk die boeken lezen die al jaren stof vergaren, wijn proeven, bier bottelen, haiku’s schrijven, aquarellen. Nieuw impulsen geven nieuwe energie. Zoveel zelfs dat de nieuwe hobby’s vaak uitmonden in een minionderneming. Citytripper wordt stadsgids. Vakantieganger wordt B&B-uitbater. Yoga-leerling wordt yoga-meester.

Als je gesandwicht zit tussen twee generaties, moet die droomreis terug in de koelkast - Nathalie Bekx

 

Sandwichgeratie
Het kan echter helemaal anders uitdraaien. Want die uitgevlogen kinderen kopen kleinkinderen. En voor de oppas kijken ze meerdere keren per week naar de nieuwbakken grootouders. Niet alleen daarvoor trouwens. Ook voor de renovatie van het huis – papa heeft dat vroeger ook allemaal zelf gedaan – en voor de financiële steun. Zonder lukt het haast niet meer voor jonge mensen om een eigen woning te kopen.

Plotsklaps mantelzorger
De (klein)kinderen zijn overigens niet de enigen die uw agenda kapen. Nog ingrijpender is het als één van de ouders zorgbehoevend wordt. Een beroerte, bijvoorbeeld, en plotsklaps ben je mantelzorger. Ma-zo.be, ons online platform voor mantelzorgers, staat vol getuigenissen van vijftigplussers voor wie dit een zware belasting is. Niet dat ze het niet met liefde doen, maar het weegt wel. Kortom, als je gesandwicht zit tussen twee generaties, moet die droomreis terug in de koelkast.

50-50
En hoe zit dat bij jou? Verrek je jezelf niet in de grand écart tussen eigen dromen en de steun aan uw naasten? Of gaat de spreidstand moeiteloos? Misschien komt dat door die yogalessen. Uit ons trendonderzoek blijkt dat de kloof tussen vijftigplussers die volop investeren in zichzelf en zij die vooral in dienst staan van anderen, groter wordt. Beide groepen vinden op deze website volop inspiratie. En pssst… probeer het maar op 50-50 te houden. Het zou mooi passen bij uw leeftijd, nietwaar?