Elk jaar vertrekken duizenden Vlamingen op wintervakantie. Met de nodige inpakstress op voorhand. Vermijd dat echter door een handig lijstje op te stellen dat je kan afvinken. De meest vergeten artikelen bij het inpakken van de reiskoffers zijn volgens de specialisten van meenemen.nl de zonnebril, opladers, extra contactlenzen of een bril, een wereldstekker en medicijnen. Zet ze dus nu al bovenaan je inpaklijst, voor je ze zelf vergeet. Laat ons er misschien een sterke sun block en skibril eraan toevoegen. Het UV-gehalte en de weerkaatsing op de sneeuw zijn immers niet te onderschatten. Een zonnebrand kan zeer diep gaan.

Neem aangepaste kledij mee…
Een te kleine koffer is niet aan te raden. Maar het kan handig zijn om je kledij op te rollen in plaats van op te vouwen. Ten eerste bespaar je plaats en daarnaast blijven de stukken ook kreukvrij. Voor een wintervakantie heb je uiteraard gepaste kledij nodig: thermisch ondergoed, een skihelm en meerdere paren handschoenen. “Zo heb je altijd een droog paar”, zegt Sofie Callewaert van de reisorganisator Sunweb. “Zeker wanneer je gaat skiën met kinderen kunnen die van pas komen. Neem ook hand- en voetverwarmers mee, die je gewoon in je handschoenen of skilaarzen steekt.”

 

Neem hand- en voetverwarmers mee, die je gewoon in je handschoenen of skilaarzen steekt – Sofie Callewaert

 

… en wees functioneel
Gepaste kledij, oké. Maar is die ook functioneel? Soms is het erg koud in het hooggebergte, maar als het zonnetje opduikt, kan dat snel veranderen. Er zijn enkele eisen waarmee je rekening moet houden, althans volgens meenemen.nl. De website raadt goede, warme isolerende kleding aan, waterafstotend, licht van gewicht met een goede ventilatie, bewegingsvrijheid en antislip.

Vermijd een toiletzak
Wel vermijd je best om een grote toiletzak mee te nemen. Dat onding neemt meestal veel plaats in. De meeste hotels en ook privé-gastgevers van AirBNB bezorgen zelf douchemateriaal en handdoeken. Het is dus vrij zinloos om dat alles mee te zeulen. Een bijkomend voordeel: je bespaart gewicht. Mocht je per vliegtuig reizen, neem je best zo weinig mogelijk mee. Als je dan toch vloeistof wil meenemen, plak dan tape of plakband op de flesjes.

 

Sluit verzekering af
Maar vooraleer je je koffers hebt ingepakt, heb je hopelijk ook het nodige papierwerk verricht. Zeker als je gaat skiën of snowboarden is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten. “Voor de meest avontuurlijke skiërs bestaat er ook zoiets als een off-piste verzekering,” weet Sofie Callewaert. “Dat doe je via de Vlaamse ski- en snowboardfederatie. Maar let wel: off-piste skiën houdt altijd risico in en is alleen aan te raden voor de meest ervaren wintersporters.”

 

Check zeker of je voldoende anti-vries in je auto hebt liggen – Sofie Callewaert

 

Laat je auto nakijken
Alles in orde? Dan kan je vertrekken. Heb je een vliegtuig, treinreis of bus geboekt, hoef je maar naar het station of luchthaven te trekken. Maar als je toch met de eigen wagen wil reizen, zijn er ook enkele aandachtpuntjes. “Check zeker of je voldoende anti-vries in de auto hebt”, raadt Callewaert aan. “Heb je winterbanden? Het is ook altijd slim om in sneeuwkettingen te voorzien. Test ze best thuis op voorhand zodat je ze niet voor de allereerste keer in de koude moet opleggen.” In sommige gebieden zijn kettingen trouwens verplicht. In St. Sorlin d’Arves in Les Sybelles mag je bijvoorbeeld niet naar boven zonder sneeuwkettingen.

Check je materiaal
Eens op de bestemming aangekomen, wil je waarschijnlijk direct op de latten. Maar is je materiaal wel orde? Callewaert: “Als je eigen materiaal hebt, laat je je ski’s of snowboard op voorhand slijpen of waxen. Als je het huurt, kijk na of er een helm bijzit. Mensen verwachten dit vaak, maar dit is soms niet het geval.” Maar het belangrijkste om mee te nemen, is toch een goed humeur en een glimlach. Daar gaat het uiteindelijk toch om. En mocht je iets vergeten zijn, je vindt het ongetwijfeld wel in een van de winkels ter plaatse.