In samenwerking met

Marc Lambotte, CEO Agoria

Smart City-projecten waren lang een exclusiviteit voor internationale metropolen. Maar vandaag organiseren ook onze Belgische steden en gemeenten zich smarter.

Aanhoudende bevolkingsgroei
Om de aanhoudende bevolkingsgroei in onze steden aan te kunnen, moeten we ze anders organiseren. Meer dan ooit klinkt de roep om Smart Cities, steden die innovatieve en slimme oplossingen inzetten en gebruik maken van geïntegreerde data om zo een veilige en comfortabele leefomgeving te verzekeren. Kopenhagen, Wenen en Helsinki geven al langer aan hoe het kan én moet. Maar intussen beweegt er ook heel wat in eigen land, zowel in de grote agglomeraties als in kleinere gemeenten.

Politieke aandacht
Dat er schot in de zaak komt, ligt onder meer aan het feit dat het thema Smart Cities in onze steden politiek aan aandacht wint. Tot onze vreugde kunnen we vandaag al de eerste – zij het prille – slimme toepassingen bewonderen.

Slimme meetsystemen
Brussel en Kortrijk experimenteren bijvoorbeeld met slimme meetsystemen voor een efficiëntere monumentenzorg. Terwijl de stad Brussel slimme gasmeters inzet om de verwarming van gebouwen te regelen, gebruikt Kortrijk detectoren die waterlekken in stadsfonteinen vermijden. De stad Antwerpen test dit jaar slimme verkeersborden. Die laatste geven niet alleen parkeerdata en -uren digitaal weer, maar kunnen via gps ook na diefstal opgespoord worden. Waver bespaart dan alweer tot 86 procent aan energie dankzij intelligente stadsverlichting. Bonheiden zet in op een scanningsysteem voor fietsen, om zo kinderen en hun ouders te stimuleren al fietsend naar school te komen.

 

Kenniscentra, bedrijven en besturen moeten hun eilanden verlaten en de krachten bundelen

 

Werk aan de winkel
Met deze projecten bevinden we ons duidelijk op de goede weg, maar er is natuurlijk nog flink wat werk aan de winkel. Zo kunnen we nog heel wat opsteken van onze buren, zoals Nederland, Frankrijk en Duitsland, waar de fase van piloottesten voorbij is en volop wordt geïnvesteerd. Willen we dat Smart Cities jobs creëren in België, dan moeten we ervoor zorgen dat slimme oplossingen de markt bereiken – en niet in hun innovatiecyclus blijven haperen.

Krachten bundelen
Tenslotte mogen onze kenniscentra, bedrijven en overheden dan weer niet op hun eiland blijven zitten, maar moeten ze de krachten bundelen. We zullen er dan ook alles aan doen om de verschillende actoren rond de tafel te krijgen om zo sneller meer duurzame Smart City-projecten te lanceren, die tegemoetkomen aan de behoeften van onze steden en gemeenten. Kortom, kruisbestuiving is dé sleutel tot succes.