De lage rente en een wispelturige beurs. Meer is niet nodig om de Vlaming zijn liefde voor vastgoed meer dan ooit opnieuw te doen aanwakkeren. Het leidde bijgevolg tot een recordjaar in 2016 waarin de Belgische vastgoedmarkt een stijging van ruim acht procent kende in vergelijking met 2015.

Vastgoed is een veilige haven. Het is het oudste mantra van makelaars en beleggers. Dat bleek nog maar eens in 2016 waarin de vastgoedmarkt boomde als vanouds. Een stijging van 8,2 procent, zo bleek uit een recente studie van de Notarisbarometer die sinds 2009 jaarlijks cijfers bekend maakt. “De verklaring is heel simpel”, zegt Xavier Carbonez van Investimmo. “De lage rente en een wispelturige beurs. Geld laten staan op je spaarboekje levert niets meer op en beleggen in aandelen is nog altijd een risicovolle onderneming.”

Zeker van rendement
Dus grijpt de Belg terug naar een vastgoedproject waar je quasi zeker bent van een bepaald rendement. “Aan de ene kant heb je de huurprijs die je jaarlijks kunt indexeren, aan de andere kant is er de meerwaarde bij een eventuele verkoop”, legt hij uit. “De zotte prijsstijgingen van begin jaren 2000 zijn voorbij, maar een vastgoedproject levert nog altijd meer op dan een spaarboekje.”

 

Een vastgoedproject levert nog altijd meer op dan een spaarboekje Xavier Carbonez

 

Op vakantie in de tweede woning
De lage rente zorgt ervoor dat zowel jongeren, als investeerders dus kiezen voor vastgoed om hun spaarcenten te laten renderen. Maar de stijging van de verkoop is ook te verklaren door de vergrijzing. Oudere mensen ruilen hun ruime woning in voor een kleiner appartement of gaan op zoek naar een tweede woning om als vakantiehuis te verhuren of om er een bepaalde periode van het jaar zelf gebruik van te maken. “Je kunt dan speculeren op een meerwaarde bij een eventuele doorverkoop”, aldus Filip Perneel, financieel analist bij Test Aankoop. “Verkoop je het niet, dan hou je er een goedkoop vakantieadres aan over waar ook kinderen en kleinkinderen gebruik van kunnen maken.”

Denken aan de oude dag
Daarnaast denken veel mensen, zeker vijftigplussers, aan hun oude dag en investeren vaker in een kangoeroewoning, een serviceflat of een andere vorm van zorgvastgoed. “Je kunt niet om de vergrijzing heen”, aldus Carbonez. “Daar kun je op diverse manieren op inspelen. Je kunt met éénkamerappartementen in de stad mikken op senioren die zo lang mogelijk actief willen blijven, of voor assistentiewoningen kiezen, die je verhuurt in afwachting tot je er zelf behoefte aan hebt.” Je kunt er ook indirect in beleggen door aandelen te kopen van bedrijven die zich daarin specialiseren. Er zijn formules voor iedereen.

 

Wanneer je belegt in vastgoed, lees dan zeker de kleine lettertjes Filip Perneel

 

Vastgoeddeals = populaire optie
Investeren in vastgoed is één ding, ook beleggen in vastgoeddeals is tegenwoordig een van de populairder wordende opties. Dat betekent dat je investeert in bijvoorbeeld individuele hotelkamers, studentenkoten, recreatiedomeinen, garages of een shoppingcenter. “Je moet elk project wel zeer goed bekijken wat betreft fiscaliteit en eigendomsrechten”, adviseert Filip Perneel. “In advertenties wordt immers niet alles gezegd. Vaak wordt er uitgegaan van de meest optimistische scenario’s. Koop je bijvoorbeeld een hotelkamer, zijn de latere kosten die daaraan verbonden zijn dan ook voor jou of voor een ander? Word je de eigenaar van zo’n kamer of krijg je ze alleen in vruchtgebruik?” Perneel raadt dus aan om ook de kleine lettertjes maar beter met een vergrootglas te lezen.

Groot rendement, groot risico
“Zulke deals lijken vaak interessant als investering met beloftevolle rendementen”, beaamt Carbonez, “maar risico en rendement gaan samen. Hoe groter het rendement, hoe groter het risico.” Dat geldt op de beurs maar dus evenzeer voor vastgoed. Wie een hotelkamer koopt of in een vakantiepark investeert, hangt af van de uitbating van dat vastgoed. Je belegt in feite meer in de exploitant dan in de baksteen.

Aan jou de keuze
“Stel: je belegt in een mooi vakantiepark, maar het beheer ervan is slecht en in de zomer staat de helft van de vakantiehuisjes leeg. De huurprijzen blijven uit en de leegstand knaagt aan je rendement. In het beste geval wordt dat opgevangen met enkele garanties, maar die moet je goed analyseren.” Wie daarentegen zelf een pand koopt en verhuurt, blijft zijn eigen baas. Je bepaalt zelf wie de woning zal huren of als je bepaalde kosten zal doen aan de woonst, je hebt je lot en winst meer in eigen handen. De opties zijn er, de keuze maak je dus zelf.