In samenwerking met

In samenwerking met

Lothar De Keyne, student en CEO Skili en Alégo, student-ondernemer van 2016

“Ondernemen moet in je bloed zitten én ik heb dat nu eenmaal niet” Vol spijt kijk ik naar mensen die dergelijke uitspraken doen. Want weet je, ondernemen gaat over waarde creëren en over problemen oplossen. En ga jij voor een leven zonder problemen oplossen?

Ik wil een verandering teweegbrengen in de wereld. Als ik sterf, wil ik kunnen terugkijken naar de gerealiseerde positieve impact. En is dat niet gelukt? Dan zal ik nooit de spijt kennen van niet geprobeerd te hebben. Stel jezelf de vraag wat de essentie is van jouw leven.  Hoe wil je herinnerd worden? Het draait bij mij niet over een onderneming opstarten maar over een ondernemende mentaliteit. Een mentaliteit waarbij je een eigen pad visualiseert en dat pad ook effectief bewandelt. Onderweg ga je vallen of verkeerd lopen; en een ondernemer doet dit zonder verlies in enthousiasme. Gegarandeerd wordt deze persoonlijke reis dan een succes.

Ondernemen is…
Ben je een dromer? Dan is het aan jou om actie te ondernemen. Laat je niet meeslepen door succesverhalen. Het gaat over op je bek gaan, keer op keer om met een nieuwe blik op te staan. En geloof jezelf niet: je kan het wel! Ik geloof dat in iedereen een kracht zit om schoonheid in de wereld te creëren. Nogmaals, een ondernemer hoeft geen bedrijf te hebben. Een ondernemer gebruikt alle kracht in zijn lijf om te creëren. Om muziek of kunst te maken, om rondom hem of haar frustraties of problemen op te lossen, om complexe zaken simpel te maken of samengevat om verandering in de wereld te brengen die zij/hij wil zien.

 

Ondernemen gaat over op je bek gaan, over keer op keer met een nieuwe blik op te staan

 

Iedereen kan het
Als je wil weten hoe ik alles heb aangepakt, kom je best eens naar een lezing of boek je me als spreker (ja, ondernemers moeten ook eten). Al geef ik graag in dit nawoord mee dat elke lezer de mogelijkheid heeft om iets op te starten. Het hoeft niet duur te zijn om zaken uit te proberen. Zoek dat kleine stukje essentiële waarde, test het met je omgeving en groei mee. Zo zou ik als bakker nooit beginnen met een eigen winkel, personeel en stock… Eerder beginnen met één brood in je eigen oven te maken, een buur laten proeven en pas laten betalen als hij het lekker vindt, en zo verder gaan in jouw buurt tot je dagelijks zoveel broden verkoopt dat het niet meer in jouw oventje kan. Na deze stappen is het risico om een bakkerij op te starten  al veel beperkter.

Wees niet bang
Tot slot wil ik nog het volgende meegeven: Jonge mensen, laat je niet kennen, onderschat je eigen talenten niet en ga voor je eigen dromen. Er zijn voldoende initiatieven zoals Startit@KBC om een volledige gratis omkadering te krijgen. Maak gebruik van dergelijke instanties, het bespaart je veel leergeld!