De vragen die je de komende maanden moet beantwoorden, zijn niet de minste. Wat wil ik doen in de toekomst? Hoe kan ik daar nu al op inspelen? Hoe ziet de arbeidsmarkt eruit als ik afstudeer? Moeilijk te voorspellen, maar onze samenleving en arbeidsmarkt zijn wel voortdurend in beweging. Tegen 2035 zal 35 procent van de huidige jobs waarschijnlijk overgenomen zijn door robots. Tegelijk zullen 2 op 3 kinderen die nu aan de lagere school beginnen, later een functie uitvoeren die vandaag nog niet bestaat. Er zal meer nood zijn aan menselijke vaardigheden zoals leiderschap, motivatie en emotionele intelligentie.

Stel je team samen
Auteur Michael Grothaus (zijn debuut Epiphany Jones komt dit jaar uit, red.) ziet tegen 2025 een ‘professional triber’ op vraag teams samenstellen voor specifieke projecten, de ‘urban farmer’ herintroduceert lokale landbouw in stedelijke gebieden, de ‘senior carer’ verzekert een totale zorg voor oudere personen en de ‘smart home handperson’ is de klusjesman van de toekomst. Maar je kunt voor jouw keuze ook beroep doen op bronnen zoals de kansenberoepenlijst van de VDAB. Van kinderartsen over technici tot horecaberoepen, ze stonden er in 2015 allemaal in. De volledige lijst kan je raadplegen op de VDAB-website.

 

De tijd dat je heel je carrière bij dezelfde onderneming dezelfde job doet, is al lang voorbij

 

Bouw je loopbaan op
Wat belangrijk is, is dat je met open vizier kiest. Het einde van je opleiding is tegelijk het begin van je werkleven. De tijd dat je heel je carrière bij dezelfde onderneming dezelfde job doet, is al lang voorbij. Onze arbeidsmarkt is geëvolueerd van jobzekerheid naar loopbaanzekerheid. Een leuke job vul je in op een gegeven moment, een leuke loopbaan bouw je stapsgewijs op tijdens een belangrijk deel van je leven.

Doe wat je graag doet
Kies dus vooral iets wat je nù graag doet. En zoek tegelijk naar ervaring. Via studentenjobs. Maar ook via duaal leren. Daarbij doe je tijdens je studies ervaring op in een bedrijfsomgeving. Ik ben er absoluut van overtuigd dat we dit duaal leren breder moeten toepassen in het secundair onderwijs én op onze hogescholen en universiteiten. Het verkleint de kloof tussen onderwijs en arbeidsmarkt. En wanneer we die kloof dichten, dan vergroot de garantie op een uitdagende en leuke carrière exponentieel. Je die studiekeuze. Zolang je doet wat je graag doet, zal het de juiste keuze zijn.