Ontspanning, ontstressen, me-time. Allemaal mooie woorden, maar in de praktijk blijft het een moeilijke oefening om tijd voor jezelf te maken en er even tussenuit te knijpen. “Me-time komt vaak op de laatste plaats.”

De tendens in het laatste tijdsbestedingsonderzoek (2013) is duidelijk: de verdeling van het werk tussen mannen en vrouwen volgt nog altijd het traditionele rollenpatroon. Mannen tussen 18 en 75 jaar spenderen wekelijks 9,5 uur meer aan betaalde arbeid dan vrouwen en 5,5 uur meer aan vrije tijd, terwijl vrouwen wekelijks bijna 8 uur meer besteden aan huishoudelijk werk en kinderzorg en opvoeding.

Vrouwen nog te veel aan de haard
“Die extra rol in het huishouden voor vrouwen maakt het voor hen zwaarder en moeilijker om vrije tijd te vinden. Me-time komt dan ook vaak op de laatste plaats”, vertelt Sara Van Wesenbeeck, lifecoach en auteur van Het handboek voor de spitsuurvrouw. “Steeds meer mannen helpen in het huishouden en dan vooral bij het koken, maar bij het verdelen van de huishoudtaken blijkt dat mannen vooral taken met een duidelijk resultaat op zich nemen zoals het verven van een hek of koken voor vrienden op zaterdagavond. Waar op zich niets mis mee is, want ook die zaken moeten nu eenmaal gedaan worden.”

 

Een vast moment in de week waarop je de gezins- en werksituatie even loslaat, kan dan wonderen doen Sara Van Wesenbeeck

 

Sociale media creëren stress
Maar niet alleen het hectische gezinsleven zorgt voor stress. In tijden van social media, waarin vriendinnen zich al zorgen maken als je enkele weken geen leuke foto hebt gepost, staat ook het sociale leven onder druk. Die combinatie jaagt het stressniveau al te vaak de hoogte in. En die stress straalt bijgevolg weer af op het gezin. “Om die vicieuze cirkel te doorbreken is ontspanning cruciaal”, zegt Van Wesenbeeck.

Laat het (even) los
“De batterijen moeten tijdig opgeladen worden en je brein heeft zo nu en dan rust nodig zodat je er de volgende dag weer kan staan”, aldus Van Wesenbeeck. “Een vast moment in de week waarop je de gezins- en werksituatie even loslaat, kan dan ook wonderen doen. Plan het in. Dat geeft jou niet alleen een duwtje in de rug, maar het schept ook duidelijkheid voor je omgeving.”

 

Tijd hebben en maken voor jezelf is helemaal oké en hoeft niet veel tijd te ‘kosten’ Anke Luts

 

Plan je vrije tijd
Vrije tijd plannen lijkt een simpele opdracht, maar toch is me-time creëren niet zo evident. Tijdsgebrek is doorgaans de boosdoener, maar dat is volgens experts meer een excuus dan een reden. “Dat we geen tijd hebben zit sterk geworteld in onze mindset”, vertelt Anke Luts, klinisch en arbeidspsychologe en Senior Manager van het Employee Assistance Programme van Pulso Europe. “Tijd hebben is zelfs taboe, alsof je dan een saai leven hebt.” Op korte termijn lijkt het inderdaad soms beter om dingen gewoon aan te pakken, maar op lange termijn zal het gebrek aan ontspanning zich toch wreken. Luts: “Dat zie ik in de praktijk heel vaak. In eerste instantie moeten we dan ook het denkpatroon veranderen. Tijd hebben en maken voor jezelf is helemaal oké en hoeft niet veel tijd te ‘kosten’.”

Ontspannen op jouw manier
De invulling van die vrije tijd en ontspanning is heel persoonsgebonden en hangt volledig af van de persoonlijke noden. Alleen, met vriend(inn)en, met je partner of met het hele gezin, iedereen ontspant op haar of zijn manier. Van Wesenbeeck: “En het leuke is dat je het niet ver hoeft te zoeken: ga wandelen in het park in plaats van te ‘laptoplunchen’, besteed een uur aan je guilty pleasure, trek elke dag tijd uit om even ‘niets’ te doen, slaap voldoende, neem je vakantie op. Sommige mensen vinden zelfs aan de kassa in de supermarkt tijd om zich te ontspannen.”

 

Laat je me-time niet ‘vervuilen’ door het werk dat je via je smartphone met één druk op de knop binnenhaaltSara Van Wesenbeeck

 

Spontaniteit & impulsiviteit moeten
Timemanagement is dus cruciaal, maar hou tegelijk ruimte voor verandering. Een goeie planning mag spontaniteit en impulsiviteit niet in de weg staan. Heb je zaterdagvoormiddag gepland om te poetsen, maar is het prachtig weer? Trek er dan de hele dag op uit en laat het huishouden even los. Focus op jezelf en jouw ontspanning

Smartphone  aan de kant
Maar alles loslaten is niet evident. Door de technologische revolutie krijgen we de dag van vandaag veel prikkels. Mails komen binnen op de smartphone en we zijn overal bereikbaar. Luts: “Dat alles aan de kant schuiven, vraagt dan ook een extra inspanning. Dat maakt het juist zo lastig in drukke tijden. Mindfulness is wat dat betreft een goeie oefening. Als je je geestelijk wil ontspannen, is jouw geest enkel hier en nu. Probeer die gedachte jou eigen te maken en je zal zien dat je rustiger wordt. Mentaal én fysiek. ”

Bewaak je vrije tijd
Zorg dus vooral dat de vrije tijd zijn effect niet mist. De smartphone even aan de kant leggen is voor veel mensen een grote drempel. Van Wesenbeeck: “Laat je me-time niet ‘vervuilen’ door het werk dat je via je smartphone met één druk op de knop binnenhaalt en bewaak je vrije tijd. Voldoende ontspanning, en belangrijke zaken zoals nachtrust, geven je meer ademruimte en veerkracht. Je zal merken dat je de dagen dan veel vlotter en energieker doorkomt.”