Een eigen huis, een plek onder de zon en altijd iemand in de buurt die van je houden kon’. Rene Froger zong het al in de jaren ’80 en voor de meesten onder ons is een eigen woning een deel van het geluk. Maar waarom geen stapje verder zetten en een eigen zaak starten? “Alles staat of valt met een goed idee”, vertelt Karen Boers van startups.be, dat beginnende ondernemers in de technologische sector helpt om hun weg te vinden. “Dat is de basis van je ganse verhaal. Daarna is het zaak om dat idee te toetsen en een businessplan op te maken. Is het bijvoorbeeld haalbaar om van dat nieuwe project te leven?”

Haalbaar idee?
Over de haalbaarheid van je idee, vind je onder andere steun bij Unizo, Starterslab en ook bij de Vlaamse overheid. “De Vlaamse overheid biedt de kans aan starters om een traject te volgen waarbij wordt nagegaan of hun idee realiseerbaar en leefbaar is”, legt Veerle Boon van Unizo uit. “Zelf betaal je 150 euro, de andere 950 euro legt de overheid bij.”

Bij de start van een eigen zaak staat of valt alles met een goed idee – Karen Boers

Begin met de 3 F’s
Die overheidssteun is natuurlijk geen garantie op succes, maar het helpt je alvast op de goede weg. Als er potentieel in je idee zit, kan je de volgende stap wagen. Reken niet te veel op subsidies, maar baan je een weg in de veelheid aan voordelige startersleningen die bestaan. “Vaak begint een ondernemer met een eigen klein startkapitaal, aangevuld met geld van de bekende 3F’s: friends, family and fools”, lacht Boon.

Vind andere financiële middelen
Daarvoor kan je beroep doen op een winwin-lening. Boon: “Wie die lening verstrekt, krijgt een fiscaal voordeel bij de belastingaangifte en diegene die leent, doet dat aan een interessante interestvoet die in 2015 minimaal 1,25 procent bedroeg en maximaal 2,5.” Je kan bovendien ook aankloppen bij het Participatiefonds Vlaanderen dat tot 100.000 euro leent aan een interestvoet van 3 procent. En je loopt best ook eens langs bij je bank om financiële middelen te vinden. Hou er wel rekening mee dat zowel het Participatiefonds, als de bank gemakkelijk een kwart tot de helft eigen middelen als inbreng vragen.

 

startup

 

Maak de klik
Zodra het verzamelen van het startkapitaal is afgerond, kan je verder. Al zal dat niet meteen van een leien dakje gaan. “Je begint met een idee, een droom”, aldus Boers. “Die eerste 50.000 euro of meer verzamelen is vaak niet zo moeilijk, je moet vooral een klik maken in je hoofd dat je de eerste twee jaar niet veel zal verdienen met je eigen bedrijf. Voor iemand die lang in een bedrijf gewerkt heeft en zijn boterham goed heeft verdiend, is dat niet altijd evident.”

 

Om een zaak te starten wenden ondernemers zich vaan tot hun eigen startkapitaal aangevuld met geld van de bekende 3F’s: friends, family and fools – Veerle Boon

BVBA, NV of eenmanszaak?
En hoe je die zaak juridisch wil opbouwen, is een volgend dilemma. Kies je voor een eenmanszaak, een BVBA, een NV? “Het is moeilijk om daar één advies in te geven”, meent Boon. “Doe je iets klein: kies dan voor een eenmanszaak. Werk je met een partner of ga je grote financiële risico’s aan, dan opteer je beter voor een BVBA om je aansprakelijkheid goed te regelen.” Het is vooral iets dat je moet bespreken met je boekhouder, een van de belangrijkste mensen tijdens de opstart van je onderneming.

Wees voorbereid op het onverwachte
Zoals alles, gebeurt een nieuwe onderneming ook met vallen en opstaan. “Er zijn een aantal terugkerende fouten bij starters”, doet Boon nog uit de doeken. “Ze overschatten hun inkomsten en onderschatten hun kosten. Het is een cliché, maar één dat helaas vaak voorvalt. Zorg ervoor dat je wat reserve hebt, een buffer voor als er iets onverwacht zou mislopen.” Een volgende tip is de administratie bijhouden. Bij een opstart komt er veel papierwerk bij kijken, maar daarna moet je eveneens zorgen dat je in orde bent met je sociale zekerheid, voorafbetalingen, enzovoort.

Zoek een goed netwerk
En tot slot: omring je met een goed netwerk. Als je in een bedrijf werkt, kan je terugvallen op je collega’s. In je eigen zaak kan je dat niet. “Je kan niet vragen aan een concurrent hoe hij of zij een probleem zal aanpakken”, stelt ze. “Zorg dus dat je dat soort vragen wel aan anderen kan stellen.” Een eigen zaak, op eigen benen, maar je hoeft het zeker niet allemaal alleen te doen. Hard werken is het sowieso, maar weet ook dat je kan aankloppen bij allerlei instanties die je met raad en daad bijstaan om die droom te realiseren.