Waar zouden we vandaag staan zonder internet. Op school, op het werk, bij je thuis… Je kunt het je nauwelijks voorstellen dat het er ooit niet was. Het is een fantastische uitvinding. Je moet er alleen op een verstandige en veilige manier mee omspringen.

Foto’s delen met je vrienden. Spelletjes spelen. Onbeperkt muziek beluisteren of filmpjes bekijken. Een vroegere vriendin opsnorren. Contact houden met je familie in Canada. Een virtueel tripje maken naar je volgende vakantiebestemming… Geef toe, je zou het internet toch voor geen geld meer willen missen?

Connected maar kwetsbaar
Al zijn er natuurlijk wel risico’s aan verbonden. Want hoe meer connected we zijn, hoe kwetsbaarder we zijn voor hackers en andere figuren met minder fraaie bedoelingen. “Het komt er dus op aan voorzichtig en verstandig met onze computer, tablet en smartphone om te gaan en een gezonde dosis wantrouwen te hebben ten aanzien van inkomende berichten”, stelt Miguel de Bruycker, directeur van het Centrum voor Cybersecurity Belgium (CCB).

 

Een misnoegde of ontslagen werknemer kan vaak moeiteloos bedrijfsinformatie meenemen naar een ander bedrijf – Miguel de Bruycker

 

Bescherming voor 3 categorieën
Internetverkeer kan op drie niveaus voor dreiging zorgen: voor de bevolking, voor bedrijven en voor de vitale sectoren in België. Het CCB heeft als missie deze drie categorieën te beschermen tegen cyberaanvallen. Met vitale sectoren bedoelen we de overheid, de financiële wereld, volksgezondheid… “Waar we alert voor zijn, zijn intrusies van mensen die erop uit zijn om ongemerkt informatie te stelen. Of mensen die de bedoeling hebben de normale werking van systemen te verhinderen of te saboteren”, aldus de Bruycker. “Dat kan op dit niveau tot gevaarlijke situaties leiden.”

Interne & externe cybermisdaad
De vitale sectoren van ons land mogen dan wel belangrijke doelwitten zijn voor cybercriminelen, toch moeten ook bedrijven op hun hoede zijn, zowel voor interne als externe dreigingen. Uiteraard kunnen externen trachten bedrijfsinformatie te stelen of een onderneming op te lichten. “Maar ook interne dreiging moet je niet onderschatten”, weet de Bruycker. “Zo kan een misnoegde of ontslagen werknemer vaak moeiteloos bedrijfsinformatie meenemen naar een ander bedrijf. Pas op, dat gebeurt vaker dan je denkt.” Een andere vorm van dreiging is nonchalance. Een gebrek aan security awareness. Je komt uit een meeting, geeft iemand je usb-stick mee en zo komen er soms, zonder dat je je er bewust van bent, bedrijfsgegevens in verkeerde handen terecht.

 

Bedenk dat je bank je nooit zal bellen of mailen om je pincode te vragen – Jeroen Baert

 

Back-ups en updates
Eigenlijk zou iedereen zich meer bewust moeten zijn van computer-gerelateerd gevaar. Want ook als particulier ontsnap je er niet aan als je niet voorzichtig bent. Zo zijn de meeste mensen niet voorbereid op calamiteiten zoals een ernstige stroompanne, een brandje, waterschade… of op technisch falen, zoals een harde schijf die crasht… Velen beseffen niet eens welke risico’s ze nemen door nooit een back-up te maken of updates te installeren. “Het is natuurlijk vervelend wanneer je computer je gebiedt om een nieuwe update te installeren, maar die paar minuten tijd wegen niet op tegen de ellende die een virus, crash of cyberaanval je bezorgt”, zegt ook computerwetenschapper en blogger Jeroen Baert. “Bij elke update worden er immers bugs uit de bestaande software gehaald.” Elke nieuwe versie is dus veiliger dan de vorige. Mensen met kwade bedoelingen kunnen profiteren van die bugs om in je systeem te geraken.

Afblijven is de boodschap
Er zijn nochtans een aantal vuistregels om veilig te internetten. Zo moet je altijd voorzichtig zijn als je aankopen en betalingen doet online. Geef nooit je paswoord of log-in door via mail en gebruik erkende en veilige betaalsystemen zoals Paypal. Baert: “Bedenk dat je bank je nooit zal bellen of mailen om je pincode te vragen. Gebeurt dat toch, dan heb je met oplichterij te maken.” Krijg je een onverwachte en onbekende mail – vaak vol taalfouten – met een attachment eraan of met de vraag om ergens op te klikken? Niet doen. Afblijven en wissen is de boodschap. Want door een dergelijk document binnen te halen of ergens op te klikken haal je soms net een virus in huis.

Wees voorzichtig met sociale media
“En dan is er nog het aspect privacy, natuurlijk”, zegt Baert. “We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: zet nooit dingen op Facebook of andere sociale media waar je later spijt van kunt krijgen. Zelfs niet als de content bestemd is voor een beperkte groep ‘vrienden’ of een vergrendelde site. Want er zijn altijd slimmeriken die eraan kunnen en je spullen publiek te grabbel gooien.” En daar kan een toekomstige werkgever misschien niet mee lachen.