Kimberly Buys ©Frank BahnmullerIn samenwerking met

Kimberly Buys
Olympisch zwemster en net masterdiploma Biochemie en Biotechnologie behaald

28 jaar ben ik nu. En in mijn 28e levensjaar ben ik erin geslaagd om af te studeren! De vraag die dan meestal volgt, is hoe het komt dat ik er zo lang over heb gedaan. Wel, het is niet altijd makkelijk om studies en topsport te combineren. Maar zeker de moeite waard!

Samen met mijn studies ben ik nu al zo’n 12 jaar bezig met topsport, met zo’n 30 uur training per week. Ik haalde onder meer verschillende EK’s, WK’s, twee Olympische Spelen met een halve finale in Rio op de 100 meter vlinderslag als hoogtepunt. En nu behaalde ik dus ook mijn masterdiploma in de biochemie en biotechnologie. De combinatie van universitaire studies en topsport was nooit eenvoudig, maar heeft mij veel bijgebracht, waardoor ik er nog nooit spijt van heb gehad.

Planning is key
Ik heb mijn plan leren trekken en vooral leren plannen. Een planning ging bij mij niet over dagen of weken maar zelfs over maanden en jaren. Op een bepaald moment had ik een vierjarenplan voor mijn studies… Niet toevallig ook een Olympische cyclus. Planning is key in elke studie, al dan niet gecombineerd met topsport.

 

Of ik het fameuze studentenleven mis of gemist heb? Nee, want ik krijg zoveel terug van mijn zwemcarrière

 

Gemist studentenleven?
En of ik iets mis of gemist heb, zoals het fameuze studentenleven? Over die vraag hoef ik niet lang na te denken. Ik krijg zoveel terug van mijn zwemcarrière! Ik heb nieuwe mensen leren kennen, ik heb leren samenwerken met verschillende mensen en ben op plaatsen geweest, waar ik anders nooit zou zijn geweest – ook al zie ik dikwijls alleen het hotel en het zwembad. Het zwemmen heeft daarbij een enorme invloed gehad op de persoon die ik nu ben.

Werk aan je ultieme droom
Bovendien vind ik het leuk om mijn lichaam te pushen en te zien wat het allemaal aankan. Werken aan een ultieme droom met mijn lichaam vind ik de max. Wanneer de grote wedstrijden naderen, begin je echt het resultaat te voelen van al het werk. In die laatste fase laat je alle vermoeidheid uit je lichaam stromen. Het gevoel dat daarmee gepaard gaat, is onbeschrijfelijk. Enkel zwemmers begrijpen je wanneer je zegt dat het ‘watergevoel’ goed zit. Op dat moment voel je dat je klaar bent voor een goede prestatie.

Studie + topsport
Wat mij extra drijft, is dat ik weet dat er een heel team van zwemclub Brabo Antwerpen achter mij staat en samen met mij zoekt naar elke kleine aanpassing die ons misschien toch iets sneller kan laten gaan. In dat samen zoeken en puzzelen met een team van specialisten wordt de wetenschappelijke achtergrond van in mijn studies telkens weer bovengehaald.

Niet zo gemakkelijk als het lijkt
Het is echter niet altijd rozengeur en maneschijn. Blessures liggen om de hoek, om 6 uur ‘s morgens in het bad springen is ook niet altijd even fijn – zeker in de winter – en er gaat een lange en intensieve voorbereiding aan dat ene moment vooraf, waarin alles moet gebeuren. In het zwemmen moet je jezelf bewijzen in minder dan één minuut en dan nog kan het tegenslagen.

Laat je vooral niet demotiveren
Maar of je nu aan topsport doet of niet, in elke sport én je studies mag je je niet te snel laten demotiveren. Omring je met de juiste personen en maak plezier, zodat je jezelf niets kan verwijten. De vreugde die je dan zal voelen als het wel lukt, zal al het andere doen vergeten! Het kan hard zijn, maar ook zo mooi. Don’t let fear of what could happen, make it not happen!