Als we aan honderd Vlamingen zouden vragen wat de meest voorkomende vorm van ontspanning van studenten is, dan krijgen we met ‘zuipen’ ongetwijfeld een topantwoord. Het hoort er uiteraard allemaal bij, maar wij vroegen ons eerder af hoe de student zijn ontspanning zoekt buiten de studies en het café.

Cultureel & sportief
Jochen Merlier is coördinator van het DSA (Dienst StudentenActiviteiten in Gent). Het betreft een overkoepelende dienst voor meer dan tachtig officieel erkende studentenverenigingen van de Universiteit Gent. “Ik ben blij dat dit eindelijk eens aan bod komt, want de focus ligt al te vaak op het zuipen, terwijl studenten erg actief zijn op cultureel en sportief vlak”, begint Merlier.

Kortingen voor studenten
Wat het sportieve gedeelte betreft, wijst hij meteen op de faciliteiten die de Gentse Universiteit aanbiedt. Studenten kunnen met de studentenvereniging trainen of individueel aan sport doen. De laatste jaren zitten bepaalde sporten zoals zumba en fitness enorm in de lift: “Fitnesscentra spelen handig in op de hype en geven kortingen aan studenten om hun klantenbestand te vergroten.”

 

De focus ligt al te vaak op dat zuipen, terwijl studenten erg actief zijn op cultureel en sportief vlak – Jochen Merlier

 

Studies & topsport
Zelfs studies en topsport kunnen hand in hand gaan. Dat bewijst Siebe Vanhee, die per week zo’n twintig uur aan zijn klimsport besteedt. “Klimmen is mijn absolute passie”, vertelt hij. “Ik ben er zo gepassioneerd mee bezig dat ik over een topsportstatuut beschik. Dat maakt mijn studies makkelijker. Bovendien koos ik bewust om maar 40 studiepunten per jaar te doen.” Siebe Vanhee studeert sociaal werk aan de Sociale Hogeschool in Heverlee en wil het later combineren met zijn hobby. “Ik hou van werken met mensen en om uitdagingen aan te gaan. Later wil ik jongeren of groepen begeleiden tijdens klimtochten om hen het nut van verantwoordelijkheid en teamwork te doen inzien.”

Competities voor studenten
Maar sporten is niet alleen voor Vanhee een win-win situatie, alle studenten varen er bij. Ga maar na: het is gezond, je conditie blijft op peil en vaak is het een sociaal gebeuren waar competitiegeest en teamspirit hoogtij vieren. Jochen Merlier: “Erg populair zijn sportmanifestaties zoals de twaalfurenloop of de zwemmarathon. Het aantal deelnemers voor die evenementen is de laatste jaren als een pijl de lucht in geschoten. Juist omdat het een sociaal gebeuren is en veel medestudenten meedoen.” Ook interfacultaire kampioenschappen vieren hoogtij. “Niets leuker toch dan met de medestudenten een potje te voetballen tegen een andere faculteit?”

 

Elke avond is gevuld, maar het belangrijkste is dat ik het allemaal met hart en ziel doe – Julie Umbrain

 

Alles tegelijk
Zweetdruppels opwekken in de fitness is één, maar studenten pikken ook graag een film, concert of toneelvoorstelling mee. Cultuur en sport gaan buiten de lesuren hand in hand. Wie de twee harmonieus met elkaar verweeft, is Julie Umbrain. De studente, beeldhouwster en muzikante zit in haar derde jaar Agogische Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Van maandag tot donderdag volgt ze ’s avonds nog deeltijds kunstonderwijs en op vrijdagavond geeft ze atletiektraining. “Zo is elke avond gevuld, maar het belangrijkste is dat ik het allemaal met hart en ziel doe”, klinkt het.

In lijn met ambities
“Daarnaast speel ik ook nog accordeon en moet er regelmatig gerepeteerd worden.” Tijdens de blok is het wel lastig om alles te combineren, maar opgeven staat niet in haar woordenboek. Binnenkort staat de stage voor de deur en ook dit past perfect in haar ambities. “Mijn stage doe ik in een museum. Meehelpen om tentoonstellingen te organiseren en die in goede banen leiden. Zo kan ik mijn culturele hobby’s verweven met mijn opleiding. Later wil ik gerust in de museumsector aan de slag of misschien ga ik nog voor een andere master. Dat is nog toekomstmuziek.”

Studentenkaart = voordeel
Of er dan nog tijd rest voor een pintje met de vrienden? “Weinig, maar mijn passie voor beeldhouwen en muziek is groter. Na de avondles kan ik nog wel uitgaan, maar uit eten gaan of iets drinken na de lessen aan de VUB zit er niet in.” Sport en cultuur kosten natuurlijk ook geld, maar de aanbieders focussen ook op de iets minder dikke portefeuille van de student. “Met je studentenkaart kun je al veel bereiken, maar je ziet toch dat zowel sport- als culturele centra in de buurt van een studentenstad die doelgroep graag bespelen met promopakketten”, vertelt Jochen Merlier. Sport en cultuur is beschikbaar voor iedereen.