Tot half augustus is zwemmen, fietsen, lopen alles wat de klok slaat voor Louis Talpe. De competitieve sportman staat scherp “Nog een paar weken alles geven en dan is het knallen op de Iron Man in Zweden.”

We ontmoeten Louis Talpe op het strand van Knokke.  Hij heeft er net een fietsrit van 95 km opzitten en is heel relaxed. Hij bestelt meteen twee croque-monsieurs en een portie minipizza’s. “Recuperatie-food”, glundert hij. “Niet wat je van een sportman verwacht, maar door de intensieve trainingen kan ik eten wat ik wil.” Talpe stoomt zich momenteel klaar voor de Iron Man van Zweden die midden augustus plaatsvindt. Het is zijn tweede langeafstandstriatlon in dertien maanden tijd en het is duidelijk dat de acteur, vooral bekend van zijn rol als Mega Toby, in bloedvorm is.

Het is geen geheim dat sporten belangrijk is voor jou. Waarom een Iron Man?
“Ik heb geen echte bucketlist, maar in mijn achterhoofd spelen er wel een aantal dingen waarvan ik denk: ‘I’ve got to do this’. Een volledige triatlon is daar één van. In de laatste maanden voor de wedstrijd train ik gemiddeld zeventien uur per week. Dat is intens! Als man ben ik nu in mijn topjaren en het maakt me zeer gelukkig om te voelen dat ik fysiek sterker word. Dat mijn hart zoveel aankan, dat de inspanningen zo gemakkelijk gaan, daar geniet ik van.”

 

Als man ben ik in mijn topjaren en het maakt me gelukkig om te voelen dat ik fysiek sterker word

Heeft dat vele sporten ook met ijdelheid te maken?
“Nee. Uiteraard zie ik er graag goed uit, maar sporten doe ik in de eerste plaats voor mijn hoofd en mijn hart, niet voor mijn uiterlijk. Ik sport al heel mijn leven omdat ik daar gelukkig van word. Dat ik er daardoor beter uitzie, is mooi meegenomen. Ik zie er liever uit als een langeafstandsatleet dan als een ‘fitnessboy’, daarom doe ik enkel aan cardiovasculaire sporten. Ik ben tevreden met hoe ik er nu uitzie. Mijn biceps zijn niet te gespierd, maar mooi afgelijnd. En daarbij kan ik alles eten wat ik wil (lacht)! Het is natuurlijk beter om je binnenkant goed te soigneren, maar af en toe chocolade, chips en frietjes, moet kunnen.”

Heb je nog sportieve ambities naast de Iron Man?
“Ja, maar dan denk ik eerder in de richting van televisiewerk. Als ik naar Wauters vs. Waes kijk, dan denk ik: ‘That’s my kind of show!’ Tom en Koen zijn twee zalige mannen die goede tv maken, maar is het niet tijd voor een format met twee jongere gasten en nog zwaardere uitdagingen (lacht)?”

 

©Thomas Schurmans
©Thomas Schurmans

Als ik naar Wauters vs. Waes, dan denk ik: ‘That’s my kind of show!’

 

Je wilt er goed uitzien, besteed je dan veel aandacht aan je kledij?
“Als het op shoppen aankomt, ben ik zoals tachtig procent van de mannen. Ik koop in maximum drie winkels alles wat ik nodig heb voor de komende zes maanden. Daarvoor ga ik naar mijn vaste adressen. Ik draag vaak hetzelfde: kleren waarin ik me goed voel en waarvan ik weet dat ze me staan. Soms denk ik wel dat ik me beter wat modebewuster zou kleden. Ik ben geen typische Engelse college boy met pak en das, maar soms vind ik het wel leuk om me old school te kleden. Ik kan ervan genieten om een kostuum te dragen en me te kleden voor de gelegenheid. Op dat vlak vind ik het wel fijn om een man te zijn. Als ik een kledingwinkel voor vrouwen binnenstap en al die kleren zie dan denk ik: hoe doen vrouwen dat? Er is zoveel keuze! Hoe creëer je daarmee je eigen stijl? Respect voor vrouwen.”

Zou je vrouwen kunnen kleden?
“Ik zou nooit een stylist kunnen zijn, maar ik kan wel zeggen wat ik mooi vind bij een vrouw. Het is de meest hachelijke vraag die je van een vrouw kunt krijgen: of je mooi vindt wat ze aan heeft (lacht). Ik zal de opties bekijken, eerlijk antwoorden en me daaraan houden. Dat moet je wel kunnen als man, vind ik. Maar eens ik mijn zegje gedaan heb, is voor mij de kous af. Don’t trick me!

Je ontwerpt wel sportkledij?
“Ik ben een materiaalfreak in alles wat ik doe. Als ik ga trainen met de bende en iemand durft af te komen met een foute bril of kousen, dan zullen ze het geweten hebben (lacht). Om de twee, drie jaar maak ik ook enkele outfits voor mijn broers en vrienden. Dan krijg ik vaak de vraag of ze dat kunnen kopen. Begin dit jaar heeft Bioracer, een topmerk van speedsuits en fietsoutfits, me ook gevraagd om een fietstenue te ontwerpen. De link tussen Louis Talpe en fietsen is snel gelegd, dus dacht ik: ‘Why not’. Ik denk graag na over welke kleuren ik mooi vind, welk model… De samples zijn ondertussen klaar, drie mannenoutfits en twee voor vrouwen, één matching.”

 

Ik zie er liever uit als een langeafstandsatleet dan als een ‘fitnessboy’, daarom doe ik enkel aan cardiovasculaire sporten

 

Wat betekent man zijn voor jou?
“Voor mij is man zijn, geluk uitstralen. Gelukkig zijn met wat je doet en dat op een eerlijke manier overbrengen. Verder is man zijn doelstellingen behalen die je jezelf gesteld hebt en de waarden en normen waarmee je opgevoed bent, behouden. Een man moet stevig in zijn schoenen staan en voor anderen een houvast zijn. Een rots in de branding zijn, om het met een cliché te zeggen (lacht).”

Dat klinkt inderdaad een beetje stereotiep. Ben jij een macho of eerder een nieuwe man?
“Ik ben beide. Ik heb zeker dat mannelijke in mij, maar evenzeer dat zorgzame. Ik wil galant met vrouwen omgaan, op een correcte manier, zonder te overdrijven. Ik hou wel van een beetje etiquette, zoals de vrouw haar plek laten kiezen in het restaurant of de deur openhouden. Met ouder worden, probeer ik me ook meer in te leven in anderen. Ik vind dat je altijd respectvol en vriendelijk moet zijn, omdat je nooit weet in welke situatie anderen zitten. Accept people like they are in the moment. Dat vind ik belangrijk. Vroeger was ik niet zo. Toen stond ik er niet zo voor open om nieuwe mensen te leren kennen. Ik ben nog steeds gesloten en gereserveerd, maar ik besef nu dat mijn waarheid niet altijd de juiste is. Soms ontmoet je iemand waarmee het op het eerste moment niet klikt, maar als je dan naar elkaar luistert en met elkaar praat, kunnen er nieuwe werelden opengaan.”

Ga je vaak uit met vrienden, mannen onder elkaar?
“Had je me die vraag zes jaar geleden gesteld, dan was het antwoord volledig anders geweest. Tussen mijn 20ste en 28ste heb ik zwaar gefeest met de bijhorende katers de dag nadien. Maar dat is vandaag allemaal voorbij. Na twee pinten is mijn licht al uit (lacht). Sowieso drink ik nu geen alcohol tot aan de Iron Man. Daar heb ik geen enkele moeite mee. Ik ben nooit de grote sociale drinker geweest. Ik heb wel een hele hoop vrienden en het voordeel is dat er wel altijd iemand is waarmee je iets kunt gaan doen. Ik heb vrienden waarmee ik naar festivals ga, ik heb vrienden waarmee ik al vijftien jaar elke zaterdag voetbal speel. En ik doe aan triatlon, niet enkel uit passie, maar ook voor de vriendschap. Het creëert een speciale band om samen met mijn twee broers en een heleboel vrienden naar de Iron Man toe te leven.”

Wat zou Louis Talpe geworden zijn, mocht hij geen acteur  zijn?
“Ik krijg vaak de vraag of ik niet beter sportman was geworden. Maar eigenlijk bén ik een sportman. Pas op, dat is de eerste keer dat ik dat durf te beweren. Ik heb altijd gezegd: een sportman moet talent en karakter hebben om jarenlang vol te houden. Een sportman wordt gevormd  op z’n achtste of twaalfde. Maar ik had toen nog niet de mindset en de ambitie om sportman te worden. Ik heb in mijn jeugd veel verschillende sporten gedaan; jumping, voetbal, tennis,  golf. Wie weet hoever ik zou geraakt zijn als ik er een had uitgekozen?”