HR is mensenwerk, maar toch zit de HR-manager steeds meer achter zijn computer. Van verloning en vakanties tot tijdsregistraties, opleidingen en evaluaties, alles wordt tegenwoordig digitaal verwerkt. En er is nog veel meer mogelijk.

Stel je voor: niet langer urenlang cv’s doorspitten op zoek naar de juiste kandidaten voor een job. De computer scant simpelweg alle verschillende documenten die sollicitanten hebben ingestuurd, op de meest geschikte personen die op gesprek mogen komen. Het klinkt futuristisch en misschien ook wat eng, maar Colin Lee promoveerde eerder dit jaar aan de Rotterdam School of Management van de Rotterdamse Erasmus Universiteit met een algoritme dat voor 80 procent nauwkeurig kan voorspellen of iemand wordt uitgenodigd voor een gesprek of niet. “Maar”, haast hij zich te zeggen, “een volledig geautomatiseerde sollicitatieprocedure zou onverstandig zijn.”

Een volledig geautomatiseerde sollicitatieprocedure zou onwenselijk zijn – Colin Lee


Select gezelschap
HR blijft namelijk mensenwerk. Lee: “Wanneer het aankomt op het managen van menselijk kapitaal wordt, zo lijkt het, vooral vertrouwd op een combinatie van ratio, ervaring en gevoel. Maar de huidige automatiserings- en digitaliseringsgolf biedt veel mogelijkheden, voor aantoonbare bijdragen van de HR-afdeling aan het succes van de organisatie. Juist wanneer het op mensenwerk aankomt.” Het algoritme van Lee zou recruiters bijvoorbeeld een hoop tijd kunnen besparen. Met name bedrijven die veel cv’s ontvangen, kunnen zich op die manier sneller richten op een select gezelschap dat ze volgens het algoritme ‘normaal gezien zouden uitnodigen voor een gesprek’.

Rechtstreekse communicatie
Het selecteren van geschikte kandidaten voor een job is wel lang niet het enige deel van de HR-sector dat geautomatiseerd kan worden of dat al is. Nagenoeg alles wat met data te maken heeft op het gebied van HR wordt digitaal ingevoerd en verwerkt. Verloning, vakanties, tijdsregistraties, opleidingen en evaluaties, alles zit in de computer. “Het maakt ons werk een stuk efficiënter”, legt Vera Peetermans uit, bestuurslid bij de Vlaamse vakvereniging voor HR-professionals, PM Club. “Met name op het gebied van communicatie gaat alles nu rechtstreeks en automatisch. Wanneer een werknemer zijn evaluatiegesprek heeft voorbereid, geeft hij dat digitaal aan en wordt dat automatisch naar de leidinggevende gecommuniceerd. Wij hoeven daar normaal gezien geen extra aansturing voor te doen.”

Met de bodycam voor agenten of de GPS-tracker voor pizzacouriers doen wereables hun intrede op de werkvloer – Colin Lee


GPS van de pizzakoerier
Zo’n toepassingen zijn momenteel gangbaar in de grotere bedrijven. Maar Lee ziet in de nabije toekomst nog veel meer digitale mogelijkheden, zelfs naast zijn eigen vooruitstrevende algoritme. “Denk aan de zogenaamde wearables op de werkvloer. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de bodycam van een politieagent of de GPS-tracker van een pizzakoerier.” Maar op die apparatuur is er tegelijkertijd de nodige kritiek. “In de Verenigde Staten worden al vragen gesteld over de privacy met dat soort toepassingen. In Europa zijn we nog strenger op dat gebied, dus de kans is voorlopig niet heel groot dat we daarvan veel gebruik gaan maken in de praktijk.”

Discriminatie uitsluiten
Een andere haalbare en nieuwe digitale toepassing zorgt op een bepaalde manier juist voor meer privacy. Via een toepassing genaamd Blendoor worden namen en geboortedata onzichtbaar gemaakt voordat recruiters een cv onder ogen krijgen. Op die manier wordt de mogelijkheid van discriminatie op grond van afkomst of leeftijd uitgesloten.

Van en voor mensen
Ondanks de steeds verregaandere digitale mogelijkheden, blijft HR dus bovenal het werk van en voor mensen. Peetermans staat afwachtend tegenover het algoritme van Lee voor het zoeken van talent extern. “Maar voor interne vacatures lijkt het me misschien wel wenselijk”, zegt ze. “Natuurlijk weten we welke opleidingen onze mensen genoten hebben en welke werkervaring ze hebben. Maar we zouden daarnaast ook willen weten wat ze voor hobby’s hebben, waar ze hun energie halen. Daarvoor zou ik best geïnteresseerd zijn in die ‘zoekmachine’.” En zij waarschijnlijk niet alleen.