De thermostaat gaat een paar graden omhoog, we nestelen ons knus in de zetel en de kerstlampjes worden vanonder het stof gehaald. Het koudste – en gezelligste – seizoen is er weer. Toch is er ook praktisch gezien heel wat nodig om je woonst winterklaar te maken.

WG_1017-011Kristof De Meulder
Gedelegeerd bestuurder van interieuraannemer Thuismakers

Hoe maak je je huis winterklaar?
“Als je huis goed geïsoleerd is, is verluchten tijdens de winter belangrijk. Doe je dat niet voldoende, dan daalt de kwaliteit van de binnenlucht zeer snel en krijg je last van vochtplekken, schimmel, geurtjes… Een uur per dag verluchten, is daarom aan te bevelen. Zorg er ook voor dat radiatoren goed ontlucht zijn, want resterende lucht kan lichte geluidsoverlast, interne roest of rendementsverlies veroorzaken. Tijdens de winter is ook hevige regenval mogelijk, dus maak de ontwateringsgaten van ramen goed vrij, anders blijft er regen in de raamkaders staan. Moest je tenslotte niet beschikken over vorstvrije kranen, sluit dan je buitenkranen af en laat het water eruit lopen.”

Hoe bespaar je energie tijdens de koudere periode?
“Stel je thermostaat goed in op basis van de huiselijke gewoontes. Als iedereen pas om 17 uur thuiskomt, is het niet nodig om de verwarming eerder te laten aanspringen. Bij afwezigheid zet je trouwens best de verwarming rond 16 graden. Temperatuur laten wegzakken en dan terug naar 21 graden brengen, is namelijk nadelig voor het binnenklimaat en de energie-efficiëntie. Zet ook de verwarming in de traphallen lager, anders hoopt de warmte zich helemaal bovenaan op. Wat ook een mooie energiewinst in de donkere periode kan opleveren, is het gebruik van ledverlichting. Je kunt tegenwoordig hierbij hetzelfde warme licht verkrijgen als bij halogeenlampen.”

Hoe bereid je je voor op de winter inzake veiligheid?
“Als je gebruik maakt van buitenverlichting op sensor, liefst ledlampen, zorgt dat zowel voor een inbraakvertragend effect als voor een verhoogde zichtbaarheid van gladde plekken en eventueel andere obstakels. Verlichting kan trouwens via een eenvoudige app op een smartphone of tablet bediend worden. Je hebt daar zeker geen dure domotica voor nodig. Dat zorgt voor nieuwe mogelijkheden om extra verlichting te plaatsen, zonder te moeten slijpen voor schakelaars. Als je de kans op inbraak nog extra wilt verlagen, dan werkt licht en beweging in en rond het huis het beste. Zeker in combinatie met inbraakvertragend buitenschrijnwerk.”

 


WG_1017-009Guido Verlinden
Energiedeskundige bij IGEMO, intercommunale voor streekontwikkeling

Hoe maak je je huis winterklaar?
“Waterkranen moet je afsluiten. Ook leidingen die in een onverwarmde ruimte staan, kunnen bevriezen, dus dit kun je best controleren. Verder is ventilatie belangrijk om condensatie te vermijden. In natte ruimtes, zoals de badkamer of wasplaats, is een goede afzuiging of ventilator nodig om de vochtige, vervuilde lucht naar buiten te zuigen. Verlucht dus niet door je raam open te zetten, want zo duw je de vochtige lucht enkel naar binnen. Hetzelfde gebeurt wanneer je een hele dag de kipramen openzet, en je verliest daarbovenop energie. De lucht ververs je best via de droge ruimtes, zoals woon- en slaapkamers, in korte periodes van een kwartier wanneer de verwarming af staat.”

Hoe bespaar je energie tijdens de koudere periode?
“Je bespaart energie via kleine dingen door bijvoorbeeld radiatorfolie achter je radiator aan te brengen, gordijnen op tijd dicht te doen, goed te isoleren… Het is van groot belang om vooral te investeren in goede isolatie, en dan vooral dakisolatie. Er hangt ook veel af van het soort elektrische toestellen dat je hebt en hun conditie. Komt er bijvoorbeeld snel ijsaanslag in je diepvriestoestel? Dan vervang je deze best, want hij verbruikt veel meer. Let verder ook op dat je geen sluipgebruik hebt door toestellen die stand-by blijven staan. Je kunt tenslotte ook gratis en neutraal advies opvragen via je gemeente inzake energieverbruik en renovatie. Er komt dan iemand langs met een warmtecamera om energieverlies op te sporen.”

Hoe bereid je je voor op de winter inzake veiligheid?
“Enkele standaardoplossingen die altijd goed werken: strooi zout over gladde oppervlakken, gebruik ledlampjes die blijven branden zodat je, bijvoorbeeld, niet in het pikdonker de trap moet nemen. Tegen inbraak kun je gebruik maken van vele manieren die niet noodzakelijk veel geld kosten. Ramen beveilig je door eenvoudige slotjes op het kader te plaatsen. Kijk wel uit dat je slot niet uit de deur steekt, want dan kunnen inbrekers het er gemakkelijk uitwringen en zitten ze al gauw binnen. Bij schuifdeuren steek je ook best een balk achter de deur voor extra beveiliging. Denk er ook aan je rookmelders jaarlijks te testen. Die redden levens.”


 

WG_1017-010Jasper De Swaef
Architect

Hoe maak je je huis winterklaar?
“Breng alles in orde binnenin de woning. Laat verschillende technieken nakijken en besteed extra aandacht aan waterleidingen en buitenkranen, zodat die alvast niet kapot kunnen vriezen. Andere zaken die belangrijk zijn, zijn bijvoorbeeld het correct instellen van de verwarmingsinstallatie of boiler en het ontluchten van radiatoren. De mogelijkheid bestaat dat er iets misloopt en zoiets maak je beter in de herfst mee dan in de winter. Tot slot kan dit alles best gecombineerd worden met een goed functionerend ventilatiesysteem, wat de overbodige vochtige lucht in huis vervangt door verse lucht. Dan heb je minder kans op condensvorming, wat schimmels kan veroorzaken.”

Hoe bespaar je energie tijdens de koudere periode?
“Idealiter wordt hiermee rekening gehouden tijdens de verbouwing van een woning, waarbij in één keer verschillende schildelen worden aangepakt. Het bestaande buitenschrijnwerk kan eventueel vervangen worden voor een hoger isolerend alternatief. Bij een nieuwbouw wordt er qua energiebehoud een combinatie gemaakt van een aanzienlijk pakket isolatie rondom de woning, aangevuld met technieken op maat. Binnen het concept kunnen de verschillende standen van de zon in ieder seizoen ook ingecalculeerd worden. Je kunt bijvoorbeeld in de zomer de zon weren, en in de winter, wanneer de zon lager staat, de zon – die dan zeer welkom is – binnen laten komen.”

Hoe bereid je je voor op de winter inzake veiligheid?
“In de wintermaanden bestaat er een hoger valgevaar, door de combinatie van vriestemperaturen en gladde oppervlaktematerialen, die buitenshuis dan ook beter vermeden worden. Denk aan valbeveiliging of borstweringen aan trappen, allerhande openingen en ramen op hoogte. Er kan worden nagegaan welke ramen gehard moeten zijn – de ‘glasnorm’ – zodat die niet in scherpe stukken breken wanneer je er tegenaan zou vallen. Buitentrappen zijn best voorzien van een ruw materiaal en ook een extra antislipstrook op elke trede is aan te raden. Het goed verlichten van trappen en andere gevaarlijke zones rond de woning kan verschillende ongevallen voorkomen.”