Net als je op het punt staat om uit te gaan met je vrienden, komt je moeder aanstuiven om je te wijzen op de berg kleren die nog rondslingert in je kamer. Eerst opruimen, dan pas plezier maken, hoor je haar zeggen.

Met een zucht vertrek je terug naar je kamer. Maar dan besef je dat je binnenkort geen last meer hebt van al dat gezaag. Want binnen een maand start het academiejaar en ga je op kot. Vooraleer je een vreugdekreet slaat, hou je best rekening met enkele aandachtspuntjes.

1) Overloop je opties
Tenminste, als je een kot hebt. Want op kot gaan, begint met de zoektocht. En nee, het volstaat niet om de straten rond je campus door te fietsen en er lukraak eentje uit te kiezen.

Na een verkenningsronde is de eerstvolgende stap een surftocht op het internet. Er bestaan talrijke websites waar je niet alleen een immens aanbod aan koten vindt, maar ook advies en voorbeeldcontracten.

 

Je kunt best wekelijks een vast budget vastleggen, zoals vijftig euro voor uitgaan en eten – Iris en Ariane 

 

2) Zorg voor een goeie planning
Tijdens die speurtocht doe je er goed aan je licht op te steken bij een studentenorganisatie. In Antwerpen is dat het Huis van de Student.

Coördinator Veerle Desimpelaere adviseert om niet overhaast te beslissen. “Stel op voorhand een vast budget op en bestudeer altijd uitgebreid je contract vooraleer je tekent. Is de prijs all-in of moet je extra betalen voor vaste kosten, brandverzekering of waarborgen?”

3) Samen of op je eentje?
Stel jezelf ook de vraag of je alleen op kot wilt of met vrienden. Samenhuizen is heel voordelig én gaat eenzaamheid tegen. Maar het is ook niet de bedoeling dat je elke dag klinkende ruzie hebt.

En als je partner besluit dat hij toch liever individueel huurt, kan dat leiden tot lastige juridische kwesties. Bezint dus eer ge begint!

4) Sherlock Holmes jezelf door je kot
Maar niet alleen het prijskaartje, ook wat je ervoor in de plaats krijgt, is je aandacht waard. Inspecteer dus elk kandidaat-kot uitvoerig en vraag jezelf af of jij je er thuis voelt. Desimpelaere: “Een kot, waarbij de badkamer en keuken gemeenschappelijk zijn, is minstens twaalf vierkante meter groot. Een studio, waarbij je alles voor jezelf hebt, minstens achttien.”

Ga na of de deur op slot kan, de ramen vlot openen en of er brandwerende middelen aanwezig zijn. “Check ook de verwarming. Vraag in geval van een verouderde gasketel wanneer die voor het laatst nagekeken werd.”

 

Bestudeer je contract vooraleer je tekent. Is de prijs all-in of moet je extra betalen voor vaste kosten, brandverzekering of waarborgen? – Veerle Desimpelaere

 

5) Maak/zoek de juiste sfeer
Zodra je het ideale kot gevonden hebt, moet je je hoofd nog breken over de inrichting en budgettering. Vermeld ten eerste op familiefeestjes dat je op kot gaat. Er is altijd wel iemand die wat spullen kwijt wil.

De sfeer buiten je kot opsnuiven, is natuurlijk ook een goed idee. Er bestaan immers studentenclubs, die zich uitsluitend richten tot kotstudenten en dus ook hulp bieden bij ‘kotzorgen’.

Zo is er de Antwerpse studentenclub Chips. Leden Iris Van den Akker en Ariane Van Brussel leggen uit: “Nieuwelingen nodigen we uit op de IkeaRun, waarbij we aankopen gratis naar het kot brengen, en de ElectroRun waarbij leden vijftien procent korting krijgen.”

6) Laat geld je studies niet bepalen
En wie na al deze voorzorgsmaatregelen toch nog nood heeft aan centen, kan altijd nog een job zoeken. Typische studentenjobs zijn promowerk of jobs in de horecasector.

De jongeren van Chips raden wel aan om de focus te leggen op een flexibel werkschema. “Als er lessen worden verplaatst of een groepswerk dringend klaar moet zijn, moet je zonder problemen je werkuren kunnen verschuiven. Een extra centje is leuk, maar studies gaan voor.”

Zoek ook altijd het wettelijk minimumloon op en laat dit in je contract zetten. Zo laat je je zeker niet bedotten. Wie het slim aanpakt, hoeft helemaal geen slapeloze nachten te beleven. En al zeker geen lege portemonnee.