In samenwerking met

Ferial Bekker, Education Manager bij Medela Benelux

Is moedermelk de perfecte babyvoeding? Moedermelk geeft je kind een goede start en draagt bij aan de verdere ontwikkeling. En met borstpompen die steeds beter worden, met borstvoedingscafés geleid door experts en zelfs applicaties waarin je de groei van je kindje kunt opvolgen, wordt het geven van borstvoeding enkel maar gefaciliteerd.

Tal van voordelen
Moedermelk is dus zeker een goede keuze voor je baby. Want moedermelk past zich telkens weer aan zijn behoeften aan. “Geef je de borst, dan kan je er vanop aan dat je baby steeds de juiste mix aan voedings- en antistoffen krijgt”, vertelt Medela-borstvoedingsdeskundige Ferial Bekker. “Dankzij borstvoeding bouw je dus niet alleen aan een intieme band met je kleintje, je geeft hem ook essentiële ingrediënten mee die zijn ontwikkeling ten goede komen. Het versterkt zijn immuunsysteem en verlaagt het risico op maag- en darmziektes in de kindertijd, luchtweg- en oorinfecties en wiegendood.” En er is meer, want ook op de langere termijn plukt je kind de vruchten van jouw keuze voor borstvoeding. Uit wetenschappelijk onderzoek weten we bijvoorbeeld dat moedermelk een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de hersenen. Daarnaast vermindert het risico op chronische aandoeningen, zoals ontstekingsziektes, astma en allergieën, glutenintolerantie, diabetes en obesitas.

 

Geef je de borst, dan kan je er vanop aan dat je baby steeds de juiste mix aan voedings- en antistoffen krijgt Ferial Bekker

 

Mama profiteert mee
Dat laatste geldt trouwens ook voor mama’s. De kans op bepaalde ziektes – zoals borst- en eierstokkanker – neemt namelijk af wanneer mama borstvoeding geeft. Daarnaast zijn er natuurlijk veel praktische voordelen aan moedermelk geven: je hebt het altijd bij je (op de juiste temperatuur!) en het is gratis. Gemiddeld bespaar je zo 120 euro per maand, want dat is het bedrag dat ouders doorgaans aan flesvoeding besteden.

Meleda1

Technologie verlicht het proces
Allemaal goed en wel, maar is borstvoeding geven niet ontzettend intensief? Als je baby om de drie à vier uren moet drinken, kun je toch geen moment van zijn zijde wijken? “Dat klopt”, reageert Ferial Bekker. “Al heb je natuurlijk ook altijd de mogelijkheid om melk af te kolven en iemand anders het flesje te laten geven. Handig wanneer je tijd voor jezelf wilt nemen of weer aan het werk gaat.” Op de markt zijn verschillende soorten kolven te vinden: handmatige of elektrische, enkel- of dubbelzijdige. Met die laatste kun je beide borsten tegelijk afkolven. Bekker: “We hebben onze kolven bijvoorbeeld ook zo gemaakt dat ze het zuigritme van de baby heel precies nabootsen. Uit onderzoek weten we dat baby’s eerst korte, snelle zuigbewegingen gebruiken – om de toeschietreflex bij mama op te wekken – en daarna, wanneer de melktoevoer goed op gang is, ze op een langzamer voedingsritme overschakelen. Doordat de kolven een vergelijkbaar ritme volgen, verloopt het afkolven efficiënter en voelt het hele proces natuurlijk aan. Hierdoor produceren mama’s tijdens een afkolfsessie tot 18 procent meer melk.”

Schakel tijdig hulp in
Tot slot is het belangrijk te weten dat borstvoeding niet altijd van een leien dakje loopt. Daarom is het nuttig om vooraf al de contacten van een vroedvrouw of lactatiekundige te verzamelen. “En aarzel vooral niet om ze in te schakelen wanneer je twijfelt of moeilijkheden ondervindt. Hoe sneller je belt, hoe beter voor je borstvoeding.” Ook handig: er worden tegenwoordig zelfs online borstvoedingscafés georganiseerd, waarop je al je vragen kunt stellen. Ook bestaan er sinds kort apps die je 24/7 ondersteunen en waarin je alle gegevens van je kindje en je borstvoeding kunt bijhouden.