‘Ik ga op skivakantie en ik neem mee’… mijn kinderen. Help! Stress! Nooit van mijn leven! Leuk, maar dat is toch heel veel gedoe? De meningen over skiën met kinderen zijn verdeeld, maar voor alles geldt: geen enkel probleem, zelfs niet als ze nog heel jong zijn. Het komt er gewoon op aan het juiste skigebied te kiezen, met voldoende voorzieningen voor alle gezinsleden. Ga bij voorkeur ook naar een gebied dat niet te hoog ligt, omdat kinderen de lagere luchtdruk moeilijk verdragen.

Skiën + randactiviteiten
Een aangepast activiteitenaanbod is aangewezen om van de gezinsvakantie in de sneeuw een succes te maken. Kristof Vosters is hoofdredacteur van Wintersporters.be, dat onder meer skigebieden recenseert. “Wie met familie en kindjes naar een skigebied trekt, heeft vaak niet de behoefte om elke dag fanatiek op de latten te staan”, licht hij toe. “Een mooie wandeling met de slee, zwemmen in een subtropisch paradijs of een vlucht met de parapente, haast alles kan tegenwoordig. Heel wat skigebieden hebben de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in tal van randactiviteiten.”

 

Heel wat skigebieden hebben de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in tal van randactiviteiten – Kristof Vosters 

 

Familiale gemoedelijkheid centraal
Vosters raadt aan te kiezen voor een kleiner skigebied, waar familiale gemoedelijkheid centraal staat. Hij geeft ook een aantal voorbeelden van die randactiviteiten: logeren in iglo’s op een bergtop in het Franse Orcières, glijden in een toeristenbobslee in La Plagne, skiën achter een paardenslee in Les Arcs en zelfs zwemmen in het nagelnieuwe zwemparadijs Aquariaz in Avoriaz. “Maar uiteraard bieden al die skiparken ook nog steeds de traditionele nevenactiviteiten aan. Zoals rodelen of een wandeling met speciale sneeuwschoenen.”

Kinderen vs. taal
En het skiën zelf? Hoe moet dat met kinderen? Voor de allerkleinsten is dat niet echt een optie. Daarom hebben verschillende skigebieden speciale kinderweides ingericht waar de kleintjes zich ver weg van de drukke pistes kunnen vermaken. Wie al wat groter is, kan op zo’n speelweide onder deskundige begeleiding van gespecialiseerde monitoren leren skiën. En daar komt nog een belangrijke voorwaarde bij kijken: taal. Peter Meyvis van Familievakanties.be: “In gebieden waar de instructeurs nauwelijks Nederlands spreken, is het niet aangewezen om met kinderen die ski- of snowboardlessen willen volgen, op vakantie te gaan. Kinderweides met Nederlandstalige opvang zijn daarom aangewezen.”

Leer je kind niet zelf skiën
Kinderen zélf leren skiën is overigens geen goed idee. Ouders zullen nooit in staat zijn hun kind dingen aan te leren zoals een professionele skimonitor dat doet. Wat meer is: in skiklassen wordt gestreefd naar een goed evenwicht tussen skitechnieken en spelletjes. Want het cliché klopt: al spelend leren kinderen het snelst. En ook belangrijk: een skimonitor zal veel minder snel zijn geduld verliezen wanneer één en ander niet meteen lukt.

 

In gebieden waar de instructeurs nauwelijks Nederlands spreken, is het niet aangewezen om met kinderen die ski- of snowboardlessen willen volgen, op vakantie te gaan – Peter Meyvis

 

Oefening baart kunst
In dat opzicht kan het nooit kwaad om, als het de eerste skivakantie is voor de kinderen, eerst even te oefenen op een indoor piste. Wie weet doen ze het écht niet graag, en dat is uiteraard goed om weten voor je de reis boekt. Heeft Meyvis als reisleider dan tips voor bestemmingen? “Oostenrijk biedt misschien minder skimogelijkheden dan Frankrijk, maar het is er minder duur, gezinsvriendelijker en er zijn meer Nederlandstalige skimonitoren, die ook strenger worden gecontroleerd. In Frankrijk zijn de verblijfsmogelijkheden aan de piste – de zogenaamde ski à pies – vaak wat ouderwets, met slecht onderhouden skiliften.”

Betaalbaarheid is goud waard
Maar natuurlijk is betaalbaarheid ook belangrijk. Wintersport op zich is al niet zo goedkoop, zeker als je de kinderen meeneemt. Skigebieden die bijvoorbeeld een gratis skipas aanbieden voor kinderen of de huurprijzen van het skimateriaal aan de gezinsgrootte aanpassen, hebben meteen al een streepje voor.

Alleen of met de familie
Ten slotte nog dit: wie weinig zin heeft om te sleuren met skimateriaal en hetzelfde plezier verwacht als toen er nog geen kinderen waren, moet misschien toch overwegen om zonder kinderen gaan. Of om opa en oma mee te nemen, voor een moderne ‘driegeneratievakantie’. Omdat de huidige generatie grootouders veel fitter is dan de vorige, kunnen ze gelijk mee op de latten/lappen.