Ik beschouw mezelf niet als vijftig-plusser, want zo voel ik me ook niet. Mijn geheim? Ik leef van mijn passie, heb geweldige vriendinnen en sta elke dag versteld van de verrassingen die het leven te bieden heeft. Ik had mijn boek Fabulous 50 nooit kunnen maken, mocht ik mij niet oprecht goed in mijn vel voelen. Het zit namelijk écht wel tussen je oren. En ook je kledij hoeft niet ‘oubollig’ te zijn.

Tijd voor jezelf
Het voordeel aan 50 worden is dat je niets meer hoeft te bewijzen. Je bent wie je bent, en de belangrijkste levenslessen zou je ondertussen moeten meegekregen hebben. Het is nu letterlijk en figuurlijk tijd voor jezelf. Kies dus voor een look die, meer dan ooit, aansluit bij je persoonlijkheid. Ben je bijvoorbeeld altijd al een sportief type geweest, ga dan niet opeens de klassieke toer op omdat die zogezegd beter bij je leeftijd past. Mijn ‘interpretatie’ van een klassiek kostuum, is een zwart broekpak in combinatie met een stoere sneaker, een loszittend wit hemdje en een vintage broche.

 

Het voordeel van 50 is dat je niets meer hoeft te bewijzen 

 

Accessoires werken
Ga zeker niet opeens fortuinen uitgeven aan een nieuwe garderobe. Stijl hoeft niet per se duur te zijn. Naarmate je ouder wordt, is het wel zo dat je beter investeert in kwalitatievere materialen, om de eenvoudige reden dat die meer flatteren, maar je hoeft daarvoor geen groot geld op te hoesten. Wil je zo veel mogelijk looks uit één outfit halen, werk dan met accessoires. Sierraden zijn ook een manier om mensen nieuwsgierig naar wie je bent. Ook hier geldt: wees je bewust van de modetrends, maar blijf je eigen stijl trouw.

 

lien degol

 

Verzorging troef
Eigen stijl, oké, maar het heeft weinig zin om te investeren in een trendy garderobe, als je geen zorg draagt voor haar, gelaat en nagels. Wat je haar betreft: laat het niet te kort knippen, zorg ervoor dat er beweging in je kapsel zit. Verzorging hoeft niet te betekenen dat je je identiteit moet verdoezelen. Heb je bijvoorbeeld grijze haren, maak er dan in combinatie met een frisse snit je handelsmerk van. Kies je toch voor kleur, wees je er dan van bewust dat een lichtere haarkleur je gezicht zachter maakt. Wat make-up betreft: maak je huid nooit donkerder, en gebruik steeds blush. Verzorgde wenkbrauwen openen of liften je blik.

Mens sana…
De beste manier om er natuurlijk gezond uit te zien is beweging! Ik ben pas beginnen sporten na mijn vijftigste, terwijl ik nooit een sportief type ben geweest. Zoals zovelen, vond ik dat ik ‘iets’ moest doen, maar ik had nooit gedacht dat ik sporten zo leuk zou vinden! Niet alleen goed voor de body, maar ook voor de mind, en daar draait het uiteindelijk allemaal om.

…in corpore sano
En een sportieve stijl is gelukkig ook helemaal in deze winter! Maak het stijlvol én dynamisch: combineer bijvoorbeeld een trainingsbroek, gemaakt uit een aangename, luxueuze stof, met een klassiek wit hemd en een oversized jas. Hierbij coole Vans (platte schoenen zijn toegelaten!) en een nonchalante muts, en je bent helemaal klaar voor de meest hippe winter-events.