Veel mensen zien er tegenop om met kleine kinderen een lange reis te maken, maar met een beetje voorbereiding maak je er een onvergetelijke trip van, zowel voor de ouders, als voor de kids. Hoe pak je zoiets best aan?

Reisdromen
Jengelende ukken op veel te lange vluchten, uitstapjes die voortdurend onderbroken worden voor volle luiers en middagdutjes of exotisch voedsel dat absoluut niet in de smaak valt. Veel mensen zetten hun reisdromen enkele jaren on hold wanneer ze kleine kinderen hebben, maar eigenlijk hoeft dat absoluut niet.

Grote reis, kleine zorgen
Sylvie D’Hoore startte zes jaar geleden, samen met compagnon Marie, de reisorganisatie De Dansende Kameel. Ze organiseren reizen waar alle leden van het gezin, groot of klein, iets aan hebben. “Omdat we door de ervaring met onze kinderen weten dat het mogelijk is om samen verre reizen te maken, willen we andere mensen graag helpen bij het samenstellen van een rondreis voor hun gezin. Vaak horen we dat mensen de campings in Frankrijk of het huisje aan zee beu zijn. Als je het een beetje voorbereidt, kun je perfect een grote reis maken met kinderen.”

Prijs als factor
De Dansende Kameel stelt enkel reizen voor die Sylvie of Marie zelf al gemaakt hebben. Heel vaak gaat het richting Azië. “Omdat Azië een stuk minder duur is dan Afrika of Latijns-Amerika”, legt Sylvie uit. “En de prijs is vaak een doorslaggevende factor als je met vier of vijf personen op reis gaat. De grootste kost van een reis zijn de vliegtuigtickets. Maar als je op tijd boekt, is een vlucht naar pakweg Bangkok meestal nog betaalbaar. In Azië is het leven ook veel goedkoper.”

 

Ik maakte soms kleine verrassingscadeautjes voor op het vliegtuig, voor je het weet is er weer een uur voorbij Erika Van Tielen

 

Lange vlucht, geen probleem
De lange vluchten zijn voor de meeste kinderen niet echt een probleem, weet Sylvie uit ervaring. “Alle vliegtuigen hebben tegenwoordig schermpjes waarop ze naar films kunnen kijken of spelletjes kunnen spelen. Je kunt natuurlijk ook zelf een iPad meenemen en er spelletjes of films opzetten. Veel kinderen hebben er ook geen probleem mee om op het vliegtuig te slapen.”

Alles goed doorspreken
Ook tv-presentatrice Erika Van Tielen brengt op haar blog ErikaVanTielen.be regelmatig verslag uit van de reizen die ze maakt met haar man en twee zoontjes. Ook zij schrikken er niet voor terug om naar verre landen te vliegen. “We hebben al heel wat dichtbij-vakanties gedaan, maar we zijn ook al naar Aruba, Canada en Gambia met hen gevlogen”, vertelt ze. “Als je alles even goed doorspreekt met hen, zodat ze weten wat ze mogen verwachten én wat er van hen verwacht wordt, gaat dat verrassend goed. Spelletjes en films op de iPad zijn inderdaad een goed idee, maar ik maakte soms ook kleine verrassingscadeautjes voor in het vliegtuig. Voor je het weet is er alweer een uur voorbij (lacht).”

Ticket voor Maxi-Cosi
Vliegen met baby’s is meestal geen probleem, zegt Erika, de lastigste leeftijd is grofweg 1 tot 3 jaar. “Ze kunnen stappen, ze zijn nieuwsgierig maar ze begrijpen nog niet alle procedures en kunnen zich nog niet lang concentreren. Na drie jaar gaat het weer beter. Let er ook op dat je een ticket koopt voor als je je kind in een Maxi-Cosi wil meenemen. Als er plaats over is op het vliegtuig, mag je die meestal wel meenemen aan boord, maar als alles volgeboekt is niet en dan zit je uren met je uk op schoot. En dat is niet altijd een pretje.”

Kamer met twee ruimtes
Wat de hotels betreft, is het natuurlijk een no brainer om voor zwembad en kindvriendelijke faciliteiten te kiezen. “Als het kan, nemen wij ook een kamer met minimum twee ruimtes”, zegt Erika. “Op die manier kunnen de kinderen toch een beetje apart slapen. Anders is de kans groot dat iedereen op hetzelfde moment wakker wordt of dat de kinderen pas willen gaan slapen als de ouders onder de wol gaan. Of kies een B&B in plaats van een hotel, meestal zijn die kleinschaliger en dus ook overzichtelijker dan een groot hotel.”

Een laatste tip van Sylvie: ga op reis met een open blik. “Reizen haalt je uit je comfortzone, dat is net het mooie. Laat je verwonderen, de wereld is zo prachtig. Met je gezin op reis gaan, is een avontuur. Eentje dat jullie dichter samenbrengt.”